Főoldal » A parlamentben is téma volt az álhír-botrány
Belföldi hírek

A parlamentben is téma volt az álhír-botrány

A Fidesz szerint Demeter Mártát vissza kellene hívnia az LMP-nek a honvédelmi bizottságból és a NATO közgyűléséből is. Az LMP társelnöke továbbra is úgy véli, ő nem hibázott.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az M1-nek nyilatkozó alkotmányjogász azt mondta: az ügyben a bűncselekmény gyanúja is felmerülhet.

Demeter Mártának le kell mondania bizottsági tisztségéről és a NATO parlamenti közgyűlésének sem lehet tovább a tagja – erről beszélt a parlament hétfői ülésén Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Csaknem két hete közösségi oldalán tette közzé az LMP társelnöke a honvédelmi miniszternek és a belügyminiszternek intézett kérdését, hogy „miért honvédségi gépen szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát”. A felvetéséről gyorsan kiderült, hogy téves, mert Demeter Márta a miniszterelnök gyermekét összekeverte egy Orbán vezetéknevű tiszt kislányával, aki engedéllyel utazott a gépen.

Az LMP társelnöke azonban a dokumentumban név szerint is megemlítette a magyar katona gyermekét és egy honvédségi kiképzés helyszínét is a nyilvánosság elé tárta. A bejegyzés még mindig elérhető.

Demeter Márta a parlamentben arról beszélt: szerinte nem ő hibázott. Amikor az M1 a sajtótájékoztatóján arról kérdezte: helyénvalónak tartja-e, hogy személyes és katonai adatokat tett közzé, megismételte, hogy szerinte mindent jól csinált.

Az ügy miatt a házelnök a múlt héten az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezte. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn arról beszélt, hogy Demeter Márta tudatosan osztott meg titkos információkat ezért nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az M1-nek nyilatkozó alkotmányjogász szerint a gépen utazó kislány adatait csak hozzájárulással tehette volna közzé Demeter Márta. Lomnici Zoltán úgy fogalmazott: azt is vizsgálni kell, hogy minősített információkat osztott-e meg az LMP társelnöke.

Lomnici Zoltán hozzátette: ez esetben pedig a mentelmi jog sem védi a képviselőt.

forrás: M1, MTI

Hasonló hírek

Már most vasárnap sem lehetnek nyitva a benzinkutaknál működő üzletek

info

Kiemelt kórházi ellátás, szabadságok, őrületes pluszpénzek – Miért jár annyi kiváltság a politikusoknak?

Mazsi

Egyre nagyobb kihívást jelent a migrációs nyomás Európára nézve

Géza