Hirmagazin.eu
Főoldal » A parti fecskék és gyurgyalagok szeretik Tiszazugot
Állatvilág

A parti fecskék és gyurgyalagok szeretik Tiszazugot

Csaknem kétszer annyi telepesen fészkelő madár költött idén a Tiszazugban, mint tavaly: a parti fecskék, gyurgyalagok ez év nyarán több mint ezerötszáz, míg tavaly hétszáznál is kevesebb üregben költöttek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei térségben – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) regisztrált kunszentmártoni madármegfigyelője csütörtökön az MTI-vel.

hirmagazin_2015-09-11_070912

Partifecske

Katona Mihály elmondta, hogy a parti fecskék, gyurgyalagok tizennégy különböző helyen fészkeltek ezen a nyáron a Tiszazugban, a telepesen fészkelő madarak összesen 2646 üregét számolta össze Sallai Zoltánnal, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársával. Az üregek közül 1597-ben költött madárpár, nagy részében parti fecske, 128-ban pedig gyurgyalag. Ez a szám több, mint duplája a tavalyinak, amikor csak 686 fészekben költöttek madarak – jegyezte meg.

A madármegfigyelő arról is beszámolt, hogy a legtöbb, pontosan 2150 üreget, a tiszasasi homokbánya fészkelőhelyén találták, amelyből 1290-ben költöttek madarak, 95 százalékban parti fecskék, 5 százalékban gyurgyalagok.
Mint mondta, a Tiszazugban költő madarak számának növekedése valószínűleg a térség környékén található partfalak elgyomosodásának következménye, amelyeket így a madarak kevésbé látogatnak.

Katona Mihály hozzátette, hogy a gyurgyalagok már augusztus végén útra keltek, a parti fecskék közül azonban több itt marad szeptember elejéig. Érdekességként szólt arról, hogy a gyurgyalag a legkevesebb ideig itt tartózkodó költöző madár, május végén, június elején érkezik és augusztus végén, szeptember elején már útnak indul. Ezzel szemben a nem telepesen fészkelő, hanem fészekrakó mezei pacsirta igen korán, már február végén megérkezik és csak november végén kel vándorútra, így a leghosszabb ideig itt tartózkodó költöző madár. Öt-hat évvel ezelőtt február 10-én még hó volt, amikor már hallották Kunszentmártonban a mezei pacsirta énekét és látták is a madarat – tette hozzá.

hirmagazin_2015-09-11_070733

Gyurgyalag

Katona Mihály 1968 óta figyeli, tanulmányozza a madarakat, hogy adataival segítse a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkáját. Az egyik legérdekesebb “felfedezése” 1999 nyarán történt, amikor egy szelevényi fészekben egyszerre hat kisgólya született – idézte fel.

Forrás: metropol; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A buszsofőrtől kért segítséget az elveszett kutya

Edit

Brutális méretű aligátort kapott el egy ember a földjén (+Videó)

info

Az elefántmama kétségbe esik mert kicsinyét nem tudja kihúzni a tóból – amit ezután – VIDEÓ tesz az őrület

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!