Image default
Belföldi hírek

A magyar-horvát határon volt a legnagyobb „dugó”

forrás: M1 hiradó

Uniós döntés miatt ma szigorúbb határellenőrzés kezdődött több magyar határszakaszon. Brüsszel korábban a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépéssel indokolta a szigorítást, amely szerint az unió külső határain mindenkit a korábbinál alaposabban ellenőriznek, és nemcsak befelé, hanem kifelé is.

Több kilométeres kocsisor alakult ki napközben a déli határon az unió által bevezetett szigorúbb határellenőrzés miatt. Az autósoknak Röszkénél egy órát kellett várniuk, hogy átjussanak Szerbiába. Az M1 tudósítója arról beszélt a helyszínen, hogy nehezíti a helyzetet az, hogy Németországban, türingiai illetve bajorországi tartományokban is elkezdődött már a tavaszi szünet, és emiatt már pénteken nagyon sok vendégmunkás érkezett Németország felől. Ahogyan az ilyenkor húsvét környékén szokás, már most ez is egy kisebb torlódást idéz elő – mondta.

A magyar-ukrán határátkelőnél fél óra volt a várakozási idő, ugyancsak az unió előírása miatt. Beregsuránynál egész nap torlódtak a járművek. Az M1 riportere arról számolt be, hogy húsvétkor várhatóan még nagyobb dugó lesz.”Valóban beviszik az útlevelet, átfuttatják az adatbázison és ha bármilyen probléma van, bármilyen adat nem egyezik, akkor félreállítják az autóst, és ki kell várnia, amíg ellenőrzik újból és újból, amíg meg nem felelnek ezek az adatok a valóságnak” – számolt be a helyzetről.

A legnagyobb dugó a magyar-horvát határon volt. Sokan utaztak Magyarországról Horvátországba. Letenyénél – a most bevezetett szigorúbb uniós szabály szerint – még azt is ellenőrizték, hogy mit szállítanak az autósok: minden jármű csomagtartóját felnyitották.

„Ha például 5-en ülnek egy autóbuszban, akkor akár 2-3 percig is eltarthat az ellenőrzés” – mondta a helyszíni tudósító.

Nemcsak a közúti, a vasúti határátkelőkön is szigorúbb az ellenőrzés. Brüsszel döntése miatt Kelebiánál indulás előtt a vonatokon az összes utas iratát átnézik. Az M1 tudósítója szerint a határ közelében sokan panaszkodtak a hosszú várakozási időre.

Éjféltől lépett életbe a szigorítás a schengeni külső határokon, ezt Brüsszel vezette be a terrorizmus elleni harc részeként. Azt remélik, hogy így könnyebben nyomon követhetők lesznek azok a radikális iszlamisták, akik másod- illetve harmadgenerációsként már uniós állampolgárok.

Ilyenek voltak például a párizsi és a brüsszeli terrortámadások elkövetői. A rendőrség azt kéri a schengeni országokba indulóktól, illetve az onnan érkezőktől, hogy induljanak a megszokottnál korábban, és ellenőrizzék okmányaik érvényességét.

 

Hasonló hírek

Trónfosztás: már nem Csányi Sándor a leggazdagabb magyar

Mazsi

Magyarországnak vezető szerepe lehet az iszlám elleni kulturális harcban – véli a brit újságíró

Géza

Elsőként a Fidesz-KDNP adta le az EP-választási ajánlásokat

Géza