Főoldal » A patkányirtás módszerei közül melyek a jók? Lehetséges a patkányirtás házilag? – videó
Életmód hírek

A patkányirtás módszerei közül melyek a jók? Lehetséges a patkányirtás házilag? – videó

Minden, amit a patkányirtásról tudni érdemes: a patkányirtás fontossága, a patkányirtás módszerei és az, hogy a patkányirtás házilag hogyan kivitelezhető.

Hol tud gondot okozni a patkány? Mi indokolja a patkányirtást?

Magánszemélyeknél: A házon vagy lakáson belül az álmennyezetben és a burkolatban van a búvóhelye. A házon kívül a tároló- és raktárhelyiségekben, a padláson, a pincében, és a csatornahálózatban fordulhat elő. Hatalmas károkat okozhat az otthonokban, az elektromos berendezésekben, az autókban, de akár még a kisállatokat is megtámadhatják.

Élelmiszeripari egységeknél, raktár épületekben, éttermekben, szállodákban: Az élelmiszer környezetében tartózkodik, ezt teheti tönkre, illetve fertőzheti meg.

Irodaházakban: A parkolóházban, a csatornahálózatban és az alagsorban okoz gondot, szintén az elektromos berendezések és a járművek megrongálásával.

A vendéglátó egységeket jogszabály kötelezi a a rágcsálóirtásra. Ezek az irtások általában megelőző jellegűek, de akkor is szükség lehet az irtásra, ha már jelentkezett a probléma. A patkány bekerülhet a vendéglátó egységbe a beérkezett áruval, a csatornából vagy akár az utcáról is. A törvény azt is kimondja, hogy cégek és vállalatok esetén állandó védelmet kell fenntartani a rágcsálók ellen.

Miért fontos a patkányirtás?

A patkányok rendkívül veszélyes állatok. Számos betegséget, a murin tífuszt, a leptoszpirózist, a trichinellózist és a szalmonella fertőzést közvetíthetik emberre. A murin tífusz más néven rágcsáló kiütéses tífusz. A leptoszpirózis forrásai általában az olyan kisemlősök, mint a patkány. Vizeletükkel baktériumot juttatnak a talajba és a vizekbe, amely bőrön és nyálkahártyán keresztül az emberi szervezetre is veszélyes. Fertőzött vizek kapcsán, vagy mezőgazdasági munka során lehet ilyen baktériummal érintkezni. A vándorpatkány szívesen eszik döghúst, ezért könnyen megfertőződhet a trichina nevű baktériummal. A sertés elfogyasztja a patkányt, ember pedig elfogyasztja a sertéshúst. Az ember leggyakrabban akkor fertőződik meg trichinellózissal, ha nyers sertéshúst fogyaszt.

Patkányharapáskor más kórokozók is kerülhetnek a sebbe, amelyek az emberen megbetegedést okozhatnak, ilyen például a patkányharapási láz is. A történelem során a pestis terjesztésében jelentős szerepe volt a házi patkánynak. A patkányok szívesen fogyasztják az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket és az állati takarmányokat is, Ürülékkel és vizelettel megfertőzik azt. Fogaik egész életükben nőnek, ezért folyamatosan rágniuk kell. Ezzel hatalmas károkat okoznak a szennyvíz-hálózatban, az elektromos kábelekben és a gátakban. A termények tároló helyeit és göngyölegeit is tönkretehetik.

Hogyan lehet irtani a patkányokat? A patkányirtás módszerei mik?

Patkányirtás lehetséges irtószerrel, patkányirtó etetőállomással. Azt mondják, ez a leghatásosabb módszer patkányirtásra. Biztonságos, ugyanis a patkányirtó etetőállomás időjárásnak ellenálló műanyagból, masszív anyagból készült. Ezt a patkányirtó szakember kulccsal zárja le, így illetéktelen nem férhet hozzá, csak a patkány érintkezhet az irtószerrel. A méreg így gyermeket, háziállatot és haszonállatot nem veszélyeztet. Az irtószer lassan ható véralvadásgátlót tartalmaz. Ez azért fontos, mert a patkány rendkívül okos és gyanakvó állat. Ha társa eszik a a boltban kapható méregből és rögtön elpusztul tőle, akkor ő már nem fogja elfogyasztani. Ez a méreg lassabban hat, viszont az összes patkány fogyasztani fog belőle, nem csak egy.

Patkányirtás lehetséges irtószermentesen, fizikai módszerek alkalmazásával is. A módszer során irtószereket nem kell alkalmazni. A szakember szerelvényeket állít fel, melyeket erős csalogatóanyaggal tölt meg. A szerelvény lehet élvefogó csapda vagy ragasztólapos csapda. Az élvefogó csapdában a patkány élve marad. A csapdán belül erős csalogatóanyagot talál, bemászik, viszont kijönni már nem tud belőle. A ragasztólapos csapdák azonban sokak szerint szinte kínzó eszközök, mert a ragasztó az állatot csak foglyul ejti, de nem öli meg. A patkánnyal végül az éhség fog végezni.

Időről időre felvetődik, hogy a patkányirtás gázzal is egy lehetséges módszer, ez azonban csak különleges esetekben járható út. Erre csak tökéletesen szigetelhető raktárakban van lehetőség, lakóházban soha.

Léteznek elektromos patkányírtó csapdák is, amelyek nagyfeszültséget előállítva pillanatok alatt, humánusan pusztítják el a csapdába bemászó patkányokat, egereket. Ezeket jellemzően a professzionális felhasználóknak ajánlják, ám fokozott figyelem mellett olyan háztartásokban is alkalmazható, ahol gyerekek, vagy kisállatok találhatóak.

Sokan a patkányokat megfogó macskáikra esküsznek, ám ezeknek az embereknek észben kell tartaniuk, hogy a patkányok, főleg ha többen vannak, komolyan megsebesíthetik, akár meg is ölhetik a macskát. A patkányirtás talán leghumánusabb, a környezet szempontjából a legbiztonságosabb módszere az, ha egy kutyákkal és/vagy vadászgörényekkel dolgozó szakembert kérünk fel a patkányprobléma végleges megoldására.

Patkányirtás házilag lehetséges?

Léteznek olyan házilag kivitelezhető patkányirtási praktikák, amelyek átmenetileg segíthetek szüneteltetni a patkány problémát. Végleges megoldást csak profi patkányirtó szakember tud elvégezni.

A közforgalomban, boltokban kapható méreggel csak akkor lehet sikeres az irtás, ha csak egy patkányt kell kiirtani. Ugyanis a patkány rendkívül okos állat, ha látja, hogy társa evett a méregből és azonnal elpusztult tőle, akkor ő már nem fog enni abból. A bolti méreg nem lassan ható méreg, hanem rögtön ölő méreg. Boltban kapható mérget csak abban az esetben használjunk, ha illetéktelen nem férhet hozzá! Ez ugyanis nagyon veszélyes lehet a gyermekekre, háziállatokra és a haszonállatokra is.

Létezik egy olyan keverék, amely még segíthet a patkányirtásban. A keverék gipszet, lisztet és cukrot tartalmaz. Ha a patkány ezt elfogyasztja, megszomjazik tőle. Tegyünk ki a keverék mellé friss vizet is. A patkány táplálkozás után inni fog és gyomrában a víz megköti a gipszet. A szert csak gumikesztyűben szabad kikeverni, mert ha a patkányok megérzik rajta az emberszagot, nem fognak enni belőle.

A rugós csapdák is alkalmasak lehetnek néhány patkány likvidálására, de csak akkor, ha a rugója elég erős a nagyobb patkányok elpusztítására, különben a csapdába esett állat kiszabadulhat a csapda szorításából. Megfelelő gondossággal és elővigyázatossággal a fentebb már említett elektromos csapdák is megoldást kínálhatnak a patkányok ellen.

Időleges eredmény érhető el az ultrahangos riasztók alkalmazásával is. A zavaró hanghullámokat azonban a kártevő rövid idő alatt megszokja. Alkalmazkodó és túlélő képessége miatt rövid idő elteltével már az ultrahangok nem fogják távozásra késztetni a patkányokat.

A patkányok füstöléssel is elkergethetők. Ehhez ként, vagy más erősen büdös anyagot kell vastagon a papírra kenni, majd a patkányok búvóhelye közelében elégetve lehet így a kártevőket elüldözni a házból, vagy annak környékéről. A füstölés mellett a feketebors őrlemény is elűzi a patkányokat, ha a territóriumuk számos pontján őrölt borsot hintünk szét. Ezek azonban nem végleges megoldások, ezekkel csak átmenetileg szabadulhatunk meg a patkányoktól.

Nagyon fontos, hogy egynél több patkány észlelése esetén minél hamarabb lépjünk kapcsolatba egy hivatásos patkányirtóval, mert csak ezek a szakemberek vannak rá felkészülve, hogy egy esetleges nagyobb populációt is kiirtsanak.

Kapcsolódó:

Indul a patkányinvázió: a görény, kutya vagy a méreg a jobb a falánk rágcsálók ellen?

Ahol állatot tartanak, ott a felhalmozott táp gyakran becsalogatja a rágcsálókat is a telepre. Vizek közelében pedig ezek nagy eséllyel a vándorpatkányok lesznek. Nagyon szapora, nagyon okos és óvatos állatról van szó, ezért nehéz kiirtani. A forráslap profi patkányvadászokat kérdezett a természetes módszer hatékonyságáról. Természetesen a termelő véleménye sem maradhatott ki.

A patkányok mindenevők, ezért mindenféle táplálékforrást kipróbálnak, viszont az ismeretlen táplálékból először csak egy keveset fogyasztanak, és figyelik, hogy az milyen hatással van rájuk. A memóriájuk és a szaglásuk is kitűnő, így a rossz hatású csalit, vagy azt a helyet, ahol a társaik pórul jártak, messze elkerülik (pánikszag). Ezért egyetlen patkánycsaládot is nehéz kiirtani. Ráadásul a mérgezett csali környezeti veszélyforrás. Ha egy méregtől kótyagos, legyengült állatot elkap a házikedvencünk, belepusztulhat a patkányevésbe – halljuk a görényekkel és kutyákkal dolgozók érveit.

Manapság már van a csaliban valami csalogató anyag, aminek nem tud ellenállni a patkány. Néha több kilót is ki kell helyezni, mert mindig elfogy, de 6-10 ezer forintnál nem kerül többe a patkányméreg akkor sem”

– mondja Bévárdi Pál, dunapataji gazdálkodó, aki sok ezer tonna gabonamagot tárol a telephelyein. “Szerintem tanyasi körülmények között a leghatékonyabb a vadászgörényes módszer. Ott, ahol el tudja fúrni magát a patkány. A csupa beton és fém gabonasilókban nem erre van szükség. Egyszer ugyan nálam is jártak görényekkel és kutyákkal – nagyon látványos volt, de kissé drágállottam az irtást.”

Mások a macskáikra bízzák a telepen a rágcsóirtást. De egy erősebb patkány könnyen “lerendezi” a macskát – fogalmaz az agrárszektor.hu-nak egy profi, görényes patkányvadász, Rózsa Norbert. A Hajdú-Bihar megyei fiatalember hivatásosnak számít, rajta kívül csak még egy ilyenről tud az országban, Mihályi Ernőről, a többiek szabadidejükben irtják a rágcsálókat.

Hetente akár 10-szer is hívnak, Békésig, Szabolcsig, néha Pestig is elmegyek az állataimmal. A legkönnyebb ott patkányt irtani, ahol zárt térben dolgozunk, és nincs túl nagy rumli. Jellemzően 5-6 kutya – Jack Russell-terrier és foxik -, valamint 8-10 vadászgörény jön velem.”

– magyaráz Rózsa Norbert. Mint megtudjuk, a görények a hajtók, a kutyák pedig a fogók. A jó kutyát űzi a vadászösztön, felderíti a patkányjáratokat, folyamatosan mozgásban van, és különbséget tesz a patkány, a haszonállatok, illetve a patkánylukból előbukkanó görény között. A görénynek strapabírónak kell lennie, akár 3 órán keresztül is hajtani kell a patkányt, ugyanakkor nem jó, ha azzal foglalkozik, hogy megeszi azt, majd elalszik a lukban. Ezeket is lehet hajtásra szelektálni, sőt arra is, hogy a kis patkányokat előhozzák a járatból. A nőstények fele akkorák, mint a hímek, így kis helyen elférnek, de a hím patkányokkal sokszor a csak a görényhímek veszik fel a versenyt. “Tudok olyan esetről, amikor a macska belepusztult abba a sebbe, amit a patkány ejtett az oldalán. A görény pedig a macska tömegének a tizedét éri el” – érzékelteti a feladat súlyát a patkányvadász.

Rózsa Norbert és állatai a jól végzett munka után

Legtöbbször olyan családi házakhoz hívják, ahol baromfit is tartanak, és ezért sok a felhalmazott táp, de jár sertéstelepeken, nagyobb gazdaságokban és élelmiszerüzletekben is. “Változó a fogásmennyiség. Tegnapelőtt 105 patkányt fogtunk egyetlen udvaron. Máskor meg 2 patkányért álldogálunk ott egész nap. De egy patkány is nagy kárt tud csinálni. Legutóbb egy 80 ezres brojlertelepen naponta 100 növendékcsirkét vitt el egyetlen patkány, mindegyiknek csak a fejét rágta le. A harmadik napon hívtak ki. Egy raklap alatt megtaláltuk a fészkét és elkaptuk. Egy hím állat volt.”

És mennyibe kerül a természtes patkányirtás? Ha 150 kilométeren belülre kell menni, és 3-4 óra alatt megvan az eredmény, akkor 40-50 ezer forintot kér el a patkányvadász. Kisebb házakat elvállal akár 30 ezerért is. És hogy mennyire hosszú távú ez a megoldás? Az egyéb módszerek hívei gyakran felhozzák, hogy nehéz minden patkánykijáratot felfedezni, és ha csak egy-két patkány meglóg, hamarosan újra kell kezdeni az irtást. A nőstény patkányok ugyanis  8 hetes koruktól kezdve havonta képesek fialni, jellemzően 10 kölyköt. “Ha nem túl rumlis a terep, a kutyák szag alapján megtalálják a kijáratot, és meg is ölik a patkányt. A pánikszag is nagyon erős. A sok búvóhelyet kínáló terepet is hónapokra elkerülik a patkányok egy ilyen sokk után. Nyilván teljes garanciát csak arra tudok ígérni, amikor az irtás után zárható az a tér, ahol dolgoztunk.”

Tanyán a leghatékonyabb a természetes patkányirtás. Ennek az az oka, hogy nincsenek szomszédok, ahonnan újra benépesítheti az üregeket a patkány. Ilyen helyen évekig patkánymentes maradhat a terület

– teszi hozzá az emlegetett kolléga, Mihályi Ernő, aki 1994 óta vadászik görényekkel. Leginkább a vízparti, családi házas, kisebb állatállománnyal rendelkező ingatlanok vannak veszélyben. Ilyen helyeken sajnos nagy esélyel felbukkan a vándorpatkány. Mihályi Ernő jellemzően 4-5 kutyával és 20-30 görénnyel érkezik, mivel nagyon sok a patkányjárat, amit be kell járniuk az állatoknak – lehetőleg rövid idő alatt. “Egy jó kutya vagy görény ösztönösen tudja, mi a dolga. Az egyes kutyafajták között inkább van különbség, például a foxinak jobb az orra, a terrier meg fogósabb. A tenyésztett vadászgörények alkalmatlanok már a munkára. Én a mezei görénnyel keresztezett állatokra esküszöm. Fontos, hogy kicsi legyen és agresszív.”

Mihályi Ernőt leggyakrabban baromfi- és libatelepre hívják, esetleg marhák mellé. Előfordul az is, hogy egy rosszabb konstrukciójú gabonatárolóban kérik a segítségét. “Mindennap úton vagyunk, csak hétvégén nem. Az állatoknak is kell a pihenő” – mondja a patkányvadász.

Íme, Mihályi Ernő állatai munka közben:

agrarszektor, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Az online ismerkedések hány százaléka hazugság?

Edit

Már napi egy csészétől is kialakulhat függőség, de napi három még belefér

Edit

A zöldségek terjednek Magyarországon

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------