Főoldal > Hírek > Életmód > A menekültek keresztútja Európa felé

A menekültek keresztútja Európa felé

Hirdetés

hirmagazin_2015-08-27_164355

Az El Mundo című konzervatív spanyol napilap csütörtöki számában helyszíni riportot közölt a magyarországi migrációs válságról. A menekültek keresztútja Európa felé című, a címlapon közölt cikkhez egy Magyarországon készült fotót is csatoltak, amelyen a vasúti síneken haladó család látható, az apa alvó kisgyermekét ölben viszi.

A tudósító a zarándokutakhoz hasonlítja a síneket, amelyek tele vannak elcsüggedt emberekkel, köztük talpfákon ugráló gyerekekkel. Az újságíró beszámol arról, hogy Röszkénél elbeszélgetett menekült szírek egy csoportjával, köztük több mérnökkel, akik Aleppóból indultak útnak. Miután a házaik megsemmisültek, fél évig éltek a pincében villany nélkül, az utolsó hónapban már vizük sem volt. A riport kiemeli, hogy a megkérdezettek nem Magyarországon akarnak új életet kezdeni, többségük célja Németország, ezért nem is akarják, hogy a magyar hatóságok menekültként regisztrálják őket, mert attól félnek, hogy akkor nem mehetnek tovább.
Ugyanezt a bizonytalanságot emeli ki az El País című baloldali liberális napilap is írásában, hozzátéve, hogy sokan éppen ezért igyekeznek inkább elbújni a magyar hatóságok elől, és őket kikerülve haladni végcéljuk felé. De akadnak olyanok is, akik egyenesen a rendőrséget keresik, hogy minél előbb biztonságban tudhassák magukat – jegyzi meg a szerző.
A szerb határon a tudósító többeket megkérdezett arról, hogy mennyibe került eljutniuk Szíriából Magyarországra. Ez alapján úgy számolt, hogy átlagosan 2000 dollárt (557 ezer forint) emésztett fel az utazás, de megemlít egy Dánia felé tartó négytagú családot is, amelynek 9000 dollárba (2,5 millió forint) került eljutnia Röszkéig.

Forrás: mixonline; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: