Hirmagazin.eu
Főoldal » A német alkancellár a külföldi bűnözők kitoloncolását sem zárja ki
Külföld

A német alkancellár a külföldi bűnözők kitoloncolását sem zárja ki

forrás: MTI

Kemény állami fellépést sürgetett a szilveszteri molesztálások és nemi erőszak elkövetőivel szemben Sigmar Gabriel a Bild német napilapnak nyilatkozva, s annak lehetőségét is megfontolandónak mondta, hogy a bűnelkövető menedékkérőket hazatoloncolják. Közben tovább dagad a szilveszteri molesztálások körüli botrány: egy kölni lap szerint a városi rendőrség szándékosan nem hozta nyilvánosságra az elkövetők származását, holott már akkor százakat igazoltattak. Eddig 18 embert gyanúsít az észak-rajna-vesztfáliai város rendőrsége, sajtóinformációk szerint azonban senkit sem vádolnak nemi erőszakkal.

“Miért fizessék német adófizetők külföldi bűnözők büntetésvégrehajtási költségeit?” – tette fel a kérdést a szociáldemokrata politikus, aki szerint az elrettentő ereje is nagyobb annak, ha valakinek azzal kell szembenéznie, hogy otthon kell letöltenie a büntetését egy német börtön helyett. Az alkancellár arra is rámutatott, hogy hatékonyabbá és gyorsabbá kell tenni a kitoloncolásokat. Ha egy ország például vonakodik visszafogadni elítélt állampolgárát, akkor Gabriel szerint választás elé kell állítani: vállalja a felelősséget állampolgáraiért vagy kevesebb fejlesztési támogatást kap.

A legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is a törvények szigorítását szorgalmazza. “A közbiztonságra és közrendre leselkedő jelentős veszély” esetén bővítenék a megfigyelési jogköröket, emellett pedig az a menedékkérő vagy menekült, akit letöltendő szabadságvesztésre ítélnek, elveszítené a menekültstátushoz való jogot. Peter Tauber, a CDU főtitkára felszólította a szociáldemokratákat, hogy támogassák a szükséges, de népszerűtlen intézkedéseket is.
Olyan nincs, hogy mindig a CDU felelős a kemény és nehéz döntésekért, a szociáldemokraták pedig elosztják a finom falatokat. Így nem működhet egy nagykoalíció” – bírálta a kisebbik kormánypártot Tauber.

Merkel teljeskörű nyilvánosságot kér

A német kancellár szóvivője, Georg Streiter pénteken Berlinben kijelentette: a kancellárnak fontos, hogy a teljes igazság kiderüljön, és hogy semmilyen információt ne tartsanak vissza vagy szépítsenek meg. Minden más a jogállamnak és a Németországban védelmet kereső, feddhetetlen menekültek többségének árt – hangsúlyozta Streiter. “Itt elsősorban nem a menekültekről, hanem bűnözésről van szó” – hangsúlyozta a szóvivő, és hozzátette, az elkövetők az állam és a jogszabályok vasszigorára számíthatnak.

A német belügyminiszter a biztonsági óvintézkedések fokozásáról tett bejelentést 

A politikus a Rheinische Post című düsseldorfi újságnak nyilatkozva hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek. A belügyi tárcavezető a megelőző felvilágosítást, a gyülekezésre alkalmas tereken a térfigyelő kamerák számának növelését, a rendőrök nagyobb utcai jelenlétét és a kemény büntetéseket említette az intézkedések között. Mint mondta, mindehhez “természetesen” hozzátartozik az is, hogy Németországból ki fogják utasítani azokat a külföldieket, akik komolyabb bűncselekményeket követnek el.

Szándékosan tartották titokban a kölni rendőrség illetékesei a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek származását – jelentette pénteken a Kölner Stadt-Anzeiger című újság. A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszter éjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni menekült, akik csak rövid ideje élnek Németországban. A rendőrség illetékes szolgálati csoportjának vezetője a Kölner Stadt-Anzeiger értesülése szerint szándékosan azért nem nevezte meg az igazoltatott férfiak származását, mert az számára “politikailag kényes” ügynek tűnt. Az újság megkeresésére a rendőrség sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem akarta ezt az információt.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek, majd ezt követően nőket körbevettek, szexuálisan zaklattak és kiraboltak. Eddig több mint 120 nő jelentkezett, és tett feljelentést a hatóságoknál.

Bírálat az újságírószövetségtől

A Német Újságíró Szövetség (DJV) elnöke pénteken bírálta a rendőrség “félretájékoztatási” politikáját. “A közvéleménynek joga van az átfogó tájékoztatáshoz” – húzta alá Frank Überall. Botrányosnak nevezte, hogy a kölni rendőrfőnök egyetlen további kérdésre sem akar válaszolni az ügyben, s azzal vádolta meg a főrendőrt, hogy ezidáig csak hamis vagy hiányos információkat közölt a kérdésben.
A DJV elnöke sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a belügyminiszter sem szolgált elegendő információval. Ha kiderül, hogy az elkövetők Németországban élő külföldiek voltak, akkor a rendőrségnek nincs joga visszatartani ezt az információt.

“Az újságírók dolga lenne, hogy felelősen kezeljék ezt az adatot” – hangsúlyozta Frank Überall.

Molesztálás: egyre több gyanúsított

Harmincegy olyan embert, köztük tizennyolc olyan menedékkérőt azonosított a német szövetségi rendőrség, akiknek a gyanú szerint közük lehetett a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadásokhoz – közölte pénteken a német belügyminisztérium szóvivője. Tobias Plate azt mondta, hogy a gyanúsítottak közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, öten irániak és négyen szíriaiak voltak. Ezen felül két német, egy iraki, egy szerb és egy amerikai állampolgárt gyanúsítanak a szilveszteri bűncselekmények elkövetésével. A szóvivő hozzátette, a német szövetségi rendőrség által feltárt bűntények többsége lopáshoz és testi sértéshez kapcsolódik, szexuális zaklatással három áll összefüggésben. Újév hajnalán 80 embert igazoltattak a kölni rendőrök.

Nemzetközi sajtóinformációk szerint 32 esetben kezdődött nyomozás.

A rendőrségi szakszervezet (GdP) észak-rajna-vesztfáliai vezetőjének meggyőződése, hogy a bő egy hónap múlva esedékes kölni utcai karneválon a biztonság garantált lesz, és nem fognak előfordulni a szilveszterihez hasonló erőszakos cselekmények – olvasható a Neue Osnabrücker Zeitung című lap pénteki számában. “A nők aggodalom nélkül tudnak majd Kölnben mozogni” – hangsúlyozta Arnold Plickert. Mint mondta, a rendőrség egészen másképp fogja megtervezni utcai jelenlétét, és elegendő munkatársat fog a helyszínre vezényelni. A “karnevál idején nem 80, hanem talán több száz rendőr is” lesz majd a téren – tette hozzá. “Egész biztos, hogy voltak menekültek az elkövetők között” – húzta alá Arnold Plickert.

 

Hasonló hírek

De ki kapná ezt a gigantikus támogatást?

Edit

Babakocsiban tolta a lemészárolni szánt bárányt, Nápoly központjában egy marokkói migráns (A cikk videót tartalmaz)

Géza

A gondok csak fokozódnak!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------