Image default
Kultúra

A Nobel-békedíj jelöltjei

Forrás: hirado

Köztük van az afganisztáni női kerékpárcsapat, Nadia Murád, aki az Iszlám Állam terrorszervezet iszlamistái által megerőszakolt nők jogaiért küzd, illetve Ferenc pápa is. Az öttagú norvégiai Nobel-bizottság általában több mint 200 jelölést kap a nagy presztízzsel járó díjra. A jelöltállítási határidő hétfőn járt le.

A Nobel-békedíj jelöltjei
Egyes nevek időközben már kiszivárogtak. Audun Lysbakken norvég parlamenti képviselő például Nadia Murádot jelölte. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet által üldözött jazidi közösséghez tartozó nő korábban a szélsőségesek szexuális rabszolgaságából szökött meg, hogy később az iszlamisták áldozataiért emeljen szót.

“Olyan békedíjat szeretnénk, ami felrázza a világot a szexuális erőszak elleni küzdelemben” – mondta Lysbakken. Ugyanakkor egy kongói orvost, Denis Mukwegét is jelölt a díjra, aki a kongói polgárháború szexuális erőszakot elszenvedett áldozatait is kezeli.

Murad tavaly decemberben az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt számolt be megpróbáltatásairól. Vele együtt több ezer jazidi nőt fogtak el és erőszakoltak meg az IÁ harcosai, amikor 2014 augusztusában lerohanták az iraki Szindzsár tartományt. Murad három hónapnyi fogságot követően tudott kiszabadulni.

Desmond Tutu püspök Ferenc pápát jelölte, de emellett támogatta a Római Klub illetve Herman Daly közgazdász jelölését is “a fenntartható fejlődés globális megértésében játszott jelentős hozzájárulásuk miatt”.

Az afgán női kerékpárcsapatot és ezzel egyben “az emberiség legdemokratikusabb közlekedési eszközét” 118 olasz parlamenti képviselő támogatta.

Susan Sarandon amerikai színésznőt a görög olimpiai bizottság és értelmiségiek jelölték, amiért karácsonykor Görögországban segített menekülteken.

Susan Sarandon amerikai színésznő Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszterrel és önkéntesekkel beszélget a görögországi Leszbosz szigetének menekültek számára létrehozott befogadóközpontjánál 2015. december 23-án. A szigeten több napot eltöltő emberjogi aktivista Sarandon a migránsválság kezelésében részt vevő önkéntesek és a civil szervezetek munkáját segíti. (MTI/EPA/Jorgosz Papadopulosz)

Megfigyelők szerint Edward Snowden is a jelöltek listájára kerülhetett, aki 2013-ban leplezte le az NSA titkos adatgyűjtési gyakorlatát. Emellett a kolumbiai béketárgyalások résztvevői is a jelöltek között lehetnek.

Olav Njoelstad, a Nobel-bizottság szavazati joggal nem rendelkező titkára szerint a jelölést végzők, köztük a nemzeti parlamentek képviselői és a korábbi Nobel-békedíjasok is gyakran az utolsó percben lépnek, így a határidő utolsó napján is új nevek áradatával szembesül a bizottság. Njoelstad hozzátette, minden olyan jelölést figyelembe vesznek, amit legkésőbb február 1-én feladtak.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjalapító svéd Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át.

Hasonló hírek

Négymilliárd forint támogatást kap a Nemzeti Filmalap a költségvetésből

info

Rising Star elődöntő – Gondi Helén és Singh Viki kiesett

info

A Dal: kiderült, ki a legesélyesebb a győzelemre – videó

info