Hirmagazin.eu
Főoldal » A parlament felfüggesztette a börtönbizniszt
Belföldi hírek

A parlament felfüggesztette a börtönbizniszt

Június 15-ig felfüggesztik a börtönzsúfoltság miatti kártérítések kifizetését.

Budapest — 139 igen szavazattal, négy ellenében elfogadta a parlament a kormány javaslatát, amely azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések kifizetését.

A tegnapi szavazáson nemcsak a kormánypárti képviselők, hanem a jobbikosok is az igen gombot nyomták meg, az LMP-sek tartózkodtak, az MSZP és a DK-frakció tagjai pedig nem voksoltak.

Az elfogadott szabály szerint június 15-ig nem lehet kifizetni a megítélt kártérítéseket, addig pedig kidolgoznak egy új szabályozási rendszert, amely a bűncselekmények áldozatainak érdekeit juttatná érvényre. A börtönzsúfoltság megszüntetése érdekében szeptember végéig a kormánynak meg kell oldania, hogy a büntetés-végrehajtási intézmények átlagos kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot.

A kormány célja a problémakör megoldása, azaz a büntetés-végrehajtási intézmények túlzsúfoltságának megszüntetése – indokolta javaslatát a kormány.

Megkérdeztük a kormányzatot, milyen intézkedésekkel lehet ezt elérni, de konkrétumot még nem tudtak mondani.

– Annak megvalósítása, hogy 2020 szeptemberére megszűnjön a zsúfoltság a börtönökben, jelenleg tervezési, kidolgozási fázisban van – válaszolt megkeresésünkre a Belügyminisztérium, felhíva a figyelmet, hogy az elmúlt öt-hat évben csaknem 20 százalékot faragtak a túlzsúfoltsági mutatón.

A szakértő szerint ezrével kellene „eltüntetni” a rabokat, hogy megvalósuljon a kormány terve.

– Jelenleg 1500-2000 ember van bent pluszban – mondta a Blikknek Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász, aki szerint ennyi idő alatt nem lehet új börtönt építeni, és egyébként is jelentős munkaerőhiánnyal küzd a büntetés-végrehajtás.

– A kormány a maga alkotta jogszabály alapján hozott ítéleteket nem hajtja végre, ráadásul a bűncselekmények áldozatainak jószerivel csak ezekből a kártérítésből van esélyük bármit is behajtani az elkövetőktől – hívta fel a figyelmet az ügyvéd.

– Az áldozatok jogos követeléseinek kielégítését a jelenleginél hatékonyabb és gyorsabb módon fogják biztosítani – ígérte korábban Varga Judit igazságügyi miniszter, aki szerint az új szabályozás megalkotásánál figyelembe veszik az állampolgárok nemzeti konzultáción kialakított véleményét

Kártérítések

Az elmúlt években 12 ezer kártalanítási pert indítottak a magyar állam ellen a sanyarú börtönviszonyok miatt, amelynek során több mint 9 milliárd forint kártérítést fizettek ki az érintetteknek. A kártérítés összege egy nap után valamivel több mint ezer forint, így aki több évet töltött nem megfelelő körülmények között, az több millió forintot is kaphat, amit sok esetben egyből a bűncselekmény áldozata kapottmeg sérelemdíj gyanánt.

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Biztonság és fokozott rendőri jelenlét, a fővárosi karácsonyi vásárokon! (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

14 kilométeres, őrületes dugó van az M1-esen az útjavítás miatt

Géza

Az élet felé húz a mérleg a rákos gyerekek kezelésében

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------