Hirmagazin.eu
Programinfó

A szabadság három évtizedére tekint vissza Tusványos

A „nulladik napi” koncertekkel – a Metropol Group, a Magashegyi Underground és a Quimby együttes fellépésével

– kedden megkezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a rendszerváltozás óta eltelt három évtizedre visszatekintő 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

A hallgatóság Orbán Viktor miniszterelnök előadásán a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 22-én.MTI Fotó: Veres NándorKépünk illusztráció (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A jubileumi kiadást „Egy a tábor” mottóval szervezik, amely alapvetően, az immár fogalommá vált Tusványos alapítóinak és rendszeres látogatóinak értékközösségére utal – magyarázta Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programfelelőse.

Kifejtette: a harmincadik kiadáshoz érkezett Tusványosnak sok visszatérő vendége van, olyanok, akiknek fontos, mi történik a Székelyföldön, Erdélyben, a Kárpát-medencében, és akik

megoldást próbálnak keresni a magyarság még megoldatlan gondjaira, jövőképet próbálnak felvázolni közösségük számára.

„Itt alakultak ki azok a nemzetpolitikai elképzelések, amelyek Magyarországon meghatározzák a jelenlegi kormány munkáját. Ez a mottó (Egy a tábor) az egyre inkább egységesülő kárpát-medencei magyar közösségi szemléletre is utal” – mutatott rá a politikai programszervező.

Előtérbe kerülnek az évfordulós rendezvények

A szabadegyetem idei kínálatát részletezve Sándor Krisztina rámutatott: a jubileumi kiadás kapcsán előtérbe kerülnek az évfordulós rendezvények, a rendszerváltás óta eltelt három évtizedre visszatekintő elemző beszélgetések. Kiemelt téma az első világháború századik évfordulója is. Ezeknek a visszatekintő, számadó, mérlegelő beszélgetéseknek létrehoztak egy új rendezvénysátrat „Harminc éve szabadon” elnevezéssel.

A Tusványosra meghívott politikusok és szakértők értékelik az európai parlamenti választás eredményét, idén is több pódiumbeszélgetést szentelnek Európa jövőjének. A közbeszédet meghatározó időszerű székelyföldi témák – az úzvölgyi hősi temető, az erdélyi magyar orvosképzés, a visszaállamosítás ügye – idén sem hiányoznak a Tusványos programkínálatából.

Orbán Viktor és Tőkés László tart előadást

Újdonság idén, hogy a Kriza János népzenei sátor nemcsak az esti táncházak helyszíne lesz: napközben népművészeti, népzenei előadásokra, kézműves foglalkozásokra várják az érdeklődőket. A szabadegyetem zárónapján, szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást a tusnádfürdői nagyszínpadon, majd válaszolnak a közönség soraiból érkező kérdésekre.

Orbán Viktor / Fotó: Weber Zsolt

A magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozatán mintegy 45 partner intézmény – erdélyi és magyarországi civil szervezet, intézmény és kormányzati szervezet – szervez tematikus programokat a tusnádfürdői kempingben felállított több mint 25 rendezvénysátorban.

Akár 15 ezren is lehetnek 

Az előadók, vendégek és szervezők számára utalva Sándor Krisztina megjegyezte: idén már több mint ezer embernek kellett szállást biztosítani, a Tusványos előkészítéséről és a tábor működtetéséről 270 szervező és önkéntes gondoskodik.

Minden eddiginél bővebb tehát a szabadegyetem kínálata

– mondta a politikai programfelelős, ugyanakkor elismerte, a Tusványos nem nagyon tud már terjeszkedni, mert a tusnádfürdői kemping – az Olt folyó és az erdő közötti – behatárolt területét a Tusványos már „maximálisan belakta”.

Az esti koncertek idején a tábor népessége már rendszeresen eléri a tíz-tizenötezres létszámot. Az idei koncertkínálat is jubileumi: igyekeztek az elmúlt évek legsikeresebb előadóit visszahozni a táborba, megőrizve azt a műfaji sokszínűséget, amely a Tusványos koncertprogramját mindig is jellemezte. Idén is fellép a székelyföldi táborban Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs bandája, a Kiscsillag, Anna and the Barbies, a Bagossy Brothers Company, az Intim Torna Illegál és Ákos.

A tábor és a koncertek területére a belépés 16 óráig ingyenes, utána a belépő ára 20 lej (1380 forint), egyetemistáknak és 65 év felettieknek 10 lej. A részletes program keddtől a tusvanyos.ro honlapon és mobilalkalmazáson is böngészhető.

Egyszerre Szabadegyetem és diáktábor

Arra a kérdésre, hogy mennyire „egy a tábor” a táborba látogató különböző korosztályok, a közéleti, politikai előadások és az esti koncertek közönsége számára, Sándor Krisztina azt mondta:

a Tusványos intézményesülését a különböző generációk otthonos együttléte alapozta meg.

Kifejtette: a Tusványos egyszerre Szabadegyetem és diáktábor – a két eltérő jellegű rendezvény összefonódása generációk találkozóhelyévé teszi a tábort. A gazdag programkínálat sokféle ízlést és érdeklődési kört kielégít, és ez minden korosztály számára az otthonosság érzetét biztosítja.

A fiatalok is beülnek a közéleti előadásokra, és az is teljesen természetes, hogy egy-egy koncerten idősebbek is csatlakoznak bulihoz. A Tusványos bebiztosította folytonosságát: itt felnőtt már egy újabb nemzedék, már nemcsak egyetemisták, hanem középiskolásokat is vonz a tábor, öttől hetvenöt évesig mindenki megtalálja a kedvére való programot és remélhetőleg mindig lesz, aki átvegye a szervezést – összegezte a politikai programfelelős.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A nemzeti könyvtár (Országos Széchényi Könyvtár) unikális kincsei várják az érdeklődőket

Géza

Lélegzetelállító lesz a Garda-tó lebegő bicikliútja (Olvasd el és nézd meg a videókat!)

Géza

Telekom VOLT Fesztivál Sopronban lép fel a legtöbb magyar produkció

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------