Főoldal » A Solar Impulse-2 sikeresen átment harmadik tesztjén
Csillagászat, űrkutatás

A Solar Impulse-2 sikeresen átment harmadik tesztjén

2015 03 02 113635
Forrás: AFP | 2015. 03. 02. 10:40:00

Egy napelemes repülőgép hétfőn elvégezte harmadik sikeres tesztrepülését az Egyesült Arab Emírségekben az alternatívenergia-használat támogatását elősegítendő, világ körüli útja előtt.
A szervezők abban reménykednek, a Solar Impulse-2 szombaton elindulhat expedíciójára, de megjegyezték, hogy az indulás még a viszonylag felhőtlen öbölben is időjárásfüggő.

Az egyórás tesztrepülés a repülőgép harmadik kiruccanása volt Abu-Dzabi apró Al-Bateen repülőteréről, de az első a Solar Impulse elnökének, Bertrand Piccard-nak, aki nem észlelt problémát a teszt során. A projekt Piccard és Andre Borschberg 13 éves kutatásának és tesztelésének gyümölcse. A két svájci pilótát a repülőgépipar kezdetben kinevette.

Repülőgépüket több mint 17 ezer napelemcella látja el energiával, amelyet 72 méteres szárnyába – majdnem olyan hosszú, mint egy Airbus A380 gépé – építettek bele. A könnyű szénszálas jármű csupán 2,3 tonnát nyom, körülbelül ugyanannyit, mint egy négykerék-meghajtású családi autó, vagy az A380 súlyának kevesebb, mint egy százaléka.

A Solar Impulse 2 tesztrepülése

A két pilóta célja demonstrálni, hogy tiszta technológiával és megújuló energiával is elérhető a lehetetlen. A világ körüli utat Abu Dzabiból kezdik meg, onnan a szomszédos Omán fővárosába, Maszkatba tartanak, mielőtt átszelnék az Arab-tengert Indiába. Ezt követően Mianmar, Kína, Hawaii és New York lesznek állomásai. Az időjárási feltételektől függően leszállnak majd az Egyesült Államok középnyugati részén, illetve Dél-Európában vagy Észak-Afrikában is.

A repülőgép a Solar Impulse utódja, a kisebb gép 2010-ben 26 órás utat tett meg, bizonyítva, hogy elegendő energiát tud eltárolni lítium akkumulátoraiban a nap folyamán az éjszakai repüléshez.

Az új jármű óránkénti 50-100 kilométeres sebességgel halad majd, a kisebb sebességet éjszaka alkalmazza, hogy meggátolja az akkumulátorok túl gyors lemerítését. A pilóta a monacói irányító központtal áll majd kapcsolatban. A Solar Impulse-2 a tervek szerint júliusban tér vissza Abu Dzabiba.

Hasonló hírek

Félezer aszteroida fenyegetheti a Földet a következő 100 évben

info

2019-ben leszállóegységet indít a Holdra egy amerikai magánvállalat

Géza

Egyre több az űrszemét

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------