Image default
Belföldi hírek

A magyaron már túl vannak az érettségizők – így zajlott az első nap

2015 05 05 063844
Forrás: M1 | 2015. 05. 04. 20:12:03

Nincs egyetértés a tanárok és a diákok között, hogy könnyű vagy nehéz volt a magyar érettségi. A Magyartanárok Egyesülete szerint érdekes, igényes és nagyrészt nehéz volt a feladatsor. A Híradónak nyilatkozó diákok szerint viszont nem volt nehéz.
Magyar nyelv és irodalomból majdnem 80 ezer végzős középiskolás érettségizett. A lebonyolítással sehol nem volt gond, legalábbis nem érkezett hír ilyenről.

A végzősök már korán reggel az iskola előtt gyülekeztek és izgatottan várták a megmérettetést. A tanárok is készültek reggel, külön eligazítást kaptak a vizsga szabályairól és arról is, hogy milyen segédeszközt használhatnak a magyar nyelv és irodalom érettségin a tanulók. „Oda kell figyelni vizsga specifikusan, hogy melyik tantárgynál milyen segédeszközt lehet használni, miket kell az intézménynek biztosítani például helyesírási szótárokat, vizsgacsoportonként négy darabot” – mondta Koncz Levente, az Óbudai Árpád Gimnázium igazgatóhelyettese.

A feladatlapokat pontosan nyolc órakor nyithatták ki a diákok. Középszinten országszerte csaknem 1200 iskolában mintegy 78 ezren adtak számot tudásukról. A diákok szövegértési feladatként Grendel Lajos irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták középszinten, ennél a feladatnál 12 kérdésre kellett válaszolniuk. Ezután választhattak a tanulók: érvelhettek Seneca-idézet alapján, elemezhették Bodor Ádám novelláját, de választhatták az összehasonlítást is, amelyben Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versét kellett összevetni.

Emelt szinten pedig csaknem kétezren érettségiztek hétfőn. 240 perc alatt négy feladatot kellett megoldaniuk, volt köztük szövegértés és kreatív elemzés is.

A Híradónak nyilatkozó diákok a középszintű vizsga után azt mondták, hogy sokkal nehezebbre számítottak.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár azt mondta: az érettségi vizsgák országszerte mindenhol rendben zajlottak. Sipos Imre hozzátette: a vizsga megoldó kulcsa kedden reggel jelenik majd meg. “A pedagógus kollégák ezeknek a javítókulcsok ismeretében tudják elkezdeni a dolgozatok javítását, középszintű vizsgák esetén az intézmény tanárai, emelt szintű vizsgák esetén a kormányhivatalok által megbízott vizsgabizottsági kollégák javítják majd ezeket a dolgozatokat” – közölte Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

Rónyai Tünde, az Óbudai Árpád Gimnázium magyartanára az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szövegértés feladatsor valóban nagyon nehéz volt. A tanárnő három problémát is látott a feladattal kapcsolatban, egyrészt, hogy egy irodalomtörténeti szakszöveg volt, amit a diákoknak értelmezni kellett. Rónyai Tünde szerint nem biztos, hogy a szövegértési kompetenciát ilyen szövegeken kellene mérni. Másrészt nagyon hosszú volt a szöveg, több mint 2,5 oldal, s ami még speciális volt, hogy nagyon hosszúak voltak a bekezdések.

Rónyai Tünde elmondta, hogy június első napjaiban tekinthetik meg az érettségiző diákok a kijavított dolgozatokat.

Kedden országszerte a matematika írásbelikkel folytatódik az idei érettségi.

Hasonló hírek

Nem lehet minden terrorcselekményt meghiúsítani – mondta Georg Spöttle

Edit

A nap képei: Budapest, Keleti pályaudvar

Géza

Elhunyt Domán István főrabbi

info