Hirmagazin.eu
Főoldal » A szenátus megszavazta a törvénymódosítást a felhatalmazás nélküli hadműveletekről
Külföld

A szenátus megszavazta a törvénymódosítást a felhatalmazás nélküli hadműveletekről

Az amerikai szenátus is megszavazta csütörtökön azt a törvénymódosítást, amely elejét venné, hogy az elnök kongresszusi felhatalmazás nélkül indítson hadműveleteket.

A törvénymódosítási javaslat általában a felhatalmazás nélküli hadműveletek megakadályozásáról szól, de a szenátorok lényegében egy esetlegesen Irán ellen indítandó akció megakadályozásáról döntöttek.

A szenátorok az első jelentésekkel ellentétben 55:45 arányban fogadták el a javaslatot, amelyet a képviselőház már január végén, 233:166 arányban megszavazott. A szenátusban nyolc republikánus politikus is a demokratákkal együtt voksolt. Döntésük azonban valószínűleg csupán jelképes értékű, hiszen Donald Trump amerikai elnök azt ígérte: vétót emel.

„Ezzel nem a gyöngeség üzenetét küldjük, hiszen a jogállamiság mellett állunk ki egy olyan világban, amely egyre inkább szomjazza a jogállamiság tiszteletben tartását” – fogalmazott a voksolás után Tim Kaine demokrata párti szenátor, a törvényjavaslat egyik előterjesztője.

A szenátusi javaslatot kétpárti egyetértéssel nyújtották be, és ennek értelmében visszavonják a 2002-ben elfogadott felhatalmazást a katonai erő alkalmazására Irak ellen.

A javaslat kidolgozása január elején, az Iránnal kiéleződött feszültség idején kezdődött meg, miután az amerikai kormányzat Donald Trump döntésére dróntámadással likvidálta Bagdad mellett Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokát. Donald Trump a 2002-ben hozott törvényhozási határozatra hivatkozott.

Több amerikai törvényhozót mindkét pártban felbosszantott, hogy a kormányzat előzetesen nemcsak hogy nem konzultált a várható csapásmérésről, de még tájékoztatást sem adott róla.

A törvényhozók ugyanakkor hangsúlyozták, nem az a szándékuk, hogy megkössék az elnök kezét, hanem hogy ismét megerősítsék a kongresszus alkotmányban rögzített jogát a háborús cselekmények, hadműveletek felügyeletét illetően.

Donald Trump szerdán a Twitteren a javaslat elvetésére szólította fel a szenátorokat. Úgy értékelte, hogy ennek elfogadása „a gyöngeség jele” lenne. „Ha a kezemet megkötnék, Iráné lenne a pálya. Ez nagyon rossz üzenet” – írta a mikroblogon. Az elnök úgy vélekedett, hogy Amerika biztonsága kívánja meg a határozat elutasítását.

A szavazás előtt Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor – Trump egyik leghívebb támogatója – azt hangoztatta, hogy az elnök úgysem tartaná magát a törvényhozás döntéséhez. „Azt akarom, az irániak legyenek tisztában azzal, hogy amennyiben provokatív magatartást tanúsítanak, minden megoldás a terítéken lesz” – hangsúlyozta Graham.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

India, tiltakozás az online gyógyszer kereskedelem ellen

info

Gyilkos bálnák okoztak pánikot a népszerű strandon – VIDEÓ

Mazsi

Az EU veszíthet a legtöbbet Iránban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------