Image default
Belföldi hírek

A parlamentben is téma volt az álhír-botrány

A Fidesz szerint Demeter Mártát vissza kellene hívnia az LMP-nek a honvédelmi bizottságból és a NATO közgyűléséből is. Az LMP társelnöke továbbra is úgy véli, ő nem hibázott.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az M1-nek nyilatkozó alkotmányjogász azt mondta: az ügyben a bűncselekmény gyanúja is felmerülhet.

Demeter Mártának le kell mondania bizottsági tisztségéről és a NATO parlamenti közgyűlésének sem lehet tovább a tagja – erről beszélt a parlament hétfői ülésén Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Csaknem két hete közösségi oldalán tette közzé az LMP társelnöke a honvédelmi miniszternek és a belügyminiszternek intézett kérdését, hogy „miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát”. A felvetéséről gyorsan kiderült, hogy téves, mert Demeter Márta a miniszterelnök gyermekét összekeverte egy Orbán vezetéknevű tiszt kislányával, aki engedéllyel utazott a gépen.

Az LMP társelnöke azonban a dokumentumban név szerint is megemlítette a magyar katona gyermekét és egy honvédségi kiképzés helyszínét is a nyilvánosság elé tárta. A bejegyzés még mindig elérhető.

Demeter Márta a parlamentben arról beszélt: szerinte nem ő hibázott. Amikor az M1 a sajtótájékoztatóján arról kérdezte: helyénvalónak tartja-e, hogy személyes és katonai adatokat tett közzé, megismételte, hogy szerinte mindent jól csinált.

Az ügy miatt a házelnök a múlt héten az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezte. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn arról beszélt, hogy Demeter Márta tudatosan osztott meg titkos információkat ezért nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az M1-nek nyilatkozó alkotmányjogász szerint a gépen utazó kislány adatait csak hozzájárulással tehette volna közzé Demeter Márta. Lomnici Zoltán úgy fogalmazott: azt is vizsgálni kell, hogy minősített információkat osztott-e meg az LMP társelnöke.

Lomnici Zoltán hozzátette: ez esetben pedig a mentelmi jog sem védi a képviselőt.

forrás: M1, MTI

Hasonló hírek

Megsemmisítő FEMA táborok Magyarországon?

info

Titkosszolgálati megrendelésre végezhették ki Seres Zoltánt

Mazsi

Egy növény, amelyik több nyereséget hoz, mint 10 tonna kukorica (Olvasd el és nézd meg!)

Géza