Image default
Életmód hírek

A menekültek jogai miatt bírálták a magyar kormányt – videó

A tömeges bevándorlás miatt bevezetett különleges állapot azonnali megszüntetését ajánlotta a magyar kormánynak az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó különleges jelentéstevője.

Felipe González Morales szerint a 2015-ben kihirdetett és azóta folyamatosan meghosszabbított migrációs válsághelyzet fenntartását a statisztikák nem igazolják.

— Látogatásom végeztével arra szólítom fel a kormányt, hogy értékelje újra a migrációs válsághelyzet kihirdetését, amely a bevándorlók és menekültek jogainak erős korlátozásához vezetett – mondta Felipe González Morales, az ENSZ jelentéstevője.

Míg 2015-ben több mint 175 ezer menedékkérelmet adtak be Magyarországon, a tavalyi évben már csak mindössze 671-et. Az ENSZ jelentéstevője ezért ajánlotta a magyar kormánynak, hogy az érvényben lévő rendelkezés idén szeptember 6-ai határidejének letelte után ne hosszabbítsák meg a migrációs válsághelyzetet és az ahhoz kapcsolódó korlátozó intézkedéseket.

Felipe González Morales bírálta, hogy börtönszerű körülmények között tartják fogva a menedékkérőket, fegyveres őrök kísérik őket mindenhova, egy várandós nőt például 17 őr kísért kórházba a terhességi orvosi vizsgálatra.

A világszervezet jelentéstevője kifogásolta, hogy a tranzitzónákban, nincs nőgyógyász és gyermekorvos, annak ellenére, hogy a menedékkérők nagy része nő és gyermek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közben egy ENSZ-ülésen elfogadhatatlannak nevezte azt a javaslatot, amely szerint az illegális bevándorlóknak ugyanolyan egészségügyi ellátást kell biztosítania egy tagállamnak, mint saját állampolgárainak.

Morales bírálta továbbá a hivatalos kommunikációban elterjedt migránsellenes megnyilvánulásokat, és azt is, hogy a kormányzat törvényi eszközökkel korlátozza a menedékkérőknek támogatást és segítséget nyújtó civil szervezetek munkáját.

euronewa

Hasonló hírek

Fontos! Ezekre a szakrendelésekre, járóbeteg ellátásokra 2018. június 9-től kötelező a BEUTALÓ! Ha nincs beutaló semmiképpen nem látják el – erre készüljön!

Mazsi

Lezavarta a buszról a sofőr az idős nénit egy virágcsokor miatt

Edit

Elfolyt a víz a zalakarosi termáltóból

Géza