Image default
Belföldi hírek

“A magyar nép fogja megmenteni és megerősíteni Európában a kereszténységet”

A tegnapi ünnep legfőbb kérdése az volt, hogy mennyire merjük felvállalni keresztény hitünket és magyarságunkat, ma, amikor a világban egyre nagyobb teret nyer, és egyre erőszakosabb a keresztényellenesség – mondta a veszprémi bazilikában tartott ünnepi szentmisén Nagy Károly apát, kanonok.

Az egyházi vezető emlékeztetett, hogy Veszprém Szent István király városa, mert feleségével, Gizellával itt ültették el a kereszténység magját. “Gizella, akit én én ugyan úgy szentnek tekintek, volt az az asszony, aki képes volt férjéből szentet nevelni” – fogalmazott a kanonok.

A veszprémi bazilika a magyar kereszténység egyik bölcsője, Magyarország jelképe – mondta Nagy Károly – mivel falai ezer éve állnak, amikor elpusztították, újraépült. Pontosan ez történik keresztény hitünkkel is.

Hangsúlyozta, hogy egy keresztény pap kötelessége az, hogy mindig kiálljon az igazság mellett és harcoljon az igazságért. Az igazság pedig az, hogy Szent István király öröksége ezer éven át megtartotta ezt a nemzetet. Ezért is kötelességünk őrizni az örökségünket és a szerint cselekedni.

István és Gizella itt Veszprémben ültették el a kereszténység magját, amiből ennek a bazilikának a falai is felépültek. Az ezer éves falaknak az árnyékában a mi dolgunk az, hogy ma újra elültessük a magokat. Elő kell hoznunk életünkben a múltunkat, hogy arra építsük fel a jövőt – vélekedett a veszprémi kanonok. 

Hozzátette, István király megteremtette az alapot, ahogy Jézus tanította, házát, országát sziklára építette, amikor felvette a kereszténységet, a pápától kért koronát, majd halála előtt népét Szűz Mária oltalmába ajánlotta.

Emlékeztetett, Istvánt úgy ábrázolják, hogy egyik kezében keresztet, a másikban kardot tart. A kereszt az útmutatás: “jöjjetek utánam, vegyétek fel a keresztet”, a kard pedig a harc, és a küzdelem szimbóluma. Vagyis a hitünkért, a kereszténységünkért harcolni kell. 

Ma elsősorban azt kellene tennünk – jelezte Nagy Károly – hogy odaálljunk az égi bíróság elé, bontsuk ki újra Szent Istvántól kapott örökségünket és vessük össze az életünkkel. Mennyire élünk ma István király örököseiként?

Még az ünnepi szentmiséről sem maradhatott el a “megemlékezés” Heller Ágnes filozófus napokban tett, nagy botrányt kavart kijelentéséről, mi szerint a magyar pogány nép és semmi köze a kereszténységhez.

Vajon igaza van-e Heller Ágnesnek? Vajon amikor a szavain felháborodunk, magunkba nézünk-e és végig gondoljuk-e miben és mennyit hibáztunk és valóban jó úton járunk-e – tette fel a kérdést az apát. 

Az egyházi vezető szerint minden rossz, amiért kritikával érhetnek bennünket magyarokat, a szocializmusban kezdődött, amikor csak a saját jólétünket akartuk biztosítani. Ez volt a fontos. Aztán mégég nagyobb szabadságot akartunk és rabszolgákká lettünk.

Vajon nem mi tettük tönkre ezt az országot? Nem mi öljük meg ezrével a gyermekeinket? Nem mi küldjük el a fiatalokat, hogy menjenek el külföldre és legyenek más rabszolgái? – folytatta a kérdések sorát. Majd hozzátette, Sokan úgy eszik ennek a földnek a kenyerét, hogy arra sem hajlandóak, azt mondják “köszönöm!”, “Istenem áld meg ezt a kenyeret”. 

Mint mondta, a mai napon elsősorban nem Tankcsapda koncerten kellene ugrálni a Szent Gellért szobornál, hanem összekulcsolni a kezünket és megkérdezni, hol tartunk? Hát ez a mi örökségünk?

De én hiszek a csodákban, és hiszem, hogy visszatérhetünk a Szent István által kijelölt útra. Annyi áldozat, annyi vértanú erősítette hitünket és keresztény nemzetünket, hogy én hiszem, ez az ország fogja megmenteni és megerősíteni Európában a kereszténységet – jelentette ki Nagy Károly. 

Kiemelve, hogy ehhez azonban elengedhetetlen, hogy tisztán lássunk. Így tudunk elindulni előre!

Veszprémben az augusztus 20-i ünnepi programok a Laczkó Dezső Múzeumnál és a Szaléziánumnál folytatódtak. Délután az Óváros téren hagyományos magyar mesterségeket mutattak be a mesteremberek, amely mellé gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt koncertekkel is szolgáltak a szervezők.

A magyarok kenyerét 16 órakor a Múzeum Kertben szegik meg, amit bárki meg is kóstolhatott. Itt ünnepi beszédet mondott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének képviselője.

A fő ünnepi műsor 17 órától volt a várban az István és Gizella szobornál. Beszédet mondott Dr. Orbán Balázs, parlamenti és stratégiai államtitkár. Az Óváros téren 19 órától a Holdviola zenélt, amit 21 órától a hagyományos tűzijáték követett.

Vezető kép: Magyar Kurír

Forrás: pestisracok.hu

Hasonló hírek

A kormány mindenkit tájékoztat a CEU ügyében

Edit

Fidelitas: Karácsony egyre több mindent söpör a szőnyeg alá

Géza

A szerbek szándékosan terelik be Magyarország területére az illegális bevándorlókat!

Edit