Hirmagazin.eu
Főoldal » A mai világban lájkban mérik a szeretetet
Életmód hírek

A mai világban lájkban mérik a szeretetet

A gyermekek egyre fiatalabb korban kezdik használni az online közösségi felületeket, miközben számos veszély leselkedik rájuk. Felmérések szerint a szülőtől várnák a segítséget és a biztonságos internethasználati tanácsokat, azonban ezt nem kapják meg.

A Magyar Tudományos Akadémia október másodikán rendezett egynapos, nemzetközi internetkonferenciát, ahol Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának igazgatója is előadást tartott. Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra elnevezésű konferencián az igazgató A gyermeki igények, szülői válaszok a digitális eszközhasználatban címmel szólalt fel.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában a konferencia témájáról Karasznay Csaba elmondta, nemrégiben készítettek egy felmérést, amelynek hipotézise az volt, hogy az internet világában van a szülő és a gyermek. A szülő látja, hogy a gyermek használ bizonyos okoseszközöket és alkalmazásokat. De kérdés, hogy valójában pontosan milyen céllal veszi igénybe azt. A kutatás fő kérdése az volt, hogy ez a hipotézis megállja-e a helyét.

Az igazgató kifejtette: a kutatások bebizonyították, hogy jelentős különbségek vannak aközött, hogy a gyermekek mit használnak és aközött, hogy a szülő ebből mit lát, ugyanis a gyermek sokkal több alkalmazást és közösségi oldalt használ, mint amit a szülők gondolnak. Hozzátette: a megkérdezett felnőttek többsége számos ilyen oldalt és alkalmazást nem is ismer, miközben gyermekeik használják azokat.

(Fotó: Shutterstock)

Magyarázatot várnak, de nincs kitől

A felmérés egyebek mellett kimutatta azt is, hogy az okoseszközöket már egy-két éves korban kezükbe veszik a gyermekek, az önálló eszközhasználat azonban általános iskola 3–4. osztályában alakul ki – Mondta Krasznay. Hozzátette: a szülők gyakran digitális bébiszitterként alkalmazzák a telefonokat, táblagépeket, amivel a szülők saját magukat „kímélik”.

Számos hír jelent meg arról, hogy a videómegosztó portálokon a gyermekek olyan tartalmakkal találhatják magukat szembe, amit nem tudnak megfelelően kezelni, és ezekre – az igazgató szerint – a legtöbb esetben a szülő sem tud kielégítő magyarázatot adni. A gyermek megijedhet, és a szülőtől várná el a magyarázatot és azt az információt, hogy miként lehetne ezeket az oldalakat a legbiztonságosabban használni. Krasznay Csaba elmondta, a felmérés ezt a tényt is alátámasztotta, illetve azt, hogy a szülők nem tudnak kielégítő választ adni a gyermekeik kérdéseire.

Meg kell érteni

Nem arról van szó, hogy a szülők nem elég türelmesek, hanem arról, hogy az a fajta megértés hiányzik, hogy mi visz rá például egy tizenéves kislányt arra, hogy mutogassa magát egy közösségi oldalon. Az igazgató szerint a tudás és a megértés hiányzik a helyzetek megoldásához.

A mai világban a szeretetet lájkban mérik – hangsúlyozta. A gyermekek manapság olyan mintát látnak felnőtté válásuk során, amely nem feltétlenül a jó példát mutatja, utalt ezzel az influencerekre, bloggerekre és vloggerekre. A szülő ezekről az ikonokról az esetek többségében nem sok mindent tud, pedig ezek a véleményvezérek erősen hatnak a fiatal generációra.

Nincs megfelelő válasz

A gyermekek tehát nem azért mutogatják esetleg magukat a közösségi oldalakon, mert súlyos családi trauma érte őket, hanem csupán azért, mert ezt a példát látják maguk előtt az internetes „sztárok” körében. Krasznay hozzátette: a szülők, főként a 30–40 év közötti generáció nem tud jó választ adni, megoldást találni ezekre a történésekre.

A legnagyobb függőség Magyarországon az internetfüggőség. A rossz példák ragadósak, gyermekeink követnek bennünket vagy a korábban említett véleményvezéreket – mondta az igazgató.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Ami most sokakat foglalkoztat: indul a szünidő, mi legyen nyáron a gyerekkel?

Géza

Rossz kapcsolat: kidobni vagy javítani?

Edit

Döbbenetes videó Pest megyéből: 100-zal száguldozott egy 11 éves gyerek – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!