Hirmagazin.eu
Főoldal » „A magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni”..
Gasztronómia, vega

„A magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni”..

Exkluzív interjú Nagy István agrárminiszterrel a rovarokról, mint táplálékról.. Ő megkóstolta már …Az Agrárminisztérium még vizsgálja, hogy biztonságos-e a rovarfehérje / Fotó: MTI/Krizsán CsabaAz Agrárminisztérium még vizsgálja, hogy biztonságos-e a rovarfehérje / Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Budapest — Mindenki nyugodjon le, marad a húsleves, a rántott szelet és a töltött káposzta! Magyarországon jó ideig még biztosan nem lesz bogármenü az étlapon, hiába engedélyezte hosszas viták után az Európai Unió, hogy élelmiszerként is forgalomba lehessen hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját.
Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt. Bár számos tagállam kételkedik az európai meghonosításban, hazánk volt az egyetlen, amely ellenezte a döntést. A Blikk a legilletékesebbet, Nagy István agrárminisztert kérdezte meg: miért nem fogadja el Magyarország az EU határozatát?– A szavazás előtt a vezetői jóváhagyás „pecsétjét” dr. Bognár Lajos országos főállatorvos ütötte rá a magyar álláspontra. Ezzel megerősítette azt, amit évek óta következetesen képviselünk a kérdésben – válaszolta érdeklődésünkre a miniszter, és már sorolta is az érveit.

Nagy István szerint hazánkba nem való ez az élelmiszer / Fotó: ShutterstockNagy István szerint hazánkba nem való ez az élelmiszer / Fotó: Shutterstock

– A közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni. Rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik hazánk, nem szorulunk rá a kukacevésre. De említhetném, hogy továbbra se találkoztunk olyan vizsgálatokkal, amelyek a tényleges összetettségében vizsgálták volna az alternatív fehérjék kérdéskörét, a saját kutatásunk pedig még most zajlik. Márpedig amíg nem kapunk minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig az Agrárminisztériumban, a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogjuk a rovarfogyasztást – szögezte le Nagy István.

Ez persze nem zárja ki feltétlenül, hogy valamilyen formában megjelenjenek az ilyen jellegű termékek a hazai üzletek polcain, ám a tárca vezetője úgy vélte, véletlenül senkinek nem kerülhet az asztalára rovarfehérjével feljavított élelmiszer.

– Az engedély az EU teljes területére vonatkozik, így előfordulhat, hogy hazánkban is találkozunk majd ilyen termékekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei azonban mind a hagyományos, mind az internetes kereskedelem szigorú ellenőrzésével felkészültek azoknak a kockázatoknak a kezelésére, amit a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenése jelenthet – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy nemcsak magát a lisztkukacot fogják vizsgálni, hanem az összes olyan feltételt, ami egy ilyen terméknél kötelező előírás. Például hogy csak olyan termékben és kizárólag olyan formában található meg a lisztkukacliszt, ami az engedélyben szerepel. Vagy﷯ hogy megfelelően tájékoztatták-e a vásárlót az összetevőkről és az allergiás reakció kockázatáról. – Azokat a termékeket pedig, amelyek nem felelnek meg maradéktalanul az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli felhasználás, forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet – mondta Nagy István.

Gasztronómiai forradalmat robbanthatnak ki a lisztkukacokból elkészített, ízletes ételek, mégis bizarr látványt nyújtanak / Fotó: ShutterstockGasztronómiai forradalmat robbanthatnak ki a lisztkukacokból elkészített, ízletes ételek, mégis bizarr látványt nyújtanak / Fotó: Shutterstock

– Ön megkóstolt már bármilyen rovarból készült ételt? – tettük fel a kérdést a miniszternek.

Agrárminiszter: – Igen, kóstoltam, de úgy érzem, hogy nem vesztek semmit, ha kihagyom ezt az életemből – árulta el ételkalandját lapunknak a bevállalós politikus.

Akik már jóízűen eszegetik

Az EU már 2012-ben eurómilliókkal támogatta a rovarehetőséget kutató projekteket beharangozva, hogy 2020-ra meg kell barátkozni a rovarfehérje fogyasztásával. A hollandok, a svájciak, a britek, a belgák, a dánok már évek óta árulják ezeket a élelmiszereket. A lárvák fehérjeforrásként való felhasználása kisebb költséggel, hulladékkal és üvegházhatással járhat.

Nyitókép: Illusztráció

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hamis dobos, amilyen könnyen elkészíthető, olyan gyorsan el is fogy

Edit

Cukrász piskóta recept

info

14 hasznos konyhai tanács

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!