Hirmagazin.eu
Főoldal » A Nemzeti Összetartozás Évében még fontosabb szerepe van a Magyarok Kenyerének
Belföldi hírek

A Nemzeti Összetartozás Évében még fontosabb szerepe van a Magyarok Kenyerének

Szarvason, a történelmi Magyarország mértani középpontjában rendezték meg a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét.

A tízéves Magyarok Kenyere Programban több ezer anyaországi és külhoni magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát a rászorulóknak.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Györffy Balázs, a NAK elnöke a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepén (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában elmondta, idén többek között Böjte Csaba testvér árváinak és több nagydobronyi gyerekeknek segítettek.

Idén különösen kiemelkedő eredmény, hogy nagy mennyiségben érkeznek az adományok, hiszen a gazdák életét a koronavírus-járvány mellett az időjárás is megnehezítette.

Nagy István agrárminiszter elmondta, hálásak a magyar gazdáknak, hogy az idei évben is a sok nehézség ellenére (tavaszi aszály, fagyok, nyári heves esőzések, koronavírus) 5,24 tonna átlagterméssel járultak hozzák az Ország Kenyere programhoz.

Tíz év alatt

a Magyarok Kenyere a határon innen és túl élő magyarság összetartozásának egyik jelképévé vált.

 

Minden magyarországi megyéből és külhoni területről hoztak búzát a gazdák, illetve a kenyérhez szükséges egyéb összetevő is több régióból érkezett: a só Parajdról, a kovász Felvidékről, a víz pedig Kárpátaljáról.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, sokat tettek annak érdekében, hogy össze tudják fogni a Kárpát-medencében élő magyar gazdákat. Hozzátette, örömmel látják, hogy erőveszítéseik eredményesek voltak és szoros barátságok, partnerségek alakultak ki a gazdák között.

A Nemzeti Összetartozás Évében kiemelt jelentősége van minden olyan eseménynek, amely a magyarság egységét szolgálja.

„A kormány az elmúlt tíz évben számos intézkedést hozott a nemzeti összetartozás erősítése, valamint a külhoni magyarság támogatása érdekben. Ilyen intézkedés volt az állampolgárság kiterjesztése a külhoni magyarokra is, illetve a Határtalanul Program is” – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Számos, kifejezetten a határon túli gazdákat segítő kezdeményezés is van.

Azért van a falugazdász hálózat, azért vannak a gazdaságfejlesztési programok, azért tartjuk szaktanácsadókon keresztül a kapcsolatot minden nap, hogy egy más többségi nemzetben élő kisebbségként, ne legyenek anyanyelvi problémáik, megkapják a megfelelő információkat, és így versenyképesek tudjanak lenni. Hiszen felelősek vagyunk minden egyes magyarért

– mondta Nagy István.

Az összeöntött és megáldott búzát a gazdák ünnepi menete kísérte a Szarvasi Szárazmalomba, ahol lisztet őröltek belőle.

A búzagyűjtés folytatódik, az adományokat augusztus 20-áig adhatják le a gazdák 89 magyarországi és több tucat külhoni gyűjtőponton.

A címlapfotó illusztráció. 

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Exportra is jut a magyar görögdinnyetermésből

info

Friss! Durvul a helyzet! Füstgránátot dobtak a rendőrökre: a tüntetők be akarnak jutni a Parlamentbe (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Maró anyagot dobtak járókelők közé Budapesten, többen megsérültek – frissítve

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------