Főoldal > Hírek > Életmód > Életmód hírek > A régi rádiók szerelmese

A régi rádiók szerelmese

Hirdetés

hirmagazin_2015-08-29_115049
A múlt század régi rádióit gyűjti Barna Norbert. Kedvenc korszaka az 1940-50-es évek, ezen készülékek formavilága ejtette rabul még diákkorában.

Több mint hatvan korabeli rádióval büszkélkedhet a szenvedélyes gyűjtő. Ezek mintegy fele működik is, élvezhetően hallgathatók rajta a magyar rövid-, közép- és hosszúhullámú frekvenciák. Barna Norbert ugyanis nemcsak gyűjti, hanem javítja is a készülékeket. Bízik benne, a jövőben a többi is megszólalhat, amint ideje engedi, a műhelyben folyamatosan „bütyköl”. Az alkatrész utánpótlás sem jelent gondot, néhány javíthatatlan régi rádió alkatrészül szolgál. A ma már háromgyermekes családapa egykoron a kecskeméti Kandóban végzett, majd Budapestre járt műszaki technikumba, villamosipari technikusnak tanult.

– Már diákkoromban érdekeltek a műszaki berendezések. Eleinte régi erősítők építésével foglalkoztam, majd jöttek a rádiók. Az első készülékemet édesapámtól kaptam. Egy régi Orion rádió volt az 1950-es évekből, mely a mai napig gyűjteményem értékes darabja – emlékezett vissza.
– A márka nem érdekel, számomra a forma a legfontosabb egy régi rádió esetében. Így alakult ki, hogy elsősorban az 1940-50-es évek rádióit gyűjtöm, mivel megjelenésükben ezek nyerték el tetszésemet. A legrégebbi darabom egy 1938-as Philips rádió, mely még javításra szorul.

Norbert legújabb szerzeményével

hirmagazin_2015-08-29_115147

Norbert időnként kijár a kecskeméti zsibpiacra, ahol nem egyszer talált már számára értékes kincsre. Nagyon szeret alkudozni is. A napokban ismét szerencsével járt, néhány ezer forintért jutott hozzá egy 50-es évekbeli orosz rádióhoz. Emellett internetről is többször vásárolt már.

– Nem olyan egyszerű hozzájutni ezekhez a régi rádiókhoz, de nem lehetetlen. Többen vásárolnak fel hagyatékokat, melyekben rádiók is vannak, így neten keresztül hozzá lehet jutni. Az idős emberek közül sokan őrizgetik még, itt Városföldön is kaptam már régi rádiót.

Az egész házat retro hangulat hatja át. Gyűjteményében a rádiók mellett van egy 1960-as évekből származó zenegép, amely inkább hasonlít egy kisebb szekrényre. Büszke a több évtizedes, ma is működő lemezjátszójára. A mai napig gyakran hallgat rajta bakelit lemezeket. Ezek után már azon sem csodálkozhatunk, hogy a család otthoni telefonkészüléke egy ötvenes évekből való nagy fekete, „számhúzógatos” telefon. A diavetítő helyett pedig 8 mm-es és 16 mm-es vetítőgéppel tudnak meséket nézni a gyerekek. A modern laptévé mellett birtokában van egy Orion AT 501-es televízió is, mely az 1950-es években Magyarország első televíziókészüléke volt. Ennek javítása is várat még magára, mivel nagyon időigényes munkát jelent.

A telefon sem modern a házban

hirmagazin_2015-08-29_115218

A család is támogatja Norbertet. Ott jártunkkor a 8 éves Zsuzsi boldogan mutogatta meg, mely rádiók a kedvencei. Most éppen a legújabb szerzemény, melyet egy csodálatos kép díszít.

Múzeumot szeretne

Norbert nagy álma egy saját múzeum, melyet Városföldön vagy Kecskeméten is el tudna képzelni. Szeretné, ha minél többen osztozhatnának vele a régi rádiók iránt érzett szenvedélyében.

Forrás: baon; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
tűzvédelem
WordPress Lightbox