Image default
Bulvár

A megbecsülésről vallanak a sztárok

„Az emberi természet legmélyebb elve a megbecsülés vágya” – vélekedik Williams James pszichológus, filozófus. Két olyan hazai művészt kérdeztünk a témában, akik a múlt évben munkásságukért rangos állami kitüntetésben részesültek.

 

sztárok a megecsülésről

Gundel Takács Gábor, Táncsics-díjas újságíró

Mind a szakmai, mind a közönségdíjak vala­miféle visszajelzést jelentenek. Ugyanakkor tudnia kell az embernek, hogy a díj nem le­het cél, hanem az elvégzett munka követ­kezménye. Pár évvel ezelőtt még semmilyen díjam nem volt, aztán hirtelen egyiket kap­tam a másik után. Ez nyilván összefügg az­zal, hogy hosszú ideje vagyok a szakmában, tavaly lettem ötvenéves.

Mindannyian igényeljük, hogy a mun­kánk elérjen másokhoz, hogy értékeljék az eredményeinket. Ráadásul az újságírás területén van egy plusz késztetés. Nem elégszünk meg azzal, hogy a világ és az emberek dolgait kifürkésszük, hogy azzal foglalkozzunk, hogyan működik a világ, hogyan gondolkodnak az emberek, milyen döntéseket hoznak, miként élik az életüket.

Mindezt szeretnénk megmutatni másoknak, felhívni a nézők, a hallgatók figyelmét, ha érdekes, fontos jelenségeket, eseményeket tapasztalunk. Minekutána bennünk van a késztetés, hogy másokhoz szóljunk, ezért éppúgy fontos számunkra, mint a művészek számára a visszajelzés. Az, hogy amit mondunk, amire szeretnénk felhívni a figyelmet, valóban elérte másokhoz.

A színházban az előadás utáni tapsban mérhető a siker, a mi szakmánkban ez nem ennyire direkt módon történik. Visszajelzés értéke van egy jé nézettségi adatnak, kritikának vagy éppen díjnak. Ebből a szempontból ez az életünk része, amit azonban a maga helyén kell kezelni, Nem szabad az elismerés rabjává válni, mert az eltorzíthatja a személyiséget.

Hűvösvölgyi Ildikó, Kossuth-díjas színművész

 

sztárok a megecsülésről2

Minden ember számára fontos az elismerés már a gyerekkortól kezdve. A színész két ol­dalról kap visszajelzést, egyrészt közvetlenül a közönségtűi, másrészt a kollégáktól, ren­dezőktől, barátoktól, akiknek ad a vélemé­nyére. A Kossuth-díj kapcsán rengeteg tele­fonhívás, üzenet érkezett, ami rendkívül jól­esett.

Nagyon aktív korszakomban ért ez a kitüntetés. Rengeteg bemutatóm volt az el­múlt kőt évben, sokat szerepeltem vidéken is a Turay Ida Színházzal. Nemrég szeren­csére állandó kőszínházunk lett Budapes­ten. A Madách Színházban is játszom, a Be­törő az albérlőmben felváltva Hafász Judittal, illetve az Ölj csak meg, lelkem! című ab­szurd török darabban Császár Angélával és Harsányi Gáborral. Érdekes, hogy mostaná­ban ezekben a darabokban a koromnál idő­sebb szerepeket alakítok.

Türelmetlen voltam, de idő­vel megtanultam, hogy nem kell sürgetni semmit, mert az ember életében úgyis eljön az, aminek el kell jönnie.

Még főiskolásként kerültem a Madách Színházba, majd egy évre Veszprémbe szer­ződtem, és azután tértem vissza. Mindig is vonzott Ádám Ottó szép, polgári színháza olyan csodálatos színészekkel, mint Tolnay Klári, Dajka Margit, Mensáros László, Márkus László, Bessenyei Ferenc. Kislányos naivaalkat voltam, az első években kisebb szerepe­ket játszottam. Aztán 1983-ban bemutattuk a Macskákat, és akkor jött el a második kor­szakom nagy sikerű musicalekkel. Mondhat­ni sztár voltam 1983 és 1997 között. Mivel a musical műfaja fiatalokat igényel, tudomásul vettem, hogy már nem vagyok az.

Következett tíz szélcsendes évem, ami­kor rádióműsort vezettem, pódiumestjeim voltak és tanítottam. A közönség nagyon szerette a verses összeállításaimat Weöres Sáft-dor, Reményik Sándor műveiből Megható leveleket írtak, például hogy ajándékot kaptak a Reményik-estemmel, amitől megtisztultak, mert olyan volt számukra, mintha templomban lettek volna.

Forrás: youtube.com, wikipedia, hu.wikipedia.org, youtube

Képek: origo.hu, mediaklikk.hu

Forrás: delina

 

Hasonló hírek

Ettől a csodaszertől tűntek el Catherine Zeta-Jones ráncai

info

Életfogytiglani börtönt kapott az állami pénzek lenyúlása miatt egy volt képviselő. Szólj hozzás! Neked mi a véleményed!

Géza

Golyót röpítettek az NBA-sztárba, vitték az arany fogdíszét is

Mazsi