Hirmagazin.eu
Főoldal » A repülő mókusok eddig ismeretlen faját fedezték fel egy kínai hegyvidéken – videó
Állatvilág

A repülő mókusok eddig ismeretlen faját fedezték fel egy kínai hegyvidéken – videó

repülő mókusok nemébe tartozó új fajt azonosítottak kínai tudósok. A Biswamoyopterus elnevezésű nem a legtitokzatosabb és a legritkább a repülő mókusok között.

Korábban úgy vélték, két faj tartozik közéjük Dél-Ázsiában, az Indiában élő Namdapha és a laoszi óriás repülő mókus, a Laotian.

Mindkét fajból egyetlen egyedet ismer a tudomány, az elsőt 1981-ben, a másodikat 2013-ban fedezték fel – olvasható a ZooKeys állattani szaklapban közzétett tanulmányban, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia Kunming Állattani Intézetének tudósai készítettek.

 

Forrás: Kadoorie Farm & Botanic Garden

Az új faj egy példányát a Jünnan tartománybeli Kaolikung hegyen fedezték fel. Eredetileg úgy gondolták, hogy a súlyosan veszélyeztetett Namdaphák közé tartozik, amelyet a Global Wildlife Conservation állatvédő szervezet a 25 “legkeresettebb” faj közé sorol. Azonban a mókusnak olyan tulajdonságai voltak, amelyek eltértek a repülő mókusok korábban azonosított fajaitól: más volt a színe, a koponyája és a fogai anatómiája – írták a kutatók. Ezután expedíciót szerveztek, és begyűjtöttek egy újabb példányt. Végül a titokzatos nem egy harmadik egyedét is megtalálták.

Forrás: Kadoorie Farm & Botanic Garden

Az új fajt, amelyet Kaolikung hegyi repülő mókusnak neveztek, a két ismert faj élőhelye között 1250 kilométeren elterülő vidéken találták meg, ami arra utal, hogy a nem elterjedtebb, mint korábban vélték – írta közleményében Li Csüan, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: Kadoorie Farm & Botanic Garden

A repülő mókusok mellső és hátsó lába között különleges hártya feszül, ennek segítségével siklanak a levegőben egyik fáról a másikra. Lábuk finom mozdulataival kormányoznak, a farkukkal fékeznek, amikor a céljukat elérik – írta róluk az amerikai országos vadvédelmi szövetség (National Wildlife Federation).

erdekesvilag

Hasonló hírek

Kezdődik a vadász-szezon: Tömegesen ölnék le ezeket az állatokat, a természetvédők tiltakoznak

Géza

Vad-visszatelepítés Oroszországban külföldi segítséggel

info

Minden, amit a vörös rókáról tudni kell

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------