Hirmagazin.eu
Életmód hírek

A sziget titka, ahol az emberek elfelejtenek meghalni

Mondhatni hogy Stamatis Moraitis elfelejtett meghalni. A görög háborús veteránt 9 különböző Amerikai orvos 1976-ban tüdőrákkal diagnosztizálta. Hat hónapot adtak neki az orvosok, és arra biztatták, hogy vesse alá magát agresszív rákellenes terápiának. De Ő nem élt ezzel a lehetőséggel, hanem helyette visszaköltözött a szülőföldjére, Ikariába. Ekkor valami csodálatos dolog történt.

 

Eleinte az első pár napot az ágyban töltötte, ahogy a felesége és édesanyja ápolta. Visszatért a hite. Szombat reggelente felment a közeli dombon fekvő Görög ortodox templomba, ahol a nagyapja szolgált papként egykor. Amikor a gyermekkori barátai felfedezték hogy visszaköltözött, elkezdték délutánonként látogatni. Órákig beszélgettek, és egy elkerülhetetlenül egy üveg helyileg megtermelt bor elfogyasztásával járt. Úgy gondolta, hogy legalább boldogan hal majd meg.

Ahogy teltek a hónapok, egyre erősebbnek érezte magát. Egy napon lelkesedésében ültetett néhány zöldséget a kertben. Nem gondolta, hogy a szüretet meg fogja érni, de szeretett a napon lenni, lélegezni az Óceáni levegőt, Mások majd élvezik a zöldségeket amiket ültetett, miután Ő már nem lesz.

A sziget titka, ahol az emberek elfelejtenek meghalniHat hónap jött és ment. Moratis nem halt meg, helyette újra ültette a zöldségesét, felbátorodott és rendbe tette a családi szőlőskertet is. Ebben a munkában örömét lelte. Akkor kelt fel amikor úgy akarta, és dolgozott a szőlőben délutánig, aztán aludt egy kicsit. Esténként pedig a helyi kocsmában dominózott éjfélig. Teltek az évek, és az egészsége csak javult. Hozzáadott még pár szobát a családi házhoz, hogy a gyerekei is meg tudják látogatni, A szőlőst addig építgette, amíg már évente 1500 liter bort termelt ki évente. Három és fél évtized múlva már 97 éves volt egy hivatalos dokumentum szerint amit ő vitatott, azt állította, hogy 2012-ben 102 éves volt. Nem vett részt kemoterápián, nem szedett gyógyszereket, és nem kapott semmiféle kezelést sem, annyit tett, hogy hazaköltözött.

Egyszerűen csak eltűnt” mondta Moraitis. „Visszamentem amerikába 25 évvel később, hogy megtudjam, hogy az orvosaim meg tudják-e magyarázni ezt. De addigra mind halott volt.”
Moraitis életének 102. esztendejében hunyt el.

Mi az amit ebből tanulhatunk?

Azok a dolgok amik valójában meggyógyítanak, nem a terápiák és a gyógyszerek, hanem az olyan táplálék ami gyógyhatású és egészséges. A megszokott természetes környezetünkkel való szerves kapcsolat kiépítése.

A görög szigetek híresek az egészséges ételeikről, így nem meglepő, hogy a görögök között kevesebb a szívbeteg. A szénhidrátokban gazdag élelem mint a csicseriborsó, lencse, teljes kiőrlésű kenyér, és az olyan növények mint az oregánó, petrezselyem, snidling, mind javítják a szív egészségét. A hagyományos étrend is csökkenti a húsfogyasztást, nem többet jelent, mint egy vörös húsétel hetente.

A sziget titka, ahol az emberek elfelejtenek meghalni

Annak ellenére, hogy magas a munkanélküliség, talán eléri a 40%-ot is, majdnem mindenkinek van kertje és állatállománya. Azok akik dolgoznak, pedig több állásuk van általában. Például aki a turizmusban dolgozik, lehet hogy egyúttal festő is. „Az emberek itt rendben vannak, mert önfenntartóak.” mondta Thea Parikos vendéglő tulajdonos Ikariában. „Lehet hogy nincs pénzünk luxuscikkekre, de van élelem az asztalon és jól érezzük magunkat a családdal, barátokkal. Nem sietünk azzal, hogy a nap folyamán befejezzünk egy munkát, ezért van hogy estig dolgozunk. A munka végeztével pedig nem megyünk haza és ülünk le a kanapéra.”

A világ sok helyén, amikor az egészség megőrzésről vagy javításról van szó, akkor gyakran testmozgásra koncentrálunk és egészséges ételekre. Organikus ételekben, omega-3 zsírsavakban, és mikrotápanyagokban gondolkodunk, és rengeteg pénzt költünk táplálékkiegészítőkre és vitaminokra. De az olyan helyeken, mint Inkaria a táplálkozási szokások csak részben magyarázzák a várható magasabb élettartamot. A testedzésnek kis szerep jut.

Az Ikariaiakat kellene megkérdezni hogy mi a titkuk. De amikor ezt megtesszük a válasz általában magában foglalja a friss levegőt és a bort. Mint ahogy egy 101 éves asszony fogalmazott „elfelejtünk meghalni.” Az igazság az, hogy ötletük sincs, hogy miért élnek tovább mint az átlagos görögök, és más sem tudja. Ahhoz hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, az Ikariaiakat a születésüktől fogva nyomon kellene követni, következetesen feltérképezni az életstílusukat egész életükön át, és ugyan ezt az átlagos görögökkel mint valami kontroll csoporttal megtenni. Szamosz szigetén például, ugyanolyan genetikai háttérrel, ugyan azt a levegőt lélegzik, ugyan olyan borokat isznak, ugyan abból a tengerből halásznak az emberek és csak néhány mérfölddel odébb helyezkedik el. De az emberek Szamoszon nem élnek tovább mint az átlagos görögök.

Ha megfigyeljük azt, hogy az emberek Ikarián élik az életüket, akkor egy tucatnyi olyan egymást erősítő faktor tárulkozik a szemünk elé, amik komoly befolyással vannak az ember egészségére. Ikarián könnyű eleget pihenni, úgy hogy délutánonként elcsendesedik az egész falu, A legolcsóbb és leghozzáférhetőbb élelmek egyben a legegészségesebbek is. Nehéz úgy átvészelni a napot hogy nem másztál meg 20 dombot. Nem valószínű, hogy stresszelnél amiatt, hogy elkésel, vagy hogy tartozz valahová. A közösséged biztosítja azt, hogy mindig legyen mit enned és emiatt te is mindig adsz valamit a közösségednek cserébe. Kertészkedni fogsz mert ez az amit az őseid csináltak, és a szomszédaid is ezt csinálják. A nap végén iszol egy csésze teát az aktuális évszaknak megfelelő gyógynövényből, mert a szomszéd ezt szolgálja fel, majd később követi pár pohár bor, amit egy jó baráti társaságban fogyasztasz el.

 

Tehát mik azok a dolgok amiket az Ikariai életstílusból át tudunk venni?

  1. Antioxidánsok! Ikarián az emberek mediterrán étrendet követnek, ami magában foglal sok nyers zöldséget. Sok ilyen vadon terem amiben akár tízszer több antioxidáns található mint a zöld teában vagy a borban.
  2. Igyál teát. A gyógynövényből készült tea rendszeres fogyasztása közepesen erős vízhajtóként működik.
  3. Aludj délutánonként. Christina Chrysohoou, az Athéni Egyetem kardiológusa egy kutatásban 673 ikariait vont be. Chrysohoou arra gyanakodott, hogy az alvási és szexuális szokások állnak az ikariaiak élethosszának hátterében.
    Chrysohoou rájött, hogy a nap közbeni alvás 12%-al csökkenti a szívbetegségek kialakulását, de ha ezt huzamosabb ideig űzik, akár 37%-al is csökkentheti a betegség kialakulását. kialakulásának esélyét.
  4. Sétálj naponta. Egy dombos vidéken a sétálás nagyon sok kalóriát éget. Az ikariaiak úgy edzenek, hogy elmennek munkába vagy templomba.

Ahhoz hogy az ember egy egészséges életmódot tudjon kialakítani, ahhoz úgymond olyan ököszisztémában kell élnie. Az ilyen környezetek ereje az egymást erősítő szociális kapcsolatokban rejlik. Nincs ezüstgolyó ami távol tartja a halált, sem titok amivel az egészség megőrizhető. Nincsenek titkok. Csak teljes életet kell élni, úgy hogy önmagadhoz őszinte vagy, kapcsolatokat ápolsz, és valódi élelmet fogyasztasz, valamint, hogy alapértelmezetten fizikailag aktív vagy. Minden más ebből következik

www.wakingtimes.com nyomán SzabadonÉbredők

Fordította: .Ifj. Kuti Imre

Hasonló hírek

Meghökkentő dolgok történnek Budapesten

Edit

Idén is megválasztják az Év agráremberét

Géza

Ő nem fog megbántani, ő támogatni fog, melletted lesz mindig…

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------