Hirmagazin.eu
Főoldal » A Nobel-békedíj jelöltjei
Kultúra

A Nobel-békedíj jelöltjei

Forrás: hirado

Köztük van az afganisztáni női kerékpárcsapat, Nadia Murád, aki az Iszlám Állam terrorszervezet iszlamistái által megerőszakolt nők jogaiért küzd, illetve Ferenc pápa is. Az öttagú norvégiai Nobel-bizottság általában több mint 200 jelölést kap a nagy presztízzsel járó díjra. A jelöltállítási határidő hétfőn járt le.

A Nobel-békedíj jelöltjei
Egyes nevek időközben már kiszivárogtak. Audun Lysbakken norvég parlamenti képviselő például Nadia Murádot jelölte. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet által üldözött jazidi közösséghez tartozó nő korábban a szélsőségesek szexuális rabszolgaságából szökött meg, hogy később az iszlamisták áldozataiért emeljen szót.

“Olyan békedíjat szeretnénk, ami felrázza a világot a szexuális erőszak elleni küzdelemben” – mondta Lysbakken. Ugyanakkor egy kongói orvost, Denis Mukwegét is jelölt a díjra, aki a kongói polgárháború szexuális erőszakot elszenvedett áldozatait is kezeli.

Murad tavaly decemberben az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt számolt be megpróbáltatásairól. Vele együtt több ezer jazidi nőt fogtak el és erőszakoltak meg az IÁ harcosai, amikor 2014 augusztusában lerohanták az iraki Szindzsár tartományt. Murad három hónapnyi fogságot követően tudott kiszabadulni.

Desmond Tutu püspök Ferenc pápát jelölte, de emellett támogatta a Római Klub illetve Herman Daly közgazdász jelölését is “a fenntartható fejlődés globális megértésében játszott jelentős hozzájárulásuk miatt”.

Az afgán női kerékpárcsapatot és ezzel egyben “az emberiség legdemokratikusabb közlekedési eszközét” 118 olasz parlamenti képviselő támogatta.

Susan Sarandon amerikai színésznőt a görög olimpiai bizottság és értelmiségiek jelölték, amiért karácsonykor Görögországban segített menekülteken.

Susan Sarandon amerikai színésznő Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszterrel és önkéntesekkel beszélget a görögországi Leszbosz szigetének menekültek számára létrehozott befogadóközpontjánál 2015. december 23-án. A szigeten több napot eltöltő emberjogi aktivista Sarandon a migránsválság kezelésében részt vevő önkéntesek és a civil szervezetek munkáját segíti. (MTI/EPA/Jorgosz Papadopulosz)

Megfigyelők szerint Edward Snowden is a jelöltek listájára kerülhetett, aki 2013-ban leplezte le az NSA titkos adatgyűjtési gyakorlatát. Emellett a kolumbiai béketárgyalások résztvevői is a jelöltek között lehetnek.

Olav Njoelstad, a Nobel-bizottság szavazati joggal nem rendelkező titkára szerint a jelölést végzők, köztük a nemzeti parlamentek képviselői és a korábbi Nobel-békedíjasok is gyakran az utolsó percben lépnek, így a határidő utolsó napján is új nevek áradatával szembesül a bizottság. Njoelstad hozzátette, minden olyan jelölést figyelembe vesznek, amit legkésőbb február 1-én feladtak.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjalapító svéd Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át.

Hasonló hírek

Nádas Péter vehette át idén a Szép Ernő-díjat

info

Alice Csodaországban, újra Dalí vízióival

info

Ismerd meg: A világ legnagyobb múzeuma, a Louvre (A cikk videót tartalmaz)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------