Image default
Életmód hírek

A menekültek jogai miatt bírálták a magyar kormányt – videó

A tömeges bevándorlás miatt bevezetett különleges állapot azonnali megszüntetését ajánlotta a magyar kormánynak az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó különleges jelentéstevője.

Felipe González Morales szerint a 2015-ben kihirdetett és azóta folyamatosan meghosszabbított migrációs válsághelyzet fenntartását a statisztikák nem igazolják.

— Látogatásom végeztével arra szólítom fel a kormányt, hogy értékelje újra a migrációs válsághelyzet kihirdetését, amely a bevándorlók és menekültek jogainak erős korlátozásához vezetett – mondta Felipe González Morales, az ENSZ jelentéstevője.

Míg 2015-ben több mint 175 ezer menedékkérelmet adtak be Magyarországon, a tavalyi évben már csak mindössze 671-et. Az ENSZ jelentéstevője ezért ajánlotta a magyar kormánynak, hogy az érvényben lévő rendelkezés idén szeptember 6-ai határidejének letelte után ne hosszabbítsák meg a migrációs válsághelyzetet és az ahhoz kapcsolódó korlátozó intézkedéseket.

Felipe González Morales bírálta, hogy börtönszerű körülmények között tartják fogva a menedékkérőket, fegyveres őrök kísérik őket mindenhova, egy várandós nőt például 17 őr kísért kórházba a terhességi orvosi vizsgálatra.

A világszervezet jelentéstevője kifogásolta, hogy a tranzitzónákban, nincs nőgyógyász és gyermekorvos, annak ellenére, hogy a menedékkérők nagy része nő és gyermek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közben egy ENSZ-ülésen elfogadhatatlannak nevezte azt a javaslatot, amely szerint az illegális bevándorlóknak ugyanolyan egészségügyi ellátást kell biztosítania egy tagállamnak, mint saját állampolgárainak.

Morales bírálta továbbá a hivatalos kommunikációban elterjedt migránsellenes megnyilvánulásokat, és azt is, hogy a kormányzat törvényi eszközökkel korlátozza a menedékkérőknek támogatást és segítséget nyújtó civil szervezetek munkáját.

euronewa

Hasonló hírek

Már napi egy csészétől is kialakulhat függőség, de napi három még belefér

Edit

Schobert Norbi szerint az emberek azért híznak el, mert filléres szemetet esznek!

Géza

Fontos a fogmosás már az egészen kicsiknél is!

info