Hirmagazin.eu
Főoldal » A „magyar Drakula” története 138 éve ezen a napon kezdődött
Média és szórakozás

A „magyar Drakula” története 138 éve ezen a napon kezdődött

1882. október 20-án, 138 éve született Lugosi Béla színművész, aki Drakula gróf, a vámpír alakjának megformálása révén vált világhírűvé és a klasszikus horrorfilmek sztárjává.

Érdemeit fémjelzi az is, hogy egyike azoknak a magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.

Az erdélyi Lugoson született Blaskó Béla néven, de ezt később Lugosira változtatta. Gyerekkorától kezdve vonzotta a színjátszás, kalandos úton jutott el a színpadig és onnan a filmvászonra. Apja neves bankárként nem nézte jó szemmel gyermeke színészi ambícióit, ezért a későbbi Drakula megformálója 12 évesen elszökött hazulról, és alkalmi munkákból tartotta el magát.

Az egyesült államokbeli karrierje előtt az akkori Ausztria-Magyarországon is komoly hírnevet szerzett.

Harmincéves korára a Nemzeti Színház tagja, és még Shakespeare-t is játszott. Az első világháborúban önkéntesként szolgált, harcolt az orosz és az olasz fronton is, 1915-ben és 1916-ban. A leszerelés után visszatért a színházba, valamint filmes ajánlatokat is kapott. 1917-ben négy mozit is forgattak vele, majd 1918-ban további nyolcat. A Tanácsköztársaság idején aktív szerepet vállalt a színészszakszervezet megalakításában, majd a kommunisták bukása után emigrált.

Előbb Bécsben, majd Berlinben a filmvásznon kamatoztatta színészi adottságait, de mivel nem érezte magát biztonságban, gépészként egy szállítóhajóra szegődött, és így szökött tovább az Egyesült Államokba. 1920. december 4-én érkezett New Orleansba, de úti célja New York volt. Az amerikai állampolgárságot 1931-ben kapta meg. Az Egyesült Államokban ezután létrehozta a Magyar Nemzetiségi Színházat, ahol magához hasonlóan hazájukból száműzött magyar színészekkel vette körül magát.

A Magyar Nemzetiségi Színház megélhetési okokból (a magyar emigráns közönség túl szűk körű volt) kénytelen volt nyitni az amerikai közönség felé.

Lugosi ekkor még egyáltalán nem beszélt angolul, ezért a szövegeket fonetikusan tanulta be. Ez a módszer későbbi pályafutására is kihatott – az egzotikusan „béna” kiejtés is hozzájárult Drakula szerepének hiteles, „keleties” megformálásához.

Lugosi Béla a Drakula című film főszerepében (1931) (Fotó: Wikipédia)

A nemzetiségi színház turnéi során figyeltek fel rá az amerikai producerek. Először a New York-i Broadway fedezte fel magának, és 1922-ben szerepet kapott A pipacs című darabban, egy évre rá A néma parancs című filmben az amerikai moziközönség előtt is bemutatkozhatott, rögvest gonosztevő szerepben.

A Drakula című Broadway-darab címszerepére 1927-ben kérték fel. A produkció rendkívül sikeres volt, több mint 500 előadást ért meg, és még két évig turnéztak vele. Ennek köszönhetően kérte fel az Universal filmstúdió Lugosi Bélát az 1931-es Drakula című film főszerepére. Ez a film a mai napig a vámpírfilmek egyik alapkövének számít, ebben pedig nem kis szerepe van Lugosi alakításának. Akcentusa, köpenye és frizurája a mai napig igazodási pontot jelent, ha Drakuláról van szó.

A Drakula hozta el Lugosi számára a világhírnevet, de egyben be is zárta őt egy skatulyába: leginkább horrorfilmszerepekre kérték fel. Többek között olyan sikeres filmekben játszott, mint az első zombifilmként számontartott A fehér zombiban vagy a Frankenstein szellemében (Ghost of Frankenstein).

Az 1948-as Bud Abbott Lou Costello Meet Frankenstein című film volt az utolsó A kategóriás darab, amelyben játszott. A skatulyába zárást rosszul élte meg, az ötvenes években megpróbált kitörni a horrorfilmek világából, és két vígjátékban is szerepelt, ám mindkét film csúfosan megbukott. A világháborús sebesülése okozta fájdalmait orvosai egyre erősebb fájdalomcsillapítókkal igyekeztek enyhíteni, ám pont ezek a szerek vezettek súlyos morfinfüggőségéhez.

Lugosi Béla csillaga a Hollywoodi hírességek sétányán (Fotó: Wikipédia)

Élete utolsó három évében a később minden idők legrosszabb rendezőjének kikiáltott Edward D. Wood Jr. oldalán még három, azóta kultusszá kövült B kategóriás alkotásban szerepelt. Ezek a Glen or Glenda, a Bride of the Monster és a 9-es terv a világűrből. Utóbbi bemutatóját és bukását már nem kellett látnia 1959-ben, ugyanis 1956. augusztus 16-án elhunyt szívinfarktusban. A Kalifornia állambeli Culver Cityben helyezték örök nyugalomra legendássá vált Drakula-jelmezében.

hirado

Hasonló hírek

A zsugabubus: hihetetlen történetek Terence Hillről – videók (Terence Hill és Bud Spencer)

Géza

Újra lesz körkapcsolás az NB I-es mérkőzésekről

info

Schwarzenegger sokkolta a rajongóit

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------