Hirmagazin.eu
Főoldal » A spanyol szocialista kormány gyorsított eljárásban újratemeti Francót
Külföld

A spanyol szocialista kormány gyorsított eljárásban újratemeti Francót

A spanyol legfelsőbb bíróság döntése nyomán a lehető leghamarabb exhumálják és egy önkormányzati temetőbe viszik át a néhai spanyol diktátor, Francisco Franco földi maradványait. Az országot évtizedeken át vezető Franco eddig egy mauzóleumban nyugodott.

Vége a demokrácia helyreállítását követő konszenzusnak Spanyolországban – legalábbis, ami a polgárháborús vezér és későbbi diktátor, Francisco Franco nyughelyét érinti.

https://twitter.com/AFP/status/1176445918834413568?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1176445918834413568&ref_url=https%3A%2F%2Finfostart.hu%2Ftudositoink%2F2019%2F09%2F25%2Fa-spanyol-szocialista-kormany-gyorsitott-eljarasban-ujratemeti-francot

A tavaly júniusban hatalomra került Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) számára kiemelt cél volt, hogy fellépjen a Franco-kultusz ellen és eltávolítsa az úgynevezett Elesettek Völgyében található sírjából az egykori autokrata vezetőt.

Carment Calvo ügyvezető spanyol alelnök azt mondta, hogy a kormány a lehető leggyorsabban exhumálja Francót. “Jó hír ez a spanyol népnek, tisztelgés mindkét oldal áldozatai előtt. Együttélésünk így teljesen szabad és etikus lehet” – fogalmazott.

http://u.afp.com/JE5k

A kormánypárt szerint

az emlékhely – egy bazilika és egy 150 méter magas kereszt – valójában a Franco-rezsimet és az 1930-as évek brutális polgárháborújának győzteseit dicsőíti és nem az áldozatokra emlékezik.

Pedro Sanchez, a Szocialista Munkáspárt vezetője és miniszterelnök azt mondta: az újratemetés fontos lépés a háború sebeinek begyógyítására.

A diktatúra és a Franco-rezsim bukása után évtizedekig úgy tűnt, hogy a gyorsan modernizálódó Spanyolország megtalálta a megbékélés módját azzal, hogy nem túlzottan bolygatták a brutális mészárlásokkal és például a német légierő harci főpróbáit jelentő bombázásokkal tarkított polgárháború emlékeit. Ennek ellenére a Franco-hívők soha nem fogadták el teljesen a polgárháborúban nekik tulajdonított atrocitásokat.

Franco mostani elmozdítása ismét polarizálta a véleményeket – a szocialista vezér szavai ellenére az egyre inkább erősödő spanyol jobboldal rákapott a témára.

A Legfelsőbb Bíróság hat bírája egyhangúan úgy döntött: elutasítja a Franco-család kívánságát, hogy a diktátor maradványait a madridi Almundena-székesegyházba vigyék. Ehelyett egy Madrid-közeli önkormányzati temetőben hantolják újra, ahol felesége, Carmen Polo nyugszik.

Francisco Franco 1939-es polgárháborús győzelmétől egészen 1975-ig irányította Spanyolországot. Felmerülhet, hogy a kormánypárt politikai pontszerzésre akarja felhasználni az újratemetést: november 10-én újabb választásokat tartanak az országban és Franco maradványait még azelőtt át akarják vinni a másik temetőbe.

Kommentátorok szerint ha a radikális jobboldal hangosan reagál, akkor az mozgósíthatja a szocialista szavazókat. A jobboldali Vox párt vezére, Santiago Abascal máris megjegyezte egy tweetben: “Így indul a szocialista kampány, sírgyalázással, régi gyűlöletek kiásásával, a monarchia megkérdőjelezésével.” Emellett azt állította, hogy csak az ő pártja tudja megvédeni a szabadságot, ironikus módon “az önkényuralommal szemben”. A szocialisták elképzelése közben az, hogy a polgárháború félmillió áldozata előtti emlékművé alakítják át az Elesettek Völgyét, ahol a harcok 34 ezer halottja nyugszik.

Nyitókép: MTI/EPA/Mariscal
infostart

Hasonló hírek

Angela Merkel: legalizálni kell a migrációt

Edit

Megszülte a gyermekét a munkahelyén, majd a fiókba tette megfulladni!

Mazsi

Három hét múlva szavazunk az EP-képviselőkről

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------