Hirmagazin.eu
Főoldal » A nők szervezete valóban erősebben reagálhat az oltásra is
Egészség - betegség

A nők szervezete valóban erősebben reagálhat az oltásra is

A koronavírus elleni oltás beadása után tapasztalt mellékhatások terén is különbségek tapasztalhatók a két nem között: sokkal több nő számol be ezekről, mint férfi.

Mindenekelőtt fontos tisztázni: teljesen normális jelenség, hogy az oltás felvétele után az ember mellékhatásokat tapasztal, amelyek a szervezetben lezajló immunreakció velejárói. Norvégiában ugyanakkor feltűnt a szakembereknek, hogy jóval több nő jelent ilyeneket, mint férfi – az arány nem csak számokban volt magasabb, de akkor is, ha az adatokat tisztították aszerint, hogy százalékosan mennyivel több nő kapott oltást, mint férfi. 5635 esetben jelentettek potenciális mellékhatást, amiből 4684 érkezett nőktől – írja a MedicalXpress.

Az északi adatok illeszkednek ahhoz, amit Amerikában az első 13,7 millió oltás badása után tapasztaltak. A járványügyi hivatal, a CDC azt találta, hogy miközben az oltások 60 százalékát kapták nők, a mellékhatások 80 százalékát jelentették.

A súlyos mellékhatások is a nőket érintik nagyobb számban:

a CDC nyilvántartása szerint a Moderna oltása után kialakuló anafilaxiás sokk mind a 19 érintettje nő, míg a Pfizer vakcinájának felvétele után 47 esetben tapasztalt anafilaxiás sokk három kivétellel szintén csak nőket érintett. Az európai gyógyszerengedélyeztetési ügynökség, az EMA szerint az AstraZeneca oltását követően kialakuló vérrögösödés problémája is főként 60 év alatti nőket érint.

Lehetséges lenne egy olyan magyarázat is, hogy a nők hajlamosabbak jelenteni ezeket, de a valóság ennél összetettebb, és mint az a fenti, súlyosabb esetekből is kiderül, nem is tűnik megalapozottnak.

Sabra Klein, a Johns Hopkins Egyetem mikrobiológus-immunológusa szerint a nemek közt a koronavírus elleni oltás mellékhatásai kapcsán tapasztalt különbség ugyanazt mutatja, amit korábban más vakcinák kapcsán is tapasztaltak már. A

nők és a lányok erősebb immunválasszal reagálnak a vakcinákra:

a fiatalok szervezete eleve erőteljesebben reagál, a nők immunrendszere pedig hamarabb áll csatasorba, mint a férfiaké.

Gunnveig Grødeland oslói immunológus szerint a nők szervezetében az antitestes és a sejtes immunválasz is erőteljesebb egy fertőzést követően, mint a férfiakéban. Ez hasznos, amikor le kell győzni egy betegséget, de az autoimmun válaszok révén van hátránya is – ez lehet annak a magyarázata is, hogy nőknél gyakrabban fordulnak elő autoimmun betegségek, mint férfiaknál.

Hasonló hírek

Orbán Viktor: mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk..

Géza

Ezért nagyon egészséges a csókolózás

Edit

A LEGJOBB 10 TERMÉSZETES ANTIBIOTIKUM!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!