Image default
Tudástár - minden érdekesség

A lisztharmatot most lehet megelőzni – a tafrina és a varasodás is megjelent!

Ha még idáig nem permeteztek, akkor lassan készülhetnek a szőlősgazdák is az első lisztharmat elleni védekezésre. Különösen azok, akiknél tavaly nagy gondot okozott.

Lisztharmat tünetei szőlőn – fotó: Zsigó György

Még nem találtam lisztharmat tüneteket, de az enyhe, nedves tél és tavasz nem gyérítette az áttelelésüket. A virágzásig akár emelt dózissal használhatják a kéntartalmú gombaölőket. Nem szabad beengedni a lisztharmatot a tőkéinkre, virágzásban már nagyon nehéz megfogni és az egész termést elviheti.

A peronoszpóra sem sínylette meg a telet, ezért a virágzásig a rezet is érdemes a permetlébe keverni.

Fürtmegnyúlástól pedig majd mindkét gombára jöhetnek a felszívódó szerek, az úgynevezett szisztemikus blokk. A lisztharmattal biztosan számolhatunk, a peronoszpóra felfutása pedig sokkal inkább az időjárástól függ. Sok felszívódó készítmény található mindkét gombára a III. kategóriások között is. Nagyon gyorsan fejlődnek a növények, most gyakran ellenőrizzék a kertjeiket. A halvány folttal és levéllemez enyhe torzulásával induló lisztharmat fertőzés első tüneteit, gyakran a kordon karhoz és talajhoz közeli kicsi, gyakran csökött leveleken találhatják meg. Lásd a tavalyi fotót.

Tafrina tünete őszibarackon – fotó: Zsigó György

 

Az alma és a körte varasodásával is számolnunk kell. Óbudán még nem láttam a jelét a fertőzésnek, de a meleg és csapadékos időjárás (az éjszaka két zápor is átfutott felettünk) berobbanthatja a fertőzést az érzékeny fajtákon. Ahol nem végezték el a rezes lemosást, esetleg az őszi beteg levelek is még a fák alatt vannak, ott nagyobb valószínűséggel számíthatnak a gombára. Itt már elvirágzott az összes fajta, az almatermésűeknél is eljött a felszívódó gombaölők ideje. A szőlőhöz hasonlóan, 2-3 alkalommal kell ismételni velük. Több készítmény egyszerre véd a lisztharmat és a varasodás ellen is, kérdezzék az eladókat, olvassák el a címkéket.

A tankönyvek szerint ennél a hőmérsékletnél már nem támadhatna a tafrina. A szomszéd őszibarackja az utóbbi napokban mégis bepirosodott, rosszabbul néz ki mint tavasszal. Talán az előző hét esői, a hűvös hajnalok párája indította be a fertőzést. A szélsőséges időjárás, különleges figyelmet követel tőlünk. A fotó ma készült.

Vadgesztenyelevél-aknázómoly nyomai – fotó: Zsigó György

Forrás: agroinform.hu

Hasonló hírek

Hűha: pár éven belül forgalomba is állhat az Airbus saját repülő taxija – VIDEÓ

Mazsi

Kincsesbányára bukkant egy belga fotós

Mazsi

A gyerekek sokkoló megjegyzései

Edit