Image default
Gazdaság

A mikrocégek között a kata a legnépszerűbb adónem

A mikrovállalkozások között messze a legnépszerűbb adónem a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), részben az alacsony adóteher, részben az egyszerűsége és kiszámíthatósága miatt.

Idén januárban már 311 ezer vállalkozás választotta a kata szerinti adózást, legnagyobb részük egyéni vállalakozó, kisebb részben pedig betéti társaságok – mondta el a PwC Magyarország adószakértője a Magyar Hírlapnak.

Honyek Péter a lap csütörtöki számában kifejtette: jellemzően a szolgáltató cégek választják ezt az adónemet, taxisok, fodrászok, könyvelők, egyéni ügyvédek, szerelők, független biztosítási ügynökök, művészek, szabadúszó újságírók, óraadó tanárok. Kereskedő vállalkozások általában nem ezt választják, mivel a kata kiszámításánál semmilyen költség nem számolható el, az ingatlan-bérbeadási tevékenység esetében pedig nem választható a kata.

A kata havi ötvenezer forint közterhet jelent, az évi hatszázezer forintnyi adóteher ugyanakkor évi 12 millió forintos bevételt mentesít a további terhek alól. Az alanyi áfamentesség szintén évi 12 millió forintos bevételig választható. A szakember rámutatott, nem éri meg átlépni a bevétel felső határát, mert e felett már 40 százalékos különadót kell a katásoknak fizetniük.

A címlapfotó illusztráció, 24.hu

mti

Hasonló hírek

Öregségi nyugdíj, ha valaki több EU-s országban is dolgozott

Géza

A bankoknak is jó az új Csok-rendszer

Edit

Az igazságosság jegyében tovább szűkül a vasárnapi munkavégzés tilalmához fűződő kivételek köre

info