Image default
Külföld

A pittsburghi lövöldözés hátteréről! Oszd meg!

Tizenegy ember meghalt, és hatan megsérültek Pittsburghben, amikor helyi idő szerint 11 óra körül egy fegyveres berontott a helyi zsinagógába, és lövöldözni kezdett. A támadó rasszista szitkokat kiabált a templomban imádkozók felé.

A zsinagóga tele volt, amikor a fegyveres támadó berontott. Helyi források szerint a lövöldözésben 11 ember meghalt, többen pedig megsérültek.

Az első hírek még nyolc halottról számoltak be.

A rendőrség gyorsan a helyszínre ért, de nem sikerült azonnal elfogniuk a 48 éves Robert Bowerst, mert rájuk lőtt, két rendőr meg is sérült.A támadó a később kibontakozó a tűzharcban megsebesült, ezért feladta magát.

https://pittsburgh.cbslocal.com/2018/10/27/heavy-police-presence-near-synagogue-in-squirrel-hill/

A lövöldoző. a merénylet előtt a közösségi médiában üzent!

A Gab.com közösségi médiaportál időközben közölte, hogy a feltételezett elkövetőnek felhasználói fiókja volt honlapjukon, amelyolyan szélsőjobboldali aktivisták és fajvédők körében népszerű, akiket más közösségi médiumokról kitiltottak.A honlapot üzemeltető vállalat szerint egy a gyanúsítottal egyező nevű férfi két órával a lövöldözést megelőzően a következő bejegyzést tette: “a HIAS olyan behatolókat akar idejuttatni, akik megölik népünket.Nem ülhetek ölbe tett kézzel végignézve, ahogy a népemet lemészárolják. A francba a közvéleményetekkel, bemegyek.

A HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society) egy nonprofit csoport, amely mindenekelőtt zsidó menekültek amerikai bevándorlását segíti. A szervezet magáról azt állítja, hogy a zsidó értékek és hagyományok vezérlik.

Bowers egy csecsemő névadó ünnepségén nyitott tüzet az Élet Fája zsinagógában.

Bowers korábban számos, gyalázkodásokkal és összeesküvés-elméletekkel kevert uszító hangvételű antiszemita bejegyzést posztolt az oldalon.

A Gab közleményben jelentette be, hogy felfüggesztette a gyanúsított fiókját, és értesítette az FBI-t.
A Gab világosan elhatárolódik és elítéli a terrorizmus és erőszak minden formáját– írta a vállalat, amely honlapját egy szólásszabadságot képviselő alternatívaként reklámozza.

Bowers emellett nemrég közzétett egy felvételt három félautomata kézifegyveréről, a kép kísérőszövege szerint azt írta, hogy “Ez az én Glock családom” utalva a fegyvereket gyártó cégre.

A férfi, amikor berontott a zsinagógába, azt ordibálta, hogy:minden zsidónak meg kell halnia.

A rendőrség minden közelben lakót arra kért, hogy maradjanak otthon, valamint a közeli egyetem diákjait is arra kérték, hogy ne jöjjenek ki az épületből.

A város közbiztonságáért felelős Wendell Hissirch gyűlölet-bűncselekménynek minősítette a lövöldözést.

Az elkövetőre halálbüntetés várhat

Bob Jones, az FBI pittsburghi irodájának igazgatója azt mondta, hogy a 46 éves férfi korábban nem volt ismert a rendvédelmi hatóságok előtt. Jones hangsúlyozta: az elkövető indítékát eddig még nem tárták fel teljes körűen.

A város közbiztonságáért felelős Wendell Hissirch közölte: Bowerst lőtt sebekkel kórházba szállították.
Jeff Sessions főügyész, igazságügyi miniszter bejelentette, hogy a többi között gyűlölet-bűncselekmény elkövetése miatt emelnek vádat Bowers ellen, akitelítélése esetén halálbüntetés fenyeget.

Robert Bowers cselekedetei az emberiség legrosszabb oldalát képviselik.Hivatalom minden rendelkezésre álló eszközét ennek a szövetségi szintű gyűlölet-bűncselekménynek a kivizsgálására és a bűnvádi eljárás lefolytatásának szolgálatába állítom” – jelentette ki Scott Brady, Nyugat-Pennsylvania ügyésze.

Ördögi támadás

Donald Trump amerikai elnök azt mondta: határozottan úgy tűnik, hogy a támadó antiszemita indíttatásból követte el a bűncselekményt. Trump jelezte:

a történtek miatt fontolgatja a szombatra tervezett murphysborói kampányesemény lemondását.Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Twitteren együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és az Egyesült Államoknak, “borzalmas antiszemita erőszakcselekménynek” nevezve a történteket.

Mike Pence amerikai alelnök is elítélte a vallásszabadság elleni, “ördögi” támadást.

A zsidó közösségeket és szervezeteket tömörítő Zsidó Világkongresszust (WJC) vezető Ronald Lauder közleményében “förtelmes terrorcselekménynek” nevezte a lövöldözést. Lauder szerint nemcsak a zsidókat, de egész Amerikát támadás érte.

Amerika erősebb, mint egy romlott, vakbuzgó antiszemita tettei– reagált az eseményekre a zsidó vallást követő Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya.

– Egyesülnünk kell a gyűlölettel és a gonosszal szemben – írta a Twitteren.

50-60 ember szokott járni a zsinagógába szombatonként

Az Élet Fája zsinagóga honlapján konzervatív, hagyományhű, de egyben progresszív és egyenlőségre törekvő hitközségként írja le magát.

Amint Jeff Finkelstein, Pittsburgh város zsidó közösségének elnöke elmondta,szombat reggel a zsinagógába 50-60 ember szokott járni.Pittsburgh Squirrel Hill negyedében, ahol a zsinagóga áll, a pittsburghi zsidóság mintegy fele él.

A Mazsihisz gyászmegemlékezést tart

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Mazsihisz gyászmegemlékezést tart a pittsburghi merénylet áldozatainak emlékére.

Időpont: ma 18.00 óra,

Helyszín: Budapest, Frankel Leó úti zsinagóga

Forrás: origo.hu

Hasonló hírek

Álommeló! 16500 eurót fizetnek annak aki két hónapig az ágyban marad

Mazsi

Megdöbbentő drónfelvételek – eltűnt egy tó Boszniában

Edit

Borzasztó dolog történt: Egy 2 éves kislány és anyja tragédiája rázta meg a közvéleményt!

Mazsi