Hirmagazin.eu
Főoldal » A szigorítások feloldása után újra aktivizálódtak az embercsempészek, avagy, se a migránsokat, se az embercsempészeket nem érdekli a koronavírus-járvány..
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

A szigorítások feloldása után újra aktivizálódtak az embercsempészek, avagy, se a migránsokat, se az embercsempészeket nem érdekli a koronavírus-járvány..

A koronavírus-járvány csúcspontján az embercsempészek is megálltak, de ahogy feloldották a hatóságok a szigorításokat, a bűnszervezetek újra aktivizálódtak

– mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en péntek este.

Bakondi György közölte: idén eddig Magyarországra 16 ezer illegális migráns próbált bejutni, és 177 embercsempészt fogtak el, míg tavaly egész évben 155-öt.

A szervezett bűnözés egyre jobban rátelepszik a migrációra, az embercsempész-hálózatok központja általában a nagy kibocsátó országokban, például Afganisztánban, Törökországban van – tette hozzá.

Egyre több migráns próbál meg Olaszországon keresztül Európába jutni.

A tavalyi évhez képest csupán hat százalékkal csökkent az Európába érkező migránsok száma, tehát a bevándorlókat nem igazán foglalkoztatja a járványveszély, csak egyetlen céljuk van, bármi áron eljutni Németországba vagy Svédországba.

Ennek pedig az embercsempészek örülnek a leginkább, akik az elmúlt három évben legalább háromszáznegyvenmillió euró haszonra tettek szert annak köszönhetően, hogy a Földközi-tengeren átjuttatták az illegális migránsokat.

 A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/SOS Méditerranée/Flavio Gasperini)

Három év alatt legalább háromszáznegyvenmillió euró haszonra tettek szert azok az embercsempészek, akik a Földközi-tengeren keresztül illegálisan juttattak el migránsokat Európába – mondta Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben az embercsempészet elleni harcról szóló nemzetközi videókonferencia után.

Johansson szerint a tanácskozás, amelyen öt uniós tagállam, Németország, Franciaország, Spanyolország, Málta és Olaszország belügyminisztere vett részt algériai, líbiai, marokkói és tunéziai kollégáikkal együtt, fontos állomása volt egy szoros együttműködés továbbfejlesztésének.

Elmondta, a szeptemberre várható új uniós menekültpolitikai tervezet egyik lényegi eleme lesz a származási, illetve a tranzitországok együttműködése, mivel e nélkül nem számolható fel az embercsempészet, amely ártatlan embereket hálóz be és sodor a vesztükbe, hiszen csak

az elmúlt három évben emberek ezrei vesztek a tengerbe vagy estek áldozatul kényszermunkának, illetve szexuális kizsákmányolásnak.

Az embercsempészek leggyakrabban a térségben tevékenykedő NGO-hajókra bízzák a fuvarozást, mivel a mentéssel kombinált szállítás legalizálja az utazást.

A befogadó országok tehetetlensége tovább bátorítja az embercsempészeket, ezt bizonyítja az is, hogy Lampedusa polgármestere migrációs és egészségügyi vészhelyzet bevezetésére szólította fel kormányát, miután a múlt hétvégén nyolcszáz migráns érkezett a kevesebb mint hatezer lakosú szigetre.

Olaszországban bármikor újabb gócpontok alakulhatnak ki 

Szomráky Béla Olaszország-szakértő a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, a folyamatosan érkező migránsok miatt Olaszországban fennáll annak a veszélye, hogy újabb és újabb gócpontok alakulnak ki. Éppen ezért senkinek sem ajánlja, hogy idén a mediterrán országban nyaraljon, mivel egy esetleges határzár vagy gócpont kialakulása miatt az országban, a régióban ragadhat akár több hétre is.

Azt is elmondta, már több régió is kérte az olasz kormányt, hogy állítsa meg a migránsok érkezését, mert ezek a régiók jobbára a turizmusból élnek, és idén egyelőre még az előző évek forgalmának a felét sem közelíti meg az ebből származó bevételük. Nemcsak a külföldi turisták nem érkeznek, hanem még az olaszok is kerülik azokat térségeket, amelyek egybeesnek a migrációs útvonallal. A turisták, nyaralók távolmaradása tovább fokozza az olasz gazdaság válságát – tette hozzá.

A migránsokat nem igazán foglalkoztatja a járványveszély

Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára elmondta, a migránsok azért Olaszországon, Lampedusan keresztül próbálnak meg bejutni az Európai Unióba, mert ez az egyik legrövidebb út. A tengeri útvonal nyáron amúgy is sokkal kifizetődőbb, hiszen a hajókon egyszerre többen is el tudnak indulni.

Kiemelte, a migránsokat nem igazán foglalkoztatja a járványveszély. Számukra

csak egyetlen cél létezik, minél hamarabb eljutni Németországba vagy Svédországba.

Ennek érdekében pedig mindent elkövetnek. Ezt a tényt bizonyítja az is, hogy csupán hat százalékkal esett vissza az Európába érkező migránsok száma a koronavírus-járvány hatására az elmúlt év ezen időszakához képest. Ez a csökkenés pedig elhanyagolható – véli Kis-Benedek József.

Az NGO-hajók jelenléte bátorítja a migránsokat

Szomráky Béla kiemelte, az NGO-hajók jelenléte a Földközi-tengeren a mágnes szerepét tölti be, bátorítja azokat a bevándorlókat, akik gumicsónakon vagy úszva akarnak eljutni Európába. Hozzátette, azok, akik a tengeren útra kelnek, arra számítanak, hogy mindenképp megmentik őket. Az embercsempészek a szolgáltatási csomag részeként árulják, hogy jó eséllyel kimenti a migránsokat vagy egy NGO- vagy egy kereskedelmi hajó.

Ezenkívül „az Európai Unió migránskérdésben mutatott teszetoszasága is meghívólevél a bevándorlóknak és az embercsempészeknek

– mondta.

Kiemelte, egyelőre Európában nem tapasztalható szigorú fellépés az embercsempész-hálózatokkal szemben, és ez inkább segíti azokat, akkor is, ha ezt a migrációpárti tagállamok vezetői nem ismerik be. Amíg nem lesz egységes megoldás a migrációs kérdésben, addig az embercsempészek jelentős pénzösszegekhez jutnak.

A címlapfotó illusztráció: Hirmagazin.eu

hirado

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Halott csecsemőt találtak Miskolcon

Edit

Halálos autóbaleset történt Cecén

Géza

Rendőrautó ütközött kamionnal

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!