Image default
Állatvilág

A sokkal veszélyesebb tehéncápák veszik birtokukba az eltűnő fehér cápák élőhelyét…

Egy másik területről átköltöző cápafaj, a hétkopoltyús tehéncápa kezdi birtokba venni a fehér cápák élőhelyét a Dél-afrikai Köztársaság egyik szigeténél, ahol az utóbbi időkben egyre csökken a fehér hasú csúcsragadozók száma – állapították meg szakemberek.

Forrás: Chris Fallows, Neil Hammerschlag

Scientific Reports folyóiratban publikált tanulmány készítői a Fokvároshoz közeli Fóka-sziget térségére összpontosították kutatásukat. Ez a terület arról híres, hogy rendszeresen látni “repülő” fehér cápákat, amelyek a mélyből feltörve éppen elejtik a felszínen úszó dél-afrikai medvefókákat – írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Forrás: University of Miami

Miami Egyetemen dolgozó Neil Hammerschlag és a cápaketreces merüléseket szervező, fokvárosi Apex Shark Expeditions munkatársa, Chris Fallows 2000 óta több mint 6300 cápaészlelést és 8 ezernél is több fókák elleni cápatámadást dokumentált a térségben. Az adatok szerint a fehér cápák száma viszonylag stabil volt több mint egy évtizeden át, mígnem 2015-ben jelentősen csökkenni kezdett az észlelések gyakorisága.

Forrás: Wikimedia Commons/Sharkdiver68

“2017-ben és 2018-ban soha nem látott alacsony szintre süllyedt a cápaészlelések száma, ami azt jelenti, hogy a nagy fehérek olykor hetekre, hónapokra eltűntek. Noha a cápák megfogyatkozásának és eltűnésének okai egyelőre nem ismertek, ez a kutatás igazán egyedülálló lehetőséget adott számunkra, hogy megnézzük, mi történik egy óceáni ökoszisztémával egy csúcsragadozó eltűnését követően” – mondta Hammerschlag.

Chris Fallows szerint amikor 2017-ben és 2018-ban a fehér cápák elmaradoztak a területről, akkor hétkopoltyús tehéncápák kezdtek felbukkanni, márpedig ennek a fajnak a képviselőivel a korábbi 18 évben egyszer sem találkoztak a kutatók a Fóka-sziget körüli vizekben. Az érintett két évben 120 alkalommal észleltek hétkopoltyús tehéncápákat a szakemberek és egy esetben még annak is szemtanúi voltak, ahogy az egyik példány megtámad egy fókát.

Forrás: Wikimedia Commons/Peter Southwood

A Dél-afrikai Köztársaság körüli vizekben a hétkopoltyús tehéncápának csak a fehér cápa és a kardszárnyú delfin az ellenfele. Történelmileg a fajnak mindössze egyetlen jól ismert gyülekezési helye volt a térségben, ám az is nagyjából 18 kilométerre a Fóka-szigettől. A tanulmány azt sugallja, hogy a hétkopoltyús tehéncápák megjelenése a szigetnél a fehér cápák eltűnésének következménye, mivel immár fenyegetettség nélkül birtokba vehetik a területet.

Forras: erdekesvilag.hu

Hasonló hírek

Szeretkezz, ne háborúzz, és tovább élsz

info

Őszi egészségmegőrzés cicusok számára

Edit

A kőröshegyi teknősfarmon helyezték el a Zalában befogott aligátorteknőst

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------