Hirmagazin.eu
Főoldal » A nap beesési szögét is kiaknázzák a vadászó fehér cápák
Csillagászat, űrkutatás

A nap beesési szögét is kiaknázzák a vadászó fehér cápák

2015 03 02 132856
Forrás: NewScientist | 2015. 03. 02. 12:50:00

Egy új kutatás szerint a nagy fehér cápák a nap hajlásszögét is kihasználják zsákmányuk elfogásához, talán elrejtőznek a visszatükröződő ragyogásban.
Köztudott, hogy a cápák előszeretettel vadásznak hajnalban és alkonyatkor. Charlie Huveneers, az ausztráliai Flinders Egyetem kutatója és csapata szerette volna letesztelni, a horizonton alacsonyan álló nap pozíciója szerepet játszik-e abban, hogy e napszakokat választják a zsákmányszerzéshez.

Ezért 30 kilométerre behajóztak a nyílt tengerre Dél-Ausztráliánál, majd nagy fehér cápákat csaltak maguk mellé halolaj és haldarabok révén. Ezt követően 6 kilogrammos tonhaldarabokat dobtak a vízbe, és megfigyelték, hogyan közelítik meg őket a támadó cápák.

Nagy fehér cápa. (Fotó: AFP) Nagy fehér cápa. (Fotó: AFP)

44 halat rögzítettek 1000 megközelítés során, ebből 37 tényleges támadássá fajult. Kiderült, hogy a támadások során a cápák hajlamosak a nap irányából érkezni: reggel inkább keletről, este pedig nyugatról. Amikor a napot felhők takarták, nem találtak kapcsolatot pozíciója és a támadás szöge között, ami ismét csak arról tanúskodott, hogy a cápák hasznosság tekintetében szándékosan aknázzák ki a nap beesési szögét.

A kutatók szerint több tényezőből profitálhatnak a nappal a hátuk mögött támadó halak. A zsákmány ilyen szögből talán jobban megvilágított, és az is elképzelhető, hogy a nap ragyogása miatt nem észleli a támadót.

A nap irányából érkező támadás ugyanis elrejti a vízről visszatükröződő ragyogásban a cápát, ha zsákmányának feje a felszín felett van, akárcsak madarak vagy akár szörfösök esetében.

A vizsgálatot a The American Naturalist közölte.

Hasonló hírek

Dínók hete: új elméletek a dinoszauruszokról

info

136 éve ezen a napon megszületett Albert Einstein

info

Azonosítottak egy rejtélyes karibi hajóroncsot

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------