Hirmagazin.eu
Főoldal » A puccs kifújt, Erdogan marad
Külföld

A puccs kifújt, Erdogan marad

forrás: M1 – Híradó / MTI

Törökországban demonstrálók ezrei biztosították támogatásukról a kormányt, mely bejelentette, hogy immár az egész országot ellenőrzi. A katonai hatalomátvétel elbukott, a harcoknak több mint 260 halottja és mintegy 1500 sebesültje van. Az Egyesült Államok cáfolta, hogy köze lett volna a puccskísérlethez, és bírálta az ezzel ellentétes ankarai megnyilatkozásokat. Az amerikaiaknak egyébként nem javasolják, hogy Törökországba utazzanak. Az Egyesült Államok az ENSZ BT-ben az ankarai kormány mellett való kiállást tartalmazó nyilatkozatot fogadtatott volna el, ezt azonban Egyiptom megakadályozta.

Egész Törökországot a kormány ellenőrzi – ezt tegnap este jelentette be a török védelmi miniszter, vagyis megakadályozták a katonai hatalomátvételt.

A puccs kifújt, Erdogan marad
Török puccskísérlet

Péntek este kezdődött a katonai puccskísérlet. A világ hírügynökségei egy darabig nem is tudták értelmezni, hogy mi történik. Aztán kiderült, hogy a török hadsereg egy része az Erdogan-féle hatalom ellen fordult. A török államfő azonban utcára szólította a híveit. A heves harcoknak több mint 26o halottja és mintegy 1500 sebesültje van.

Tegnap éjjel tüntetők ezrei vonultak fel több török városban, támogatásukról biztosítva a török kormányt, és tiltakozva a puccskísérlet ellen.

Kerry kifogásolja az ankarai megnyilatkozásokat

John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton figyelmeztette török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut: ártanak a két ország kapcsolatának azok a törökországi megnyilatkozások, amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a török puccskísérlethez.

Mint arról John Kirby, az amerikai külügyi szóvivő közleményében beszámolt, az amerikai diplomácia Luxembourgban tartózkodó vezetője telefonon beszélt Cavusogluval, és arra sarkallta Ankarát, hogy az államcsínykísérlettel kapcsolatos vizsgálatai során tanúsítson önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a jogállami normákat. Kerry megismételte azt a korábbi ígéretét, hogy országa kész segítséget nyújtani Ankarának a puccskísérlet körülményeit érintő nyomozásában.

A puccs kifújt, Erdogan marad
John Kerry amerikai külügyminiszter. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Az amerikai külügyi tárca vezetője ugyanakkor határozottan visszautasította azokat a “nyilvánosan elhangzott megnyilatkozásokat”, amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a puccskísérlethez. Az effajta állítások “teljesen hamisak” és ártanak a két ország kapcsolatának – szögezte le a szóvivő szerint Kerry.

Az AFP francia hírügynökség emlékeztetett: sajtóinformációkra hivatkozva több török tisztségviselő arra utaló nyilatkozatot tett, hogy az Egyesült Államok titokban a lázadó katonák pártján állt.

Kétségtelen, hogy Recep Tayyip Erdogan hibáztatja Washingtont, amiért otthont ad az emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónoknak. Ez utóbbit Ankara a puccskísérlet legfőbb szervezőjének, egy “párhuzamos török állam vezetőjének” tekinti, és szeretné, ha Washington kiadná őt Törökországnak. Kerry ugyanakkor szombaton leszögezte: a hitszónokot ért vádakat “hiteles és szilárd” bizonyítékokkal kell alátámasztaniuk.

Binali Yildirim török miniszterelnök még egyértelműbben támadta a tengerentúli hatalmat, ellenséges magatartásnak minősítve azt, hogy “vendégül látja” saját földjén Gülent.

Az Egyesült Államok nem javasolja a törökországi utazást

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szombaton kiadott közleményében azt tanácsolta állampolgárainak, hogy lehetőleg ne utazzanak Törökországba, különösen az ország délkeleti részét kerüljék el.

Az erről szóló közleményben a külügyi tárca a július 15-i török puccskísérletre és annak utóhatásaira utalva arra ösztönözte az amerikaiakat, hogy “a terrorista csoportok tevékenységéből fakadó, Törökország egész területét érintő veszélyek megnövekedése miatt” vizsgálják felül utazási szándékukat.

A minisztérium szerint különösen kerülendő az ország délkeleti része, elsősorban a szíriai határ közelében. A már Törökországban lévő állampolgároknak azt javasolták, hogy maradjanak távol a hosszú soroktól (beleértve a kedvelt turisztikai célpontokat), akárcsak a politikai tömegdemonstrációktól, felvonulásoktól, s ha lehet, maradjanak a szálláshelyükön.

Egyiptom megakadályozta, hogy az ENSZ BT elítélő nyilatkozatot fogadjon el

Egyiptom megakadályozta szombaton, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatot fogadjon el a törökországi puccskísérlet elítélésére.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint az Egyesült Államok illetékesei konzultáltak Ankarával, s helyi idő szerint péntek este – amikor még “cseppfolyós” volt a törökországi helyzet – olyan javaslattal álltak elő, amely “a Törökországban demokratikusan megválasztott kormány tiszteletben tartását” követelte volna. Egyiptom képviselője azonban ellenezte egy ilyen dokumentum elfogadását.

A nyilatkozat tervezetével kapcsolatos vitában szombaton az egyiptomi ENSZ-képviselő kijelentette: nem a BT illetékes abban, hogy meghatározza, demokratikusan választott kormánya van-e Törökországnak. Az Egyesült Államok az egyiptomi ellenállás láttán elállt a nyilatkozattervezet előterjesztésétől.

Egyiptom az ENSZ BT egyik nem állandó tagja, és meglehetősen feszült a viszonya Recep Tayyip Erdogan török elnök kormányával. Erdogan az egyiptomi Muzulmán Testvériség egyik leglelkesebb támogatója, nem hajlandó elismerni Abdel-Fattáh esz-Szíszit Egyiptom törvényes elnökének, és azt vallja, hogy a korábbi iszlamista elnököt, Mohamed Murszit katonai államcsínnyel távolították el a hatalomból. Erdogan ezt az álláspontját számos megnyilatkozásában kifejezésre juttatta, kiváltva ezzel Kairó haragját.

“Megbuktatták azt, aki a választások megnyerésével került hatalomra. Hogy lehet, hogy ez az ország magát demokratikusnak nevezi?” – tette fel a kérdést 2014 novemberében az egyik beszédében a török államfő, aki szerint Murszi volt az első demokratikus úton megválasztott egyiptomi elnök, a megbuktatását levezénylő hadsereg akkori főparancsnoka pedig maga Szíszi volt.

Ciprasz: Athén kész kiadni Ankarának a helikopteren menekült nyolc embert

Athén kész kiadni Ankarának azt a nyolc embert, aki a törökországi puccskísérlet kudarca után helikopteren menekülve görög területen szállt le és kért politikai menedékjogot – ezt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök adta tudtul Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, akivel szombaton telefonon beszélt.

Az Anadolu török hírügynökség szerint Ciprasz és Erdogan a telefonbeszélgetés során áttekintette a törökországi legújabb fejleményeket. A görög kormányfő eszerint jelezte: minden tőle telhetőt megtesz a Törökországból menekült katonák kiadatásáért.

A puccs kifújt, Erdogan marad
Alekszisz Ciprasz görög kormányfő. EPA/YANNIS KOLESIDIS

A török katonai helikopter Görögország északi részén szállt le szombat délelőtt. A görög belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gépen utazó nyolc embert őrizetbe vették. Valamennyien politikai menedékjogot kértek.

Korábbi jelentések szerint heten közülük katonák voltak, egyikük pedig civil. A görög állami televízió szerint részt vettek a péntek éjszakai katonai puccskísérletben. A török külügyminisztérium kérte kiadatásukat a görög hatóságoktól.

A helikoptert, amelyeken a menekültek leszálltak, szombaton visszaszolgáltatták Törökországnak – írta az Anadolu.

 

Hasonló hírek

Friss! Zelinszkij győzelmének annyira örül a világ, hogy még Oroszországban is érmét dobnak ki a tiszteletére! Oszd meg!

Géza

Nem volt kém a lefejezett orosz állampolgár

info

Kaotikus állapotok a havazás miatt Ausztriában: kifosztották a boltokat, szinte minden bezárt a faluban! (A cikk videót tratalmaz) Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------