Image default
Autók - motorok - hajók

A Mercedesek gyöngyszeme

A nemrég bemutatott Project One előtt is voltak a Mercedes-Benznek különleges sportmodelljei, melyek közül kiemelkedő darab a CLK GTR. Most az egyik a 25 valaha gyártott példányból új gazdát keres mindössze 1500 kilométerrel órájában, de meg is kérik az árát.

Jól tudjuk, hogy a jelenkor modern Forma-1-ének technológiájánál nincs menőbb az autóiparban, de ez semelyik száguldó cirkusz résztvevőnek sem kötelező utcai autóban, ezzel szemben régen például a FIA GT bajnokságban való részvételhez kötelező volt bizonyos számú, közúti forgalomban is használható modellt készíteni ahhoz, hogy a versenypályákon bevethető legyen a több tucat mérnök által csiszolt versenyautó.

Ilyen a Mercedes-Benz CLK GTR modellje is, amely az FIA homologizációs szabályzatának köszönhetően született meg a ’90-es évek végén, s összesen 25 példány készült belőle: húsz kupé, valamint öt roadster.

Az akkoriban sokkal többnek számító 1,5 millió dolláros áron lehetett hozzájutni a legolcsóbb példányhoz is, mellyel a legdrágább „sorozatgyártott” autóvá érett a csillagmárkás.

Meghajtásáról egy 6.9 literes V12-es AMG motor gondoskodik 612 lóerővel (450 kW) és 775 Nm-es csúcsnyomatékkal egy hatfokozatú szekvenciális váltón keresztül, amely a hátsó kerekekre küldi a nem mindennapi teljesítményt.

Mivel a CLK GTR üres tömege 1440 kilogramm, így 3,8 másodperc alatt gyorsul százra, s végsebessége eléri a 344 km/órát. Érdekesség, hogy ezzel szemben a versenyváltozatot „csak” 6.0 literes V12-essel szerelték – a szabályok miatt.

A szóban forgó ritkaság a kilencedik sorszámú, 1998-as gyártási évű. Mivel Amerikába csak bizonyos keretek között lehetett importálni, így ideiglenes jelleggel használható csak közúton – bár aligha ezt jelenlegi és jövendőbeli gazdája bánná, tekintve, hogy jelenleg alig 1500 kilométert számlál órája, így állapota is kifogástalan.

Az RM Sotheby’s augusztus 25-én sorra kerülő árverésén lehet majd licitálni az autóra, és az előzetes becslések alapján jó mélyre kell majd nyúlni az öltönyzsebbe, ugyanis 4,25-5,25 millió dollár (1,175-1,452 milliárd forint) közt cserélhet majd gazdát.

Forrás: autobog.hu

Hasonló hírek

РУССКИЙ ИНЖЕНЕР ПОСТРОИЛ ВНЕДОРОЖНИК С ГАРАНТИЕЙ 100 ЛЕТ

Géza

Elfelejtett típusok: Fiat Bravo

info

Önvezető taxik a világon először álltak üzemszerű szolgálatba

Edit