Főoldal » A rácsok mögött találhatja magát, aki elfogadja a hálapénzt
Egészség - betegség

A rácsok mögött találhatja magát, aki elfogadja a hálapénzt

Budapest — Maradtak kapcsolataim a múltból a kormányzattal, és gyűlnek a telefonszámok az elmúlt egy hónapban, amióta megválasztottak a Magyar Orvosi Kamara elnökének – mondta Kincses Gyula (67) a Blikk Talkban, aki a kormánnyal jó viszonyt ápoló, több mint 16 éve elnöklő Éger Istvánt győzte le a kamarai választáson.

„Az azóta eltelt időszakban kiderült, ha vannak rendszerkritikáink, azok a rendszernek szólnak minden politikai felhang nélkül” – jegyezte meg a kamarai kampányban balliberálisnak minősített, korábban a Gyurcsány-kormányban államtitkárként, az első Orbán-kormány idején pedig főtanácsadóként dolgozó szakember.

Kincsesnek gratulált Kásler Miklós (69) EMMI-vezető is, a miniszterrel a hónap végén fog tárgyalni. A kamarai elnök szerint az évek óta zajló semmittevés után most már tényleg nem állhat semmi az egészségügy régóta ígérgetett átalakításának útjába

„Tartósan igaz, hogy a nem-cselekvés politikailag kifizetődőbb, mint a cselekvés, de mindig van egy pont, amikor a politika is érzi, hogy muszáj tenni valamit, mert már a nem-cselekvés kockázata nagyobb. Most jött el ez az idő: nagyon hosszú halogatás után, december végén jelent meg az a rendelet, ami megalapozza azokat a reformokat, amit ha megcsinálnak, támogatni kell” – mondta Kincses, aki szerint ennek a legnagyobb kikényszerítő ereje az egészségügyben tapasztalható szakemberhiány volt.

„Mi tényleg az egészségügy megújításában vagyunk érdekeltek, ott van az érdekellentét, hogy mi azt mondjuk, hogy ennek előfeltétele egy bérrendezés” – szögezte le. Azért kértek egy nagy léptékű emelést, mert szerintük a csepegtetett emelésnek nem lenne hozadéka. A kamara az osztrák bérek 70 százalékát vette alapul a javaslatában, viszont cserébe megszüntetnék és büntethetővé tennék a hálapénzt.

„A büntetésnek fokozatosnak kell lenni, Először pénzbüntetéssel sújthatnák a hálapénzes orvosokat, de a vége börtönbüntetés is lehet” – mondta Kincses, aki azt a példát hozta fel, amikor az orvos csak pénzért hajlandó kezelni.

„Most indultak a sztrájktárgyalások. Ha február elejéig nem kapunk belátható időn belüli határidőt a béremelésre, akkor keményebb eszközökkel leszünk kénytelenek élni” – jelentette ki Kincses, aki szerint az általuk kért béremelés jövőre lenne megvalósítható.

Ez volt kezdet

Kincses Gyula fül-orr-gégész szakorvosként kezdte a pályafutását, a politikába a rendszerváltás idején kóstolt bele, 1990–94 között az MDF parlamenti képviselőjévé választották. 1998–2000 között Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójaként szolgált, bő fél évig pedig a Gyurcsány-kormányban volt államtitkár 2008 májusáig.

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Gyakran fáj a nyakad? Így tudod megtisztítani a csigolyákat!

Mazsi

A bükki füvesember összes receptje 3. rész

Edit

Egy angol kardiológus az egész világot meglepte. Ez az oka a pluszkilóknak, szív- és érrendszeri betegségeknek!

Mazsi