Hirmagazin.eu
Főoldal » A meditáció javíthatja az idősebbek alvásminőségét
Életmód hírek

A meditáció javíthatja az idősebbek alvásminőségét

2015 02 17 154001
Forrás: Livescience | 2015. 02. 17. 15:25:00

Egy új kutatás eredményei szerint a meditálás megkönnyítheti az idősebbek alvását, és rövid távon fel lehet használni idősebbeknél a mérsékelt alvási zavarok orvoslására.
A kutatásba 50 Los Angeles-i felnőttet – az 55 éves és ennél idősebb korosztályból – vontak be, akik alvási problémákkal küszködtek: többek között nehezükre esett elaludni vagy felriadás nélkül aludni, illetve aluszékonyak voltak napközben.

A résztvevőket véletlenszerűen tudatosjelenlét-meditációs (ennek során megtanulnak jobban figyelni fizikai és mentális érzeteikre) vagy alvásoktatási programra (elsajátíthatják, hogyan tehetnek szert jobb alvási szokásokra) jelölték ki. Emellett kitöltettek velük egy kérdőívet alvásminőségükről: a 0-21-es skálán a nagyobb számok a rosszabb minőséget reprezentálták.

Hat hét elteltével a meditáción részt vevők értékelése sokkal nagyobb javulást tanúsított az alvásoktatási csoportba járókénál. Átlagosan a meditálóknál 2,8 pontos javulást mértek, míg a másik csoportnál csak 1,1-et. A pontozás javulása a kutatók szerint arra utal, hogy a meditáció olyan jól működik, mint más alvásjavító kezelések, többek között altatók. Az alvásoktatásos csoport résztvevőivel összehasonlítva a meditálóknál nagyobb arányú javulást figyeltek meg az álmatlanság, a kimerültség és a depresszió tüneteit illetően is.

Meditáció. (Fotó: AFP)

Az eredmények azt sugallják, hogy a meditációt fel lehet használni idősebbeknél rövid távú megoldásként a mérsékelt alvási zavarok orvoslására – írják a kutatók a JAMA Internal Medicine folyóiratban megjelent tanulmányukban. Megjegyezték, mindennek ellenére további vizsgálatokra van szükség annak kiértékelésére, mennyire hatékony ez a fajta meditáció az alvásminőség javításában hosszú távon.

Korábbi tanulmányok során más testi-lelki gyakorlatokatis – úgymint tajcsi – összekapcsoltak a javuló alvásminőséggel idősebbeknél. Míg a tajcsi mozgást is megkövetel, az új tanulmány az elsők között vette szemügyre, miként hat az alvásra a mozgást nem igénylő meditációtípus. Az ilyen kezelés különösen hasznos lehet a korlátozott mozgástartományú idősek körében – mondja Adam Spira, a kutatásban részt nem vevő, ahhoz csupán kommentárt fűző szakember.

Ezenkívül az ilyen meditációs programok általánosságban hozzáférhetőek a közösségekben, és olcsóak is – teszik hozzá a szakemberek. Bár a pszichoterápia bizonyos típusairól is kimutatták már, hogy javítják az alvásminőséget álmatlanságban szenvedőknél, az efféle terápiák nem olyan könnyen elérhetőek az átlagember számára, mivel csak gyakorlott egészségügyi szakemberek végezhetik el őket.

Az altatók alkalmazása is mindennapos, de ezek a készítmények mellékhatásokkal – többek között nappali álmossággal és kialakuló függőséggel – járhatnak. Az új vizsgálatban nem észleltek káros, a meditációhoz vagy alvásoktatási programhoz járuló hatásokat.

Úgy vélik, további kutatásokra van szükség az eredmények megismétléséhez, illetve annak felderítéséhez, hogy ez a fajta meditáció hasznos lehet-e az álmatlanság hivatalos diagnózisával rendelkező idősebbeknek is.

Hasonló hírek

Nyelvvizsga nélkül is hódítunk

Edit

Csodababákat szült ez a nő, elképesztő történet

Mazsi

Emlékeztek még a hatvanas, hetvenes évek bútoraira?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------