Hirmagazin.eu
Főoldal » A szennyvízben kimutatott koronavírus hetekkel előre jelzi az újabb megbetegedéseket
Egészség - betegség

A szennyvízben kimutatott koronavírus hetekkel előre jelzi az újabb megbetegedéseket

Szennyvízben mutatták ki magyar kutatók az új koronavírus örökítőanyagát. Dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés szakértője az Origónak azt mondta:

Budapesti szennyvíztisztítókban igazolták a SARS-CoV2 vírus örökítőanyagának jelenlétét, de a következő hetekben Magyarország minden megyeszékhelyének szennyvíztisztítóját megvizsgálják.

A szennyvizek vizsgálata lehetőséget ad arra, hogy akár egy-két hétre előre tudják jelezni az újabb megbetegedési hullámot, ugyanis a szennyvizekben a vírus örökítőanyaga hetekkel korábban megjelenik, mint ahogy a betegek száma emelkedne. A szakértő azt is elmondta, hogy a tisztított szennyvizek visszakerülhetnek a természetes vizeinkbe, tavakba, folyókba, de nem jelent veszélyt koronavírus-fertőzés szempontjából, ha ezekben a természetes fürdővizekben strandol az ember. Interjú Dr. Vargha Mártával.

Koronavírus-maradványokat találtak szennyvízben az NNK kutatói. Milyen maradványokról beszélünk és hol vették a mintákat?

Az első vizsgálatainkat Budapesten végeztük.A főváros szennyvizéből vettük a mintákat, amelyben az új koronavírus örökítőanyagát – RNS-ét – mutattuk ki.Nemzetközi tapasztalatok alapján fertőzőképes koronavírus-részecskék nincsenek jelen a szennyvízben, burkos vírusként érzékenyek a külső hatásokra, a hőmérsékletre és a különböző vegyszerekre. Ez jó hír, hiszen azt jelenti, hogy a szennyvíz nem terjeszti a fertőzést. Az örökítőanyag viszont a vírus egészénél stabilabb – megmarad a szennyvízben is. Az örökítőanyagot a koronavírussal fertőződött betegek, és – jelen tudásunk szerint – a tünetmentes fertőzöttek is ürítik, így kerül a szennyvízbe.

Csak a fővárosban vizsgálják a szennyvizet, vagy az ország más részein is kutatnak majd?

Folyamatosan bővítjük a vizsgálati helyszínek számát Magyarország különböző területein.A célunk, hogy egy hónapon belül minden megyeszékhelyen legalább egy alkalommal – de ahol csak lehet, többször is – mintát vegyünk a szennyvízből.Így országos képünk lesz arról, hogy időben és térben hogyan oszlik meg a vírus jelenléte a szennyvizekben.

SARS-CoV-2FORRÁS: BSIP/IMAGE POINT FR – LPN / BSIP/IMAGE POINT FR – LPN

A szennyvizek – jobb esetben tisztítás után – a természetes vizeinkbe kerülhetnek, ahol nyáron az emberek fürödnek. Veszélyes lehet – fertőződés szempontjából – a tavakban, folyókban jelen lévő koronavírus-örökítőanyag?

A tisztított szennyvizek egy része valóban a folyókba, tavakba kerülhet, és felvetődhet a kérdés, hogy ez veszélyes-e. A jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján azt tudjuk mondani, hogy elhanyagolható annak a kockázata, hogy valaki természetes víz közvetítésével találkozzon a koronavírussal. Vagyis,nem veszélyes a természetes fürdővizekben úszni – az új koronavírus-fertőzés szempontjából.

A szennyvízben talált vírusmaradvány adataiból mire lehet következtetni, és mit lehet pontosan megtudni?

A nemzetközi szakirodalomban elérhető tapasztalatok azt mutatják, hogya szennyvízben jelen lévő örökítőanyag mennyisége arányos az adott közösség átfertőzöttségével.A szennyvizet úgy is lehet tekinteni, mint egy mintát, amelyet nagyon sok ember ad, ugyanis az adott térségben élő emberek mindegyikének a mintája megtalálható benne. Ezt lényegében egy közösségi szűrőprogramnak is tekinthetjük. Ugyancsak tudományos bizonyíték van arra, hogya szennyvízben megtalálható örökítőanyag mennyisége hamarabb emelkedik, mint ahogyan ténylegesen megjelennének az új megbetegedések.Ez azt jelenti, hogy a szennyvizek vizsgálatával lényegében akár egy-két héttel korábban meg tudjuk mondani, hogy mikor várható a betegek számának emelkedése. Gyakorlatilag előre tudjuk jelezni a második hullámot, vagy akár egy-egy térségben a betegszám várható emelkedését. Ez pedig nagyon fontos, ugyanis időt nyerhetünk a szükséges intézkedések meghozatalára, és az egészségügyi ellátórendszer felkészítésére.

Képünk illusztráció: a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepe 2015. március 21-én, FORRÁS: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Folyamatosan vizsgálják majd a szennyvizeket az országban?

A tervek szerint hosszú távon folytatjuk a vizsgálatokat.

Ez mit jelent? Milyen gyakran vesznek majd mintákat?

Egyelőre heti mintavétellel indulunk, és majd az eredmények ismeretében döntünk arról, szükséges-e többször mintákat venni, vagy elég kevesebbszer.

Az eredményeket az emberek megtudhatják majd?

Igen, ahogyan gyűlnek majd az adatok, a Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan beszámol ezekről.

origo / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Gyógyító Kód és a SzeretetKód klub

Géza

Szenzáció! Külön-külön petesejtből születtek négyes ikrek Angliában

info

Nagyanyáink influenza elleni praktikái (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!