Hirmagazin.eu
Főoldal » A nagy bajt sikerült megelőzni a Szépművészetiben
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

A nagy bajt sikerült megelőzni a Szépművészetiben

A június 14-i nagy budapesti viharban beázott a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka, a víz egy műtárgyraktárat is érintett. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy kivizsgálják az esetet és néhány hónap alatt garanciálisan javítják a kárt.

Baán László tájékoztatása szerint a Szépművészeti Múzeum beázásának okait a legjelentősebb építésügyi minőségellenőrzési intézmény, az ÉMI vizsgálja. Mint ismert, a vízbetörés elsősorban a Román Csarnok egy részét érintette, ahol a falfestések sérültek, azonban a kivitelező vállalta ezek garanciális kijavítását, így anyagi kár nem érte sem a múzeumot, sem a közt.

A főigazgató emlékeztetett,

az elmúlt 70 év során keletkezett, sokkal nagyobb pusztításokat is „gyönyörűen” helyre tudták állítani

a restauráló kollégák, és ez most is így lesz.

Az első vizsgálatok alapján a vízbetörés legfőbb oka, hogy a Szépművészeti Múzeumon nem található külső eresz, amely a tetőn felgyülemlő nagy mennyiségű csapadékot elvezesse, így miután a városi csatornák megteltek, hiszen a Dózsa Györgyi úton is hömpölygött a víz, megtörtént a baj – magyarázta az InfoRádiónak Baán László. Most az a kérdés, hogy a vízbetörés milyen pontokon történt. Hasonló esőzésekre számítva, várhatóan vízátvezetőkkel fogják orvosolni a helyzetet nagyon rövid időn belül.

A főigazgató arra is kitért, hogy a Román Csarnok falainak restaurálási munkálatai körülbelül egy-két hónapot fognak igénybe venni, így ezen időszak alatt a kiállítás nem látogatható, ellenben az állandó tárlatok összes többi része most is várja a látogatókat. Megjegyezte, ugyan az eltelt egy hét alkalmával is voltak szokványos, kisebb esőzések, azok már nem okoztak hasonló problémákat, mint a múlt hétvégi özönvízszerű időjárás.

A Román Csarnok alatt található szintre is átszivárgott a víz, ahol műkincseket őriznek,

erősítette meg Baán László, kiemelve: „végzetes” károk azonban nem keletkeztek, hiszen miután megtörtént a riasztás, a kollégák már azonnal bent volt az épületben. A szakember szerint különösebb probléma nélkül restaurálható lesz az a néhány érintett műtárgy, amely megsérült. Jelenleg ezek tüzetes átvizsgálása zajlik egy másik helyiségben, az érintett terülten pedig már nyoma sincs a víznek, és a páraszint is állandó. Vagyis a nagyobb problémákat, a nagy bajt sikerült megelőzni – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla
infostart / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

15 évet kaphat a gyerekeit erőszakoló magyar rendőrgyilkos

Géza

Frissítés: Borzalmas részletek az M5-ösön történt halálos buszbalesetről – képek

Géza

Itt a bizonyíték: nem lassított a tragédiát okozó Viking Sigyn

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!