Főoldal » A merényletek miatt eddig negyven embert vettek őrizetbe Srí Lankán
Külföld

A merényletek miatt eddig negyven embert vettek őrizetbe Srí Lankán

Már negyven gyanúsítottat vettek őrizetbe a Srí Lanka-i hatóságok a vasárnapi robbantássorozattal összefüggésben – közölték hivatalos források kedden.

A letartóztatottak között van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott.

A húsvétvasárnap elkövetett kilenc robbantásos merényletben mintegy 310-en haltak már meg, és 500-an megsebesültek.

Egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a támadásokat – számolt be Radzsita Szenaratne kormányszóvivő és egészségügyi miniszter. A rendőrség detonátorokra és robbanószerkezetekre bukkant a helyszínek közelében.

A három templom és három luxusszálló ellen egy időben elkövetett támadásokban részt vevő hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt. A hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük. Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök jelezte: külföldi segítséget kér a szálak felgöngyölítéséhez.

Sziriszena hétfőn este szükségállapotot rendelt el

“a közbiztonság, a közrend fenntartása, valamint a társadalmi élethez nélkülözhetetlen szolgáltatások és termékek biztosítására”. Az ország hivatalos lapjában megjelent rendelet értelmében különleges felhatalmazást kapnak a biztonsági erők a többi között gyanúsítottak őrizetbe vételére, illetve a vizsgálatok lefolytatásához szükséges házkutatások végrehajtásához.

A nemzetközi rendőri együttműködési szervezet, az Interpol szakértői csoportot küldött a helyi hatóságok megsegítésére Srí Lankára. Közöttük vannak bűnügyi helyszínelők, tűzszerészek, terrorelhárítók és az áldozatok azonosításával foglalkozó szakemberek is.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus.

A polgárháború vége – 2009 – óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb atrocitások.

Nyitókép: Gyászolók égő gyertyákkal emlékeznek a Srí Lanka-i merényletek áldozataira a pakisztáni Karacsiban. MTI/EPA/Sahzaib Akber
infostart

Hasonló hírek

Szakértő: nem lehet védekezni az orosz szuperfegyver ellen

Géza

Lángba borult egy menekülteknek szánt ház Németországban

Edit

Mentesítő buszokkal hozzák a migránsokat

Edit