Image default
Belföldi hírek

A Magyarországon kialakult menekültválságról egy külföldi szemével

Thea: Úgy gondoltam hasznos és tanulságos lehet számunkra a helyzet jobb megértésében, hogy miként látja a Magyarországon kialakult menekült vagy migrációs válságot egy olyan külföldi, aki ismeri az itteni viszonyokat. Tom Foley, az alábbi poszt szerzője, a Christian Educators Outreach (Keresztény Oktató Szolgálat) vezetője.

hirmagazin_2015-09-16_143454

 

Forrás: kingdomtraveling.com

Az ENSZ Menekültügyi Hivatala szerint Magyarország ebben az évben eddig 140 000 menekültet fogadott. Magyarország lakossága kevéssel 10 millió fő alatt van, így a menekültek (eddigi) száma a lakosság 1,4 százalékát teszi ki.

Virginia szövetségi állam lakossága körülbelül 8,3 millió fő, ennek 1,4 százaléka körülbelül 116 000 embert jelentene.

Képzeljük el, hogy 116 000 ember elkezd beáramolni Norfolkba, majd elindul Washington felé a 460-as úton (ez körülbelül megegyezik a Szeged és Budapest közötti távolsággal).

116 000 ember.

Most képzeljük el, hogy közülük háromezren, Washington D.C. valamelyik hídján áthaladva megérkeznek a Union vasútállomásra, azt követelve, hogy engedjék őket New Yorkba utazni. A példához természetesen ugyanúgy használhatnánk Portsmouth városát és Nagy-Britanniát is.

Mit tenne a kormány?

Miként reagálnának egy ilyen helyzetre az amerikaiak?

Vegyük figyelembe azt is, hogy az átlagjövedelem Magyarországon 1000 dollár körül mozog havonta. Ellenőrizzétek az általam megadott számokat, de nagyjából azt gondolom, stimmelnek. Az Egyesült Államokban az átlagkereset 4000 dollár.

Kezditek kapizsgálni?

Ehhez vegyétek hozzá, hogy Görögország, Macedónia és Szerbia Magyarország felé küldi a menekültáradatot. A gazdagabb uniós tagállamok között pedig egyáltalán nincs egyetértés a helyzet kezelését, a menekültek befogadását vagy akár az illetékességeket illetően.

Magyarország tehát kénytelen megbirkózni a nap 24 órájában, a hét minden napján folyamatosan érkező napi átlag 2000 határátlépő menekült miatt kialakult helyzettel.

Te mit tennél?

Képzeld el, hogy ezek a szerencsétlen lelkek a te városodba érkeznek. Mit tennél? Mit várnál a kormánytól? Mit gondolsz, miből kellene az államnak fedezni a menekültek elhelyezését, ellátását és regisztrálását? Hogyan választanád szét a radikális elemeket az igazi menekültektől?

Ezt a tragikus válságot egy olyan országra kényszerítették rá, amelyik nem képes anyagilag megbirkózni a feladattal. Egy olyan országra, ahol a nacionalizmus bizonyos formái már korábban is megosztották a lakosságot és az ország megítélését. Egy olyan országra, amelynek kormánya főként populista politikusokból áll és eleve nem élvezi az EU bizalmát. Egy olyan kormányra, amelyik nem tud kezelni egy ilyen válságot, de vajon melyik kormány lenne valóban képes erre? Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság vagy Németország sem vizsgázna jobban.

Németország azt ígérte, hogy ebben az évben 800 000 menekültet tudnak befogadni, ugyanakkor Magyarországtól azt követelik, hogy tartsa be az utazásra vonatkozó és egyéb releváns törvényeket. Németországban egyetlen menekültkérelem feldolgozása és elbírálása minimum 5 hónapot vesz igénybe (NPR.com adatai alapján).

Magyarország kutyaszorítóba került. A menekültek a nap 24 órájában, a hét minden napján, folyamatosan áramlanak be és át szeretett városomon, Szegeden. Kedves emberek szerte az országban mindenféle ételt, ruhát és vizet visznek nekik. Teszik ezt a saját zsebükből. Eközben az ország különböző pontjain felállított menekülttáborok messze kapacitásukon túl működnek.

Az önhitt amerikai és nyugati sajtó kritikáit olvasva a magyarokról emlékezzetek a fenti statisztikákra!

Holnap, amikor a főcímek ismét Budapestről szólnak majd, mutassunk egy kicsit több megértést Magyarország iránt, mert higgyétek el, a többiek sem teljesítenek jobban.

Ez az én személyes és persze igen szubjektív véleményem.

 

forrás: Időkjelei.hu

Hasonló hírek

Exkluzív – a terroristák már közöttünk vannak – VIDEÓ!

Edit

Gyász: elhunyt a magyar rádiós legenda, egy korosztály számára volt fogalom a neve

Géza

Bakondi: a határőrizet fenntartása nemzeti érdekünk

Mazsi