Hirmagazin.eu
Főoldal » A menekültstátusz megadását kérik iraki bevándorlók a finn hatóságoktól
Külföld

A menekültstátusz megadását kérik iraki bevándorlók a finn hatóságoktól

forrás: MTI

A finn hatóságok a bevándorlási politika szigorítása jegyében – az iraki biztonsági helyzet újbóli értékeléséig – felfüggesztették az irakiak menedékkérelmének elbírálását. A múlt hétvégén jelentősen visszaesett a menedékkérők száma Finnországban, a migránsokat vélhetően az riasztotta el, hogy a skandináv ország szigorítani tervezi befogadási rendszerét – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

“Nemet mondunk az Irakba történő deportálásra! Nemet mondunk a Bagdadba történő deportálásokra! Követeljük, hogy a finn Bevándorlási Szolgálat az iraki menekültek és a jogvédő szervezetek beszámolóiban foglalt igazságra alapozza az értékeléseit.

Az iraki kormány nem képviseli az érdekeinket és nem véd meg bennünket. Finnországban kérünk védelmet” – áll a petícióban. Egy Omar nevű iraki aktivista szerint Irakban számos irakira halál, vagy börtön vár. Hozzátette, hogy a finn hatóságok a bevándorlási politika szigorítása jegyében – az iraki biztonsági helyzet újbóli értékeléséig – felfüggesztették az irakiak menedékkérelmének elbírálását.

Tévedésben vannak, amikor Bagdad egyes részeit biztonságosnak kívánják nyilvánítani – tette hozzá. Az iraki bevándorlók tiltakoztak a hazatoloncolási egyezmény elleni is, amelyről a finn és iraki hatóságok jelenleg tárgyalnak.

Aino Korvensyrjä, a Vapaa liikkuvuus (Szabad mozgás) nevű társadalmi szervezet aktivistája elmondta, hogy a petíciót, amelyen eddig több mint 300 aláírás gyűlt össze, várhatóan eljuttatják a hatóságoknak.

Idén több mint 21 ezer menekült érkezett Finnországban, ötször több, mint tavaly. Többségükben irakiak. A finn belügyminisztérium előrejelzése szerint az év végéig akár 50 ezer migráns is érkezhet, míg tavaly mintegy négyezer volt a számuk.

Finnország 2016-tól járőrhajóval vesz részt az Európai Unió határőrizeti szerve, a Frontex földközi-tengeri műveleteiben – jelentette be hétfőn a Yle finn televízió.

A művelet célja, hogy csökkentsék a Görögországba, és onnan más EU-tagállamokba érkező migránsok számát – áll a közleményben.

 M1: csökken a menedékkérők száma Finnországban 

A múlt hétvégén jelentősen visszaesett a menedékkérők száma Finnországban, a migránsokat vélhetően az riasztotta el, hogy a skandináv ország szigorítani tervezi befogadási rendszerét – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A csatorna helsinki tudósítója arról számolt be: az észak-finnországi torniói regisztrációs központban egy hónapja először csökkent a menekültstátust kérők száma. A múlt hétvégén csak 150 menekült érkezett Svédországból és adta be kérelmét, ez radikális visszaesés a korábbi napi 500-600 menekülthöz képest.

A tudósítás szerint bár még nem egyértelmű, mi okozta a fordulatot, szerepet játszhatott benne, hogy Finnország radikálisan csökkenteni készül a menedékkérők támogatását, illetve köz- és szezonális munkára szeretné őket alkalmazni. Továbbá a finn diplomácia kezdeményezte az iraki és szomáliai hatóságoknál a visszatoloncolási szerződések előkészítését, pedig korábban ebből a két országból szinte feltételek nélkül befogadták a menekülteket.

A tudósításban felidézték: az elmúlt három hét alatt több finn városban minden hétvégén utcára vonultak a határok lezárását és az illegális menekültek áradatának korlátozását követelők. Az IL (Iltalehti) országos lap hétvégi számában publikált, 15 és 79 év közöttiek körében végzett felmérés szerint a lakosság több mint fele akarja a finn határellenőrzések azonnali szigorítását és az illegális menedékkérők Finnországba jutásának korlátozását.

Az Európa Tanács döntése értelmében Finnországnak 3200 menekültet kell befogadnia az elkövetkező két évben a kvótarendszer keretében, emellett a finn kormány hétfői sajtóhírek szerint a korábban olasz és görög hot spotokon regisztráltak közül 150 eritreai és szíriai migránst telepít át az országba a következő pár hónapban – fűzték hozzá.

 

Hasonló hírek

Elképesztő és szégyen! Újra erőszakolnak a migránsok, csak most már a rendőröket is! Oszd meg!

Géza

Kijev szerint a szakadárok harckocsikkal lövik Debalceve térségét, válaszcsapások

info

Drámai számok érkeztek az olaszoktól: már 40 ezer felett jár a koronavírus áldozatok száma

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!