Hirmagazin.eu
Programinfó

A paloznaki jazz-piknik a tavaly elhunyt Fábián Juli előtt tiszteleg

A Bakony déli lábánál, a balatonfüredi járásban, a Lovas és Csopak közötti festői hegyoldalban húzódik Paloznak települése.

A minőségi zene, a jó társaság és a kitűnő borok fokozzák a táj vonzerejét. Fotó: Éberling András

Ezen a nyugodt, napsütötte vidéken rendezik immár hetedszer a Paloznaki jazz­piknik találkozót csütörtöktől három napon át, a minőségi zene és a jó borok égisze alatt.  Az idei együttlét az esemény lelkét jelentő énekesnő, Fábián Juli emléke előtt tiszteleg.

Az alsóörsi vörösköves ófalutól a felső római úton nyugatnak indulva a Balaton-felvidék páratlan panorámája kísér, majd különleges fekvésű falvakba, településekbe, önálló titkokba vezet.

A festői Lovasra kanyarog tovább utunk, s még alig ocsúdtunk fel a látványból, máris a kicsiny patakkal kettéosztott községben találjuk magunkat, melynek centrumában a református és a katolikus templom szomszédai egymásnak, a régi iskolaépület pedig kortárs képzőművészeti galériát rejteget. Kőhajításnyira innen, alig fél óra sétával jutunk el a Hild-díjas Paloznakra, a környék egyik legintenzívebben fejlődő településére, mely hét éve fesztivállal, dzsesszpiknikkel állt elő.

Ha gombostűvel kellene megjelölnünk a térképen, hány fesztivál tombol kora nyártól késő őszig hazánkban, aligha maradna üres terület. Mégis a Balaton-felvidék vonalán, de talán hazai szinten is egyedülálló zenei programot kínál a dzsesszre és a színvonalas könnyűzenére épülő paloznaki piknik, mely kezdettől fogva szorosan összefonódott a helyi pincészet boraival és a gasztronómiával.

A Veszprémfest társrendezvényeként határozza meg magát, de míg az előbbi az urbánus, hangosabb bulik helyszíne, a paloznaki a nyugodt, vidéki hangulat megteremtésével kíván sajátos arculatot megrajzolni. Valami olyan egymás felé fordulást, amilyet hajdanán a kapolcsi találkozó hordozott magában.

A fesztivál díszlete a páratlan fekvésű, a népi építészeti hagyományokat gazdagon őrző és a benne élők összetartásával, kifinomult igényével ápolt település: a néhány száz lelket számláló, ötezer éves falu építészeti kincsei között találjuk az Árpád-kori római katolikus templomot és a felújított református haranglábat vagy a népi építészet hagyományos stílusjegyeit őrző egykori Diószegi-házat, a Pongrácz-kastélyt.

A hetedik fesztivál a kezdetektől meghatározó egyéniség, a tavaly távozott Fábián Juli emléke előtt tiszteleg. – Múzsája és a piknik meghatározó alakja volt Juli, az ő első koncertje akkora telt házat eredményezett, hogy hatására nőtte később nagyra magát a találkozó.

A tájház színpadát Fábián Juli Emlékszínpadnak kereszteljük, pénteken pedig több előadóval az ő dalaiból emlékkoncertet szervezünk a tiszteletére – mondta lapunknak Budavári Dóra szervező.

Az emlékkoncerten mások mellett a Zoohacker, a Random Trip, Tóth Vera, John Whitfield (USA), MC Kemon, valamint Carl Avory (UK) lépnek majd fel.

Ma Jamie Cullum (10 millió eladott albumával az Egyesült Királyság eddig valaha volt legsikeresebb dzsesszművésze) egyedi, hol őrült, hol elringató zongorajátékával startol a zenei kínálat.

A három nap húsznál is több fellépőt ígér: a funky, a swing és a hiphop világába repít a piknik a hihetetlenül energikus Electro Deluxe-szal, és táncra hív a Kraak&Smaak electrofunk slágereivel. Egy igazi dzsessz- és soulklasszikust, a Grammy-díjas Soul II Soul feat Jazzie B&Caron Wheeler csapatát hallhatjuk, és megérkezik az ismét összeállt Geszti+Jazz+Az+Lányok is egyedi felállással.

A hazai fellépők közül kiemelkedik Malek Andi és a Soulistic előadása, valamint Tandi Flóra és zenekarának koncertje.

Évről évre több fontos ügyet támogat a piknik, most a Bátor Tábor mellé állt, hogy egy közös Instagram-kampányon keresztül járuljon hozzá a táboroztatáshoz és a mosolyt fakasztó élményekhez.

A fesztiválon készült, #piknikmosoly hashtaggel feltöltött képek mindegyike után a rendezvény 50 forinttal segíti a Bátor Tábor küldetését, nevezetesen a súlyosan beteg gyermekek nyári táboroztatásának megteremtését.

Forrás: magyaridok.hu, Szilléry Éva

Hasonló hírek

Lélegzetelállító lesz a Garda-tó lebegő bicikliútja (Olvasd el és nézd meg a videókat!)

Géza

Közel félezer helyen fagyizhatsz féláron a hétvégén, itt a lista

Edit

A nemzeti könyvtár (Országos Széchényi Könyvtár) unikális kincsei várják az érdeklődőket

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------