Hirmagazin.eu
Főoldal » A spanyolországi választások legnagyobb győztese a bevándorlásellenes VOX lehet
Külföld

A spanyolországi választások legnagyobb győztese a bevándorlásellenes VOX lehet

A spanyolországi választásokon az exit poll eredmények alapján biztosnak látszik, hogy a szocialisták szerzik ismét a legtöbb mandátumot, de a mostani állás szerint ez korántsem lesz elég a kormányzó többséghez.

A mandátumai számát nagy valószínűséggel megduplázó jobboldali populista VOX lehet a választás legnagyobb győztese, hiszen a párt idén jutott be a parlamentbe, és fél év alatt a spanyol politikai aréna harmadik legerősebb szereplőjévé nőtte ki magát. Több politikus is fontolgatja a VOX-al való koalíciót.

Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke voksol (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ballesteros)

Négy éven belül negyedszer választottak vasárnap Spanyolországban. Nyolcezernél több településen este nyolc óráig adhatták le szavazataikat a polgárok. Kérdés, hogy a mostani választással sikerül-e feloldani az országot lassan teljesen megbénító politikai patthelyzetet – hangzott el az M1 Szemtől szemben műsorában.

Az szinte biztosnak látszik, hogy a szocialisták szerzik ismét a legtöbb mandátumot, de a mostani állás szerint ez korántsem lesz elég a kormányzó többséghez. A lehetséges fő szövetséges a baloldali Podemos sokat vesztett népszerűségéből. Ráadásul a hétfői televíziós vitában Pedro Sanchez szocialista elnök és a Podemost vezető Pablo Iglasias között legalább akkora vita volt, mintha a politikai paletta két szélén álltak volna.

A spanyol parlamenti választásokon vasárnap leadott voksok 63,6 százalékának feldolgozottságánál a részeredmények győzelmet és az áprilisi szavazáshoz képest javulást jeleznek a Spanyol Szocialista Munkáspárt számára (PSOE).

A jelenlegi ügyvezető kormánypárt eddigi 123 mandátumát növelheti eggyel az új törvényhozásban. A konzervatív Néppárt (PP) másodikként 83 képviselői helyhez juthat. Harmadik helyen áll a bevándorlásellenes Vox 52 mandátummal.

Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 35, az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt 10 képviselője kaphat helyet a parlamenti patkóban.

A parlamentbe nagy valószínűséggel bejutó kisebb, regionális pártokkal való együttműködésről már bebizonyosodott, hogy ingoványos terep lehet a szocialisták számára. Nincs jobb helyzetben a konzervatív néppárt sem. Az áprilisi eredményén javíthat ugyan, de kevés az esélye, hogy a liberálisokkal és a populistákkal kormányképes többséget képes összekalapálni.

A VOX lehet a választás legnagyobb nyertese

A jobboldali populista VOX lehet a választás legnagyobb győztese, hiszen a párt idén jutott be a parlamentbe, és fél év alatt a spanyol politikai aréna harmadik legerősebb szereplőjévé nőtte ki magát.

Bende Balázs, a közmédia tudósítója elmondta, a spanyol választópolgárok mér beleuntak abban, hogy idén negyedszerre kell szavazniuk, de ez a részvételi arányokon csak minimálisan látszik.

Sobieski Tamás Spanyolország-szakértő szerint igen komoly migrációs tömeg tartózkodik Spanyolországban és a VOX sikeresen használta fel a kialakult szituációt, főleg Barcelonában, ahol a bizonyos negyedek lakossága civil őrjáratokat szervez, és az autonóm rendőrökkel együttműködve fülelik le a tömegközlekedési eszközökön garázdálkodó migránsokat.

Hozzátette: Madridban is hasonló volt a helyzet a májusi helyhatósági választásokig, amikor is a Néppárt jelöltje került a főpolgármesteri székbe.

A Nézőpont Intézet elemzője elmondta, több politikus is fontolgatja a VOX-al való koalíciót. Rengeteg felmérés született, egyesek azt jósolják a VOX harmincöt, míg mások szerint akár ötven mandátumot is szerezhet. Az exit poll adatok szerint a VOX a parlament harmadik legnagyobb pártja lehet.

Hozzátette, arra nem lát esélyt, hogy megszerzik a 175 mandátumot, ami biztosítaná számukra a kormányképességet. Kiemelte, mostanra már minden párt rájött arra, hogy csak koalícióval tudnak kormányozni. Hozzátette, ha nem sikerül dűlőre jutnia, akkor valószínűleg fél év múlva ismét választást kell kiírni, ami csak tovább fokozná a válsághelyzetet.

Ellenséges a hangulat Spanyolország politikai életében

Sobieski Tamás Spanyolország-szakértő szerint a Néppárt kormányfőjelöltje, Pablo Casado hétfőn nekiszegezte a kérdést Pedro Sanchez kormányfőjelöltnek, hogy nemzetnek tartja-e a katalánokat, illetve amennyiben megnyeri a választásokat paktumot köt-e a katalánokkal, olyan feltételekkel, amelyek a választók jelentős részét nem segítik. Hozzátette, a felmérések szerint a katalán nacionalista pártok jelentős számot fognak képviselni a madridi alsóházban.

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta, a fiatal spanyol választók felháborítónak tartják, hogy a kormány nem tesz semmit a dél spanyolországi citrusültetvényeken dolgozó feketemunkások ellen, annak ellenére, hogy az országban munkanélküliségi válság tombol.

Sobieski Tamás úgy vélte, „számítási hibák sorozata” vezetett oda, hogy megerősödött a VOX radikális jobboldali párt. Példaként említette, hogy Pedro Sanchez ügyvezető spanyol miniszterelnök abban reménykedett, Franco tábornok kihantolásával, „a régóta dédelgetett terv” megvalósításával a szocialista tábort tudja majd mozgósítani, de a VOX erősödött meg.

A szakértő hozzátette, a katalán függetlenségpártiak is elszámították magukat, amikor abban bíztak, hogy Madrid tárgyalni fog velük olyan követelésekről, amik Spanyolország számára elfogadhatatlanok voltak.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Kitört a sz.rvihar a németeknél: politikusok, művészek és újságírók adatait lopták el és tették közzé – Merkelről ilyeneket

Mazsi

Migránsok több embert megkéseltek a London melletti Lutonban

Géza

Aggódnak a szakemberek a járvány miatt: egyre több a kanyaróval fertőzött beteg

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------