Image default
Külföld

A spanyolországi választások legnagyobb győztese a bevándorlásellenes VOX lehet

A spanyolországi választásokon az exit poll eredmények alapján biztosnak látszik, hogy a szocialisták szerzik ismét a legtöbb mandátumot, de a mostani állás szerint ez korántsem lesz elég a kormányzó többséghez.

A mandátumai számát nagy valószínűséggel megduplázó jobboldali populista VOX lehet a választás legnagyobb győztese, hiszen a párt idén jutott be a parlamentbe, és fél év alatt a spanyol politikai aréna harmadik legerősebb szereplőjévé nőtte ki magát. Több politikus is fontolgatja a VOX-al való koalíciót.

Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke voksol (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ballesteros)

Négy éven belül negyedszer választottak vasárnap Spanyolországban. Nyolcezernél több településen este nyolc óráig adhatták le szavazataikat a polgárok. Kérdés, hogy a mostani választással sikerül-e feloldani az országot lassan teljesen megbénító politikai patthelyzetet – hangzott el az M1 Szemtől szemben műsorában.

Az szinte biztosnak látszik, hogy a szocialisták szerzik ismét a legtöbb mandátumot, de a mostani állás szerint ez korántsem lesz elég a kormányzó többséghez. A lehetséges fő szövetséges a baloldali Podemos sokat vesztett népszerűségéből. Ráadásul a hétfői televíziós vitában Pedro Sanchez szocialista elnök és a Podemost vezető Pablo Iglasias között legalább akkora vita volt, mintha a politikai paletta két szélén álltak volna.

A spanyol parlamenti választásokon vasárnap leadott voksok 63,6 százalékának feldolgozottságánál a részeredmények győzelmet és az áprilisi szavazáshoz képest javulást jeleznek a Spanyol Szocialista Munkáspárt számára (PSOE).

A jelenlegi ügyvezető kormánypárt eddigi 123 mandátumát növelheti eggyel az új törvényhozásban. A konzervatív Néppárt (PP) másodikként 83 képviselői helyhez juthat. Harmadik helyen áll a bevándorlásellenes Vox 52 mandátummal.

Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 35, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt 10 képviselője kaphat helyet a parlamenti patkóban.

A parlamentbe nagy valószínűséggel bejutó kisebb, regionális pártokkal való együttműködésről már bebizonyosodott, hogy ingoványos terep lehet a szocialisták számára. Nincs jobb helyzetben a konzervatív néppárt sem. Az áprilisi eredményén javíthat ugyan, de kevés az esélye, hogy a liberálisokkal és a populistákkal kormányképes többséget képes összekalapálni.

A VOX lehet a választás legnagyobb nyertese

A jobboldali populista VOX lehet a választás legnagyobb győztese, hiszen a párt idén jutott be a parlamentbe, és fél év alatt a spanyol politikai aréna harmadik legerősebb szereplőjévé nőtte ki magát.

Bende Balázs, a közmédia tudósítója elmondta, a spanyol választópolgárok mér beleuntak abban, hogy idén negyedszerre kell szavazniuk, de ez a részvételi arányokon csak minimálisan látszik.

Sobieski Tamás Spanyolország-szakértő szerint igen komoly migrációs tömeg tartózkodik Spanyolországban és a VOX sikeresen használta fel a kialakult szituációt, főleg Barcelonában, ahol a bizonyos negyedek lakossága civil őrjáratokat szervez, és az autonóm rendőrökkel együttműködve fülelik le a tömegközlekedési eszközökön garázdálkodó migránsokat.

Hozzátette: Madridban is hasonló volt a helyzet a májusi helyhatósági választásokig, amikor is a Néppárt jelöltje került a főpolgármesteri székbe.

A Nézőpont Intézet elemzője elmondta, több politikus is fontolgatja a VOX-al való koalíciót. Rengeteg felmérés született, egyesek azt jósolják a VOX harmincöt, míg mások szerint akár ötven mandátumot is szerezhet. Az exit poll adatok szerint a VOX a parlament harmadik legnagyobb pártja lehet.

Hozzátette, arra nem lát esélyt, hogy megszerzik a 175 mandátumot, ami biztosítaná számukra a kormányképességet. Kiemelte, mostanra már minden párt rájött arra, hogy csak koalícióval tudnak kormányozni. Hozzátette, ha nem sikerül dűlőre jutnia, akkor valószínűleg fél év múlva ismét választást kell kiírni, ami csak tovább fokozná a válsághelyzetet.

Ellenséges a hangulat Spanyolország politikai életében

Sobieski Tamás Spanyolország-szakértő szerint a Néppárt kormányfőjelöltje, Pablo Casado hétfőn nekiszegezte a kérdést Pedro Sanchez kormányfőjelöltnek, hogy nemzetnek tartja-e a katalánokat, illetve amennyiben megnyeri a választásokat paktumot köt-e a katalánokkal, olyan feltételekkel, amelyek a választók jelentős részét nem segítik. Hozzátette, a felmérések szerint a katalán nacionalista pártok jelentős számot fognak képviselni a madridi alsóházban.

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta, a fiatal spanyol választók felháborítónak tartják, hogy a kormány nem tesz semmit a dél spanyolországi citrusültetvényeken dolgozó feketemunkások ellen, annak ellenére, hogy az országban munkanélküliségi válság tombol.

Sobieski Tamás úgy vélte, „számítási hibák sorozata” vezetett oda, hogy megerősödött a VOX radikális jobboldali párt. Példaként említette, hogy Pedro Sanchez ügyvezető spanyol miniszterelnök abban reménykedett, Franco tábornok kihantolásával, „a régóta dédelgetett terv” megvalósításával a szocialista tábort tudja majd mozgósítani, de a VOX erősödött meg.

A szakértő hozzátette, a katalán függetlenségpártiak is elszámították magukat, amikor abban bíztak, hogy Madrid tárgyalni fog velük olyan követelésekről, amik Spanyolország számára elfogadhatatlanok voltak.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Rengeteg embert ölt meg az ítéletidő! + Videók!

Mazsi

Kétszáz gépkocsi ragadt a sárba egy kaliforniai autóúton

info

Üzentek a terroristák: Véres leszámolásra készülnek a napokban

Mazsi