Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > A “Merkel-szárny” távozását követeli egy vezető CSU-s politikus
A "Merkel-szárny" távozását követeli egy vezető CSU-s politikus

A “Merkel-szárny” távozását követeli egy vezető CSU-s politikus

Hirdetés

forrás: MTI

A “Merkel-szárny” távozását követelte a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségéből pénteken egy vezető CSU-s politikus. Hans-Peter Friedrich volt belügyminiszter, a CDU/CSU parlamenti (Bundestag-) frakciójának egyik helyettes vezetője az Angela Merkel kancellár által képviselt menekültpolitika körül a pártszövetségben zajló vitával kapcsolatban Twitter oldalán közölte: “A CDU és a CSU nem hagyja megosztani magát. A CDU Merkel-szárnya távozhat a vörös-zöld csapatba.”

 A "Merkel-szárny" távozását követeli egy vezető CSU-s politikus

Hans-Peter Friedrich ezzel utalt arra, hogy a kancellár irányvonala közel áll a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) és a Bundestag egyik ellenzéki pártja, a Zöldek menekültpolitikai irányvonalához, és utalt Katarina Barley SPD-főtitkár egy pénteki nyilatkozatára, miszerint Angela Merkel “egyedül van pártjában”, a menekültválság európai megoldását célzó törekvéseit tekintve pedig “velünk van”.

“Ebből az következik, hogy Angela Merkel inkább az SPD-csapatban van”, mintsem a jobboldali pártszövetségben – mondta Katarina Barley a Die Welt című lapnak.
Ugyancsak pénteken a CSU egy másik vezető politika, Alexander Dobrindt, a szövetségi kormány közlekedési minisztere egy lapinterjúban arról beszélt, hogy a menekültválság kezelése körüli nézeteltérések miatt válságba jutott a pártszövetség. “Súlyos helyzet állt be a CSU és a CDU viszonyában” – mondta a politikus a Passauer Neue Presse című lapban közölt interjúban.

A CSU hónapok óta nemzeti szintű intézkedéseket, szigorú határellenőrzést és a befogadható menedékkérők számának korlátozását, egy felső határ bevezetését sürgeti a menekülthullám csillapítására, Angela Merkel viszont az európai uniós tagállamok összefogásában és a Törökországgal folytatandó együttműködésben látja a kiutat a válságból, és nem tartja célravezetőnek az egyoldalú tagállami intézkedéseket.

A CDU és a CSU vezetői szerda este éjszakába nyúló, több mint három órás egyeztetést tartottak a berlini kancellári hivatalban. A megbeszélésről csak annyi szivárgott ki, hogy az álláspontok nem közeledtek, és a felek megítélése szerint sok munkára van még szükség a konfliktus feloldásához.

Másnap Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy interjúban kifejtette, hogy nem lenne jó megoldás a szövetség felbontása és a csak Bajorországban működő CSU átszervezése országos párttá, hanem inkább a szövetséget fenntartva kell irányváltásra késztetni a kancellárt. Ugyanakkor senki nem tudja garantálni, hogy ez örökké így lesz – jegyezte meg Horst Seehofer.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: