Hirmagazin.eu
Főoldal » A nemzeti könyvtár (Országos Széchényi Könyvtár) unikális kincsei várják az érdeklődőket
Programinfó

A nemzeti könyvtár (Országos Széchényi Könyvtár) unikális kincsei várják az érdeklődőket

A nemzeti könyvtár unikális kincsei, többek között 15. századi misszálé Kassáról, Márai Sándor 1956-os felolvasása a Szabad Európa Rádióban és az egyetlen fennmaradt videó II. Rákóczi Ferenc újratemetéséről is szerepel az Országos Széchényi Könyvtár Kassai mozaik: képek és hangok című péntektől látható kamaratárlatán.

A Budavári Könyvünnep köré szerveződő, szeptember 14-ig látogatható kiállítás a középkori Kassától egészen Márai Sándorig mutatja be a nemzeti könyvtár különleges darabjait. A tárlat hívószava alapvetően a város, mégpedig ennek történetileg, művelődéstörténetileg és a nemzeti emlékezet tekintetében megkerülhetetlen sűrűsödési pontjai, a Szent Erzsébet-templom, Rákóczi Ferenc újratemetése és Márai Sándor.

A kiállított dokumentumok betekintést adnak a középkori kassai liturgikus életbe, értelmezik a Szent Erzsébet-templom építését és helyét a későbbi évszázadok magyar kulturális terében.

1906-ban egy ott épített kriptában temették el II. Rákóczi Ferenc édesanyja, Zrínyi Ilona és a fejedelem idősebb fia, Rákóczi József hamvait. Közismert, hogy Rákóczi újratemetése rendkívüli kulturális és politikai jelentőséggel bírt a 19-20. század fordulóján.

A szertartás, amely roppant kényes előkészítéssel és lebonyolítással valósult meg, mintegy két évszázados politikai szilenciumot tört meg. A tárlaton láthatók a hamvak hazahozatala körüli kéziratok, valamint a temetési menetről fennmaradt egyetlen filmfelvétel is. A jelenlegi Rákóczi út azt követően kapta a nevét, hogy II. Rákóczi Ferenc hazahozott földi maradványait 1906. október 29-én ezen az úton kísérték a Szent István-bazilikától a Keleti pályaudvarig, ahonnan a koporsót vonattal szállították Kassára.

A Kassai képek és hangok harmadik szereplője a város emblematikus alakja és alkotója, Márai Sándor. Nemcsak műveinek első kiadását és első verseskötetét tekintheti meg a közönség, hanem az író 1956-ban, a Szabad Európa Rádióban elhangzott felolvasását is hallgathatja. A tárlaton egy igazi különlegesség, az író főművének tekintett Egy polgár vallomásai című regény dedikált példánya is látható.

 A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Karácsonyi koncertet ad a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Géza

Abádszalókon a Tavaszindító fesztiválon rekorméretű korbászt sütnek parázson (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Wu-Tang Clan a Parkban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------