Hirmagazin.eu
Főoldal » A régészet napján szabadtéri kiállítás nyílik a budai Várnegyedben
Programinfó

A régészet napján szabadtéri kiállítás nyílik a budai Várnegyedben

Pénteken, a régészet napján nyílik meg a látogatók előtt a budai Várnegyedben

Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című régészeti tárlat, amelyen a látogatók bejárhatják a 2018-ban feltárt Erdélyi-bástya falait, és megtekinthetik az ásatás során előkerült leletanyagot – hangzott el a kiállítást bemutató sajtóbejáráson csütörtökön.

Táncsics Mihály utca 9. szám alatt található ingatlan kertje – amely évtizedeken át megközelíthetetlen volt a Várba látogatók számára – öt hónapon keresztül régészeti sétánnyal és a lőportárban kialakított interaktív kiállítással várja a látogatókat – mondta el Fodor Gergely, a Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos.

„A mi feladatunk az, hogy visszaadjuk a budai Várat az embereknek” – hangsúlyozta, megjegyezve: büszkék arra, hogy azt a területet, amely hosszú évtizedeken keresztül el volt zárva mindenki elől, most átadhatják újra a nagyközönségnek.

Gazdag leletanyagot ismerhetnek meg az érdeklődők

Az október 31-ig tartó kiállításon a látogatók bejárhatják a Magyarországon egyedülálló erődítmény, az Erdélyi-bástya feltárt helyszínét, megismerhetik gazdag leletanyagát – tette hozzá.

A Budapesti Történeti Múzeum (BTM) és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. közös szervezésében két helyszínen megvalósuló kiállítás másik helyszínén, a BTM Vármúzeumában a látogatók megismerkedhetnek az ásatás során előkerült arany- és ezüstpénzekből álló két kincslelettel és a korabeli élet használati tárgyaival is.

Fodor Gergely kiemelte, hogy a budai Vár Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épületét elsősorban az 1848–49-es forradalom eseményei kapcsán ismerik az emberek. Az utcafrontra néző József lovassági laktanya 1820 körül épült, itt raboskodott Kossuth Lajos, és 1848-ban a forradalmárok ebből az épületből szabadították ki Táncsics Mihályt.

Ez a terület sok mindent megélt, 1920 után az épület a Pénzügyminisztérium használatába került, majd 1948-ban háborús jóvátételként az Amerikai Egyesült Államok tulajdona lett. Az egykori börtönben az amerikai nagykövetség védelmét ellátó tengerészgyalogosok állomásoztak, majd háborús veteránokat szállásoltak el itt elsősorban rekreációs céllal.

Az ingatlan 2014-ben került ismét magyar tulajdonba – mondta, és hozzátette, hogy tudományos, régészeti szempontból az ingatlan mögötti terület kiemelkedő jelentőségű: a tatárjárás után IV. Béla király itt kezdte el építeni a királyi rezidenciát.

Az oklevelekben magna curia regis – nagy kúria vagy németül Kammerhof nevezett épületegyüttes a falakkal körbevett terület északi részén állt. Több királyunk is megfordult itt, majd 1381-ben a királyi udvar átköltözött a mai királyi palota területére, az uralkodó az itteni épületeket pedig a pálos kolostornak adományozta.

Az egykori Táncsics-börtön épülete az I. kerületi Táncsics Mihály utcában (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Több mint fél évszázada kezdődött a feltárás

Kitért arra, hogy 1962 fontos évszám a terület szempontjából, Zolnay László régész ugyanis ekkor kapott engedélyt az amerikaiaktól arra, hogy megkezdje a terület kutatását azzal a céllal, hogy megtalálja a korai királyi rezidencia maradványait. A feltárás fontos és látványos maradványokat hozott napvilágra, de az Erdélyi-bástyánál csak kisebb területet tudott kutatni, mivel a tengerészgyalogság veteményeskertje épp itt helyezkedett el.

Elmondta, hogy az Erdélyi-bástya több szempontból is érdekes, 1530 után Szapolyai János király hadmérnökei ezen a területen valósították meg a klasszikus olaszbástya egy kezdetleges formáját, amely a magyarországi erődépítészet egyik legkorábbi emléke.

A BTM Vármúzeumának régészei – a Várkapitányság Nonprofit Zrt. megbízásából – 2018 augusztusában kezdtek kutatást az Erdélyi-bástya területén, amelynek eredményeként rendkívül értékes épített és tárgyi leletanyag került napvilágra. A fal déli szakaszán felvonóhidas kapu került elő, és a kapu felett a felvonóhíd felhúzásához szükséges bronzcsiga, valamint a belső oldalon lévő kapupántok és a reteszelő vályú is az eredeti helyén maradt meg.

Múzeumpedagógiai foglalkozások várják a gyerekeket

Az ásatások során két komoly kincslelet is előkerült: a bástya egykori falának közelében és a falban több száz európai és török ezüstpénzt, valamint hét török aranyérmét is találtak a régészek.

Fodor Gergely elmondta azt is, hogy a területen álló lőportár épületében interaktív kiállítótér várja a látogatókat, ahol megtekinthető az ásatások során előkerült tárgyi leletek egy része. A múzeumpedagógiai foglalkozásokon a gyerekek megismerkedhetnek a régészet, a korabeli hadviselés és erődépítés rejtelmeivel, animációk és tablók segítségével végigkísérhetik az Erdélyi-bástya történetét, és betekintést nyerhetnek a korabeli emberek mindennapjaiba.

A másik helyszínen, a BTM-ben rendezett kiállítás fókuszában a Zolnay László régész vezette 1962-es ásatás legszebb darabjai és a 2018-ban előkerült leletanyag áll. A látogatók itt tekinthetik meg az arany- és ezüstpénzekből álló két kincsleletet és a korabeli élet legkülönbözőbb használati tárgyait.

Szintén itt tekinthető meg a szinte teljesen ép felvonóhidas kapu, amelyet az összes tartozékával együtt sikerült megmenteni.

mti

Hasonló hírek

Különleges nagykoncerttel készül Caramel az Európa-napra

Edit

Hétvégén mindenki babot eszik Monokon

info

Kétszer is fellépnek a Müpában a Bécsi Filharmonikusok

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------