Főoldal » A plüssmackó nemcsak játék! Pszichológiai oka is van, hogy a gyerekek miért szeretik! Nézd meg régi képeinket! Hirmagazin.eu
Életmód hírek

A plüssmackó nemcsak játék! Pszichológiai oka is van, hogy a gyerekek miért szeretik! Nézd meg régi képeinket! Hirmagazin.eu

Minden gyerek imádja őket, és ez nem véletlen. A játékmackó-szeretetnek mélyen lakozó oka van.

Volt gyerekkorodban játékmackód, amit mindig muszáj megölelned, ha a kezedbe kerül valamelyik padláson porosodó doboz mélyéről? Van a gyermekednek? Akkor tudod, hogy mit jelent: az ismerős, megnyugtató, pihepuha ölelést, szeretetet, megnyugvást.

Hogy miért? Nehéz lenne megmondani, de a pszichológia kutatói nem hagyták annyiban a kérdést. Megpróbálták felderíteni a játékmackó-szeretet titkát.

Ebben rejlik a pszichológiája

A kutatók több ötlettel is előálltak, mi lehet a mackószeretet kulcsa. Az egyik, hogy a mackók arca arányaiban éppen olyan, ami az ember agyát babusgatásra készteti, ám furcsa módon a mackóölelgetés nem a játék megnyugtatására, hanem önnyugtatásra szolgál. A mackók a pszichológusok szerint egyfajta szülői jelenlétet, szülői közelséget pótló tárgyak is. 2014-ben egy kutatás, melyben 1122 hároméves vett részt, megállapította, hogy akik egész napos bölcsisek voltak, így többet voltak távol a szüleiktől, jobban ragaszkodtak a macikhoz, mint azok, akik csak félnapos bölcsibe jártak.

A mackók puhasága ugyancsak a mackószeretet okaként említhető a pszichológia kutatói szerint. Egy 2006-os izraeli kutatás rámutatott, hogy mindössze a részt vevő gyerekek 7%-a ragaszkodott valamilyen kemény anyagú játékfigurához, a többiek mind valamilyen puhább tárgyat részesítettek előnyben. 31% plüssmackót vagy más puha figurát választott, 38% pedig puha takarót vagy bébikendőt.

Ahogyan azt egy 2010-es kutatás összegzése megfogalmazta, a játékmackó-ölelgetés béke és nyugalom érzetét kelti. A gyerekek – és a felnőttek is – azokat az érzéseket várják tőle, melyeket kora gyermekkorukban, babakorukban megéltek.

KéP. allatosajbolt

Pótolhatatlanok

Tudjuk, micsoda veszteség egy gyerek számára, ha elhagyja a játékát, és sajnos a legtöbb esetben pont olyan játékkal nem lehet pótolni az elveszett kedvencet. Annak az illata, tapintása, legapróbb tulajdonságai egészében képezik a gyerek számára kedves figurát, nem csupán a kinézete. A kedvenc mackó helyettesíthetetlen. (Szerencsés esetben sikerülhet a fájdalmas sírást mégis megfékezni egy hasonló játékkal, egy próbát megér – nemes hazugság, jó szándék.)

Kép: meska

Egy 2008-as kísérletben elhitették gyerekekkel, hogy létezik egy gép, ami le tudja másolni a kedvenc játékaikat. A részt vevő gyerekek negyede azonnal visszautasította, hogy a kedvencét lemásolják. Azok, akik hagyták magukat rábeszélni, később többnyire megbánták a dolgot, és a saját, eredeti játékukat akarták visszakapni.

Jóságos gombszemükkel őrizték a gyerekeket: képeken a legöregebb, legkedvesebb játékmackók. Egy játékmackó iránt érzett szeretethez semmilyen más játék iránti rajongás nem fogható.

Nézd meg képgalériánkat!

Forrás: femina.hu

Hasonló hírek

A nap képe: Miniszterelnökünk, kedves felesége és unokájuk..

Géza

1535 millió volt a tét: kihúzták az ötöslottó nyerőszámait. A Jokeren 101 millióért lehetett játszani.

Géza

Már két magyar településen is elmarad a szilveszteri tűzijáték

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------