Hirmagazin.eu
Külföld

A szakértő elmagyarázza, mi áll az egyre élesedő donyecki orosz-ukrán konfliktus mögött

Négy ukrán katona meghalt egy március 26-án történt lövöldözésben. Azóta Oroszország csapatokat vont össze az orosz-ukrán határ közelében, valamint hadgyakorlatba kezdett.

Az éleződő konfliktusról Horváth József, az Alapjogokért Központbiztonság politikai tanácsadója beszélt.

Az ukrán-orosz határon összevont orosz csapatok miatt Németország, az Európai Unió és az USA is aggodalmát fejezte ki. Az újfent kiéleződött ukrán-orosz konfliktus okairól Horváth József, az Alapjogokért Központbiztonság politikai tanácsadója beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

A szakértő szerint Oroszország számára mindig stratégiai kérdés volt, hogy biztonsági zónát tudjon maga előtt.

Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között a Szovjetunió szétesése után olyan megállapodás jött létre, hogy az oroszok elengedik Közép-Európát, de további terjeszkedést nem tűrnek.

Azonban az orosz irányultságú vezetést amerikai irányultságúra cserélték Ukrajnában, amit az oroszok közvetlen fenyegetésként éltek meg. Azóta folyamatosan feszült a helyzet. Oroszország pedig nem ismerte be, hogy reguláris csapatokat küldött volna a Donyec-medencébe (ahol azóta Putyin provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget), és a Krím irányába. A lakosság által zöld emberkéknek nevezett katonák elfoglalták és visszacsatolták a Krímet Oroszországhoz.

A jelenlegi konfliktushoz a március 26-án történt lövöldözés vezetett, amelyben négy ukrán katona halt meg, ezután kezdett csapatösszevonásokat Ukrajna és Oroszország is, valamint Oroszország hadgyakorlatot jelentett be, amely során hadihajók kelnek át a Kaszpi-tengerről a Fekete-tengerre. Ukrajna a NATO felé szeretne lépéseket tenni.

Horváth József szerint ez valójában inkább egy orosz–amerikai konfliktus.

Amerika új vezetése, a Biden-kormány így próbálja demonstrálni, hogy keményebben bánik Oroszországgal, mint az előző vezetés. A hadgyakorlat pedig csupán egy üzenet orosz részről, amellyel kijelölik azt a határt, aminek közvetlen közelében nem tűrnek el külföldi érdekeltséget.

Két amerikai hadihajó is érkezik április közepén a Fekete-tengerre, de ebben nincsen újdonság, az időzítés az, ami jelentőségteljes lehet. „Amerika az Ukrajna melletti kiállását szeretné demonstrálni – mondta a politikai tanácsadó.

Címlapfotó: kép a Hiradó videójából

hirado

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szír nő Európának: Átkozott legyen Merkel, Juncker, és a többi migránspárti politikus! Oszd meg!

Géza

Szent háború: leszámol a korrupcióval a Vatikán

Mazsi

Működik a megerősített határvédelem Szerbiában

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------