Hirmagazin.eu
Gazdaság

A szakértők figyelmeztetnek: egyre nagyobb mértékben emelkedhetnek a hitelkamatok

A bankok közötti éles verseny miatt augusztus végéig csak minimálisan érvényesült a személyi- és lakáshitel kamatokban az MNB kamatemelkedési ciklusa, a bankok saját marzsuk összehúzásával igyekeztek elérni hitelkihelyezési terveiket. A szakértők szerint ebben az időszakban egyre komolyabb mértékben nőhetnek a hitelkamatok, aki kölcsönfelvételt tervez, érdemes sietnie.

A verseny visszafogta a kamatemelést

A money.hu korábbi prognózisát igazolta vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB): a bankok kamatváltoztatásait áttekintve jeleztük, hogy szeptember közepéig sem a fogyasztási hitelek, sem a lakáshitelek terén nem érvényesítették jelentősebb mértékben a bankok a jegybank kamatemelését. Az MNB júniustól augusztus végéig 30-30 bázisponttal, összesen 90-nel emelte az alapkamatot, így annak mértéke augusztus végére 1,5 százalékra futott fel.

Még több gazdasági hír itt!

Mindennek okát abban láttuk, hogy nagyon komoly árazási verseny van a pénzintézetek között, a bankok teljesíteni akarják éves kihelyezési terveiket. A money.hu megfigyeléseivel egybecsengően az MNB legfrissebb Hitelezési jelentésében is arra a következtetésre jutott, hogy a banki verseny egyelőre nem engedi a hosszú pénzpiaci hozamok emelkedését egy az egyben megjeleníteni a banki hitelkamatokban, a pénzintézetek a verseny miatt inkább saját marzsukat csökkentve nem, vagy csak visszafogottan emelik a kamataikat.

Helyben járó személyi hitelek

Az MNB legfrissebb statisztikái immár plasztikusabban igazolják vissza a korábbi véleményünk helyességét. Az adatok szerint a személyi hiteleknél a május végi 11,86 százalékról mindössze 5 bázisponttal emelkedett az augusztusban folyósított személyi kölcsönök átlagkamata. Vagyis a kamatemelés ellenére olcsóbban lehetett ez év nyarán személyi hitelt felvenni a bankoktól, mint a koronavírus okozta korlátozások előtti utolsó hónapban, 2020. februárjában, amikor 11,99 százalékos átlagkamatot mutatott ki az MNB.

A babaváró a rossz oldalon

Összességében a fogyasztási hitelek terén erősebb volt a drágulás a piacon: itt a májusi 7,23 százalék helyett augusztusra 7,96 százalékos átlagkamatot mutatott ki a jegybank. Itt ugyanakkor figyelmeztető, hogy a júliusi 7,6 százalékos átlagszinthez képest az augusztusban tapasztalt 7,96 százalékos mérték már magasabb, mint az adott hónapban történt 30 bázispontos jegybanki kamatemelés. A jegybanki statisztikák szerint az ebbe a körbe tartozó babaváró hitelek kamata négy hónap alatt 4,12 4,53 százalékra emelkedett, míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében 5,18 százalékról a 5,56 százalékra emelkedett a hitelkamat.

Ádáz harc a lakásfinanszírozás terén

A szabadfelhasználású jelzáloghitelekhez képest sokkal versengőbb piac a lakáscélú jelzáloghitelek piaca. Így aligha meglepő, hogy miközben a jegybank júniusban, júliusban és augusztusban összességében 90 bázisponttal emelte az alapkamatot, addig a lakáshitel kamatokban a májusi 3,98 százalékról, mindössze 4,19 százalékra emelkedett a folyósított hitelek átlagkamata. Azaz a bankok egyelőre a jegybanki kamatemelkedés kevesebb, mint negyedét hárították át a hitelfelvevőkre.

Érdekességkép a szakértők utánanéztek a 10 évre fixált lakáshitelek piacának is. Az ügyfelek által jelenleg leginkább keresett termék esetében a kamatemelési ciklus alatt mindössze 15 (!) bázisponttal emelkedett a jegybank által jelzett átlagkamat, ezen hitelfajta esetében a banki verseny továbbra is 4 százalék alatti, jelenleg 3,88 százalékos átlagkamatot hozott.

A kegyelmi állapot vége felé tartunk

A money.hu prognózisa szerint ugyanakkor a kegyelmi állapotnak lassan vége szakad. Az MNB kamatemelési ciklusa decemberig – igaz, kisebb, 15 bázispontos lépésekkel – kitart, ráadásul az infláció is átmenetileg magasabb szinteken ragad. Az ügyfeleknek e két tényező miatt a bankoknak magasabb betéti kamatot kell fizetniük, miközben saját költségeik is emelkednek a pénzromlás miatt. Emellett a hosszú pénzpiaci hozamokban szeptemberben alaposabb emelkedés volt látható. A következő hónapokban így vélhetően gyorsuló mértékben kezdenek majd emelkedni a hitelkamatok. Mindezek alapján a közeljövőben hitel felvételét tervezőknek érdemes megfontolniuk, hogy előrehozzák a tárgyalást bankjukkal.

blikk

 

Hasonló hírek

Nőttek a háztartások megtakarításai

Edit

Papp Kornél: a gazdasági növekedés elviszi a tanárt az iskolából – videó

Géza

Több tízezer adóst kerestek meg a bankok

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------