Image default
Külföld

A muzulmán nőknek meg kell tanulniuk angolul

Forrás: MTI

Kiutasíthatják Nagy-Britanniából azokat a muzulmán nőket, akik nem tudnak elég jól angolul – figyelmeztetett a brit kormányfő, aki szerint ez a fenyegetés a nemi szegregáció elleni küzdelmet is célozza.

A muzulmán nőknek meg kell tanulniuk angolul

David Cameron a The Times című brit napilapban hétfőn megjelent írásában leszögezte, hogy a kiutasítás veszélye segít majd megértetni a partnerük integrációját akadályozó férfiakkal, hogy viselkedésük következményekkel jár. Mint hangsúlyozta, szembe kell szállni azokkal a kisebbségben lévő férfiakkal, akik ilyen hátrányos “ellenőrzést gyakorolnak” a nők felett.

Cameron szerint a brit társadalomnak világosabban értésre kell adnia, “mit vár el azoktól, akik ide jönnek élni”, és – mint hangsúlyozta – “soha többé nem szabad hagynunk, hogy a passzív toleranciánk megakadályozzon minket abban, hogy kimondjuk a kemény igazságokat”.

“Néhányan ezek közül az emberek közül meglehetősen patriarchális társadalmakból jönnek hazánkba, olyan országokból, ahol a férfiak talán nem akarják, hogy a nők angolul tanuljanak, hogy integrálódjanak” – mondta Cameron a BBC brit közszolgálati adónak nyilatkozva. Ez Nagy-Britanniában azonban nem elfogadható – tette hozzá.

A brit miniszterelnök a BBC-nek hétfőn elmondta, hogy a kormány egy 20 millió fontos (közel 8,3 milliárd forintos) nyelvoktatói programot indít mindenekelőtt a bevándorló muzulmán nők angoltudásának fejlesztése céljából. Mint Cameron hangsúlyozta, ezek után nincs garancia arra, hogy az országban maradhatnak azok, akik két és fél éves nagy-britanniai tartózkodás után egy angol nyelvismereti teszten megbuknak.

Az új szabályok októbertől kezdve azokra az emberekre vonatkoznak majd, akik házastársi vízummal élnek Nagy-Britanniában. Cameron szerint az országban élő muszlim nők 22 százaléka, vagyis 190 ezer ember – akik közül sokan már évtizedek óta brit földön élnek – csak egy kicsit vagy egyáltalán nem beszél angolul. “Így nem meglepő, hogy a pakisztáni vagy bangladesi származású nők 60 százaléka gazdaságilag inaktív” Nagy-Britanniában – tette hozzá.
A brit kormányfő a BBC-nek arról is beszélt, hogy az angol nyelv tudásának hiánya a brit muzulmánokat sebezhetőbbé teszi a szélsőséges csoportok üzeneteivel szemben.

“Nem mondom, hogy egyfajta okozati kapcsolat van az angol nyelv ismeretének hiánya és a radikalizálódás között, persze, hogy nincs. De ha az ember nem képes angolul beszélni, akkor képtelen a társadalomba beilleszkedni, nehézségei lesznek a saját identitásának megértésében, és így fogékonyabb lesz a szélsőségesek üzenetére” – magyarázta Cameron. A brit kormányfő kijelentései több muzulmán szervezet és az ellenzéki Munkáspárt bírálatát is kiváltották.

A Ramadán Alapítvány vezetője, Mohammed Shafiq “gyalázatos általánosításnak” nevezte Cameron szavait. Andy Burnham, a Munkáspárt belügyi szóvivője szerint Cameron “igazságtalanul megbélyegez egy egész közösséget tapintatlan és a végletekig leegyszerűsített” megjegyzéseivel. Az 53 millió lakosú Nagy-Britanniában nagyjából 2,7 millió muzulmán él.

 

Hasonló hírek

Fiatal lányok robbantották fel magukat Nigériában!

info

Itt a halállista: török bérgyilkosok várnak bevetésre Európában

Mazsi

Megdöbbentő fordulat a megölt újságíró ügyében: a gyilkosságra a parancs a szaúdi kormányzat legmagasabb köreiből érkezett

Géza