Főoldal » A rossz idő sem állítja meg tartósan a kórokozókat és a kártevőket
Életmód hírek

A rossz idő sem állítja meg tartósan a kórokozókat és a kártevőket

Mostanáig tartott a tavaszias, jó idő, aminek a hétvégén egy sarki eredetű hidegfront vetett átmenetileg véget.

Az éjszakai fagyok telibe találták a mandula, a kajszi és az őszibarack virágzását, a fagypont alatti hőmérséklet nem kímélte a virágokat, a nappali hűvös időben pedig nem jártak a méhek. Az őszi kalászosokat és a repcét nem zavarta a változékony időjárás, azokra inkább a különféle fertőzések jelentenek veszélyt, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

A változékony időjárás ellenére az őszi kalászosok és a repce fejlődése folytatódott, az árpa és a hibridbúzák szárcsomója már kitapintható, a repce pedig a tőlevélrózsából megkezdte a szárak fejlesztését, az erősebb kondíciójú részeken pedig rejtett zöldbimbós állapotba került, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Az őszi árpán és a búzán a gabonalisztharmat eddigi lappangó terjedése a melegebb idő hatására felgyorsult, a növekvő terjedés helyenként már 10-20%-os fertőzöttséget eredményezett. A tünetek már nemcsak az alsó leveleken, hanem feljebb is megtalálhatók. A jelenlegi lehűlés visszafogja a fertőzés terjedését, de a következő felmelegedéssel együtt a fertőzés ismét folytatódni fog.

szeptóriás és helmintospóriumos fertőzés még most is inkább észlelési szinten van jelen az állományokban, a sárgarozsda viszont erősebben fertőz, a számára kedvező hidegebb időjárásnak és a lehullott néhány milliméter csapadéknak köszönhetően. A jelenlegi helyzetben elhagyhatatlan a rendszeres növényvizsgálat és a sárguló növényfoltok felderítése a nagyobb kiterjedésű fertőzés elkerülése érdekében. Amennyiben a kórokozók terjedése nem áll meg az alsó levélrégiókban, nem szabad halogatni a fungicides beavatkozást.

 

Mint ahogy az várható volt, a vetésfehérítő bogarak betelepedése folyamatossá vált, meleg, napsütéses napokon 10 hálócsapásban 5-6 bogarat is látni lehet. A bogarak betelepedését a jelenlegi hűvösebb idő csak átmenetileg akasztja meg, a jó idő visszatértével tovább fog folytatódni, sőt az első tojások lerakása is megkezdődik majd. A védekezések hatására a repce-szárormányosok egyedsűrűsége a minimális szintre csökkent, most a 3 napi fogás csapdánként nem haladja meg az 1-3 példányt.

A kiemelkedő virágszárakon gyülekeznek a repcefénybogarak, virágzatonként akár 10-15 bogár is megfigyelhető. A hűvösebb idő visszafogja a repce fejlődését, ezért a bogarak táplálkozása is korlátozott, tehát kirágják a bimbókat, hogy hozzájussanak a virágporhoz. Mindez a virág károsodásával jár együtt, és minél jobban elhúzódik a virágzás kezdete, annál nagyobb kárral kell számolni. A repcefénybogarak mellett már a bundásbogarak is megjelentek, melyek szintén virágporral táplálkoznak, tehát ha növekszik egyedszámuk, fokozódik a veszély is.

(A cikkben felhasznált képek az Agriland.co.uk tulajdonát képzik.)

agrarszektor, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Egy fotográfus eltávolította képeiről a telefonokat, hogy megmutassa, mennyire függők lettünk

Mazsi

Ölelést árul egy anyuka, hogy ki tudja fizetni kislánya kemoterápiáját

Edit

Tudtad, hogy a sárgadinnye gyógynövény is?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------