Hirmagazin.eu
Főoldal » A lelkész, az üzletember és a bróker: milliárdokat kerestek tőzsdei csalással
Külföld

A lelkész, az üzletember és a bróker: milliárdokat kerestek tőzsdei csalással

Egy ukrán üzletember, aki az építőipartól kezdve a jégkrémekig számos üzletben benne volt, egyszercsak elkezdett érdeklődni a részvénypiaci befektetések iránt.

portfolio

Arkadiy Dubovoy a tőzsdén is megcsinálta a szerencséjét, hatalmas hozamokat produkált, ami a felügyeletnek is feltűnt. Kiderült, hogy ez nem annyira szerencse volt, inkább annak volt köszönhető, hogy brókerekkel, hackerekkel és egy lelkésszel összejátszva nem publikus közleményeket szereztek meg cégekről. Több mint 20 millió dollárt (5,6 milliárd forint) kerestek ezzel.

2011 és 2015 között hackerek segítségével vállalati közleményeket lopott egy csapat. De nem Dubovoy maga kereskedett, hanem fizetett a Philadelphia külvárosában dolgozó szláv evangélikus baptista egyház lelkészének, Vitaly Korchevsky-nek, hogy kereskedje le a tőzsdéken a “lopott” információkat.

A Marketwired, a PR Newswire és a Business Wire számítógépes hálózatát törték fel hackerek, főként gyorsjelentésekre, a vállalati eredményekre és egyéb, a cégek pénzügyeire vonatkozó információkra vadásztak. Még nem publikált közleményeket szereztek meg többek között az Align Technology-ról, a Caterpillarról, a Hewlett Packardról, a Home Depotról, a Panera Breadről és a Verisignról.
Dubovoy bűnösnek vallotta magát a brooklyni szövetségi bíróságon: tisztában voltunk azzal, hogy mit teszünk – hogy illegális dolgokat művelünk – mondta.

Az üzletember és a lelkész mellett egy brókert, Vladislav Khalupsky-t is bűnösnek találtak, csalással és összeesküvéssel gyanúsítják őket. Az ügyészek szerint illegálisan használták fel a negyedéves jelentésekből információkat arra, hogy kereskedjenek azok alapján és ajánlásokat fogalmazzanak meg.

Az üzletember elmondta, hogy egy barátján keresztül ismerte meg 1999 nyarán Korchevsky-t és Khalupsky-t és fizetett a lelkésznek, hogy a nevében kereskedjen – először még úgy, hogy nem jutottak lopott információkhoz. Dubovoy azzal magyarázta, hogy ő akkor még nem tudta, hogy hogyan működik a részvénypiac.

A 2010-es évek elején ismét felvették a kapcsolatot, amikor az ukrán üzletember bátyja azzal az ötlettel állt elő, hogy hackerek bevonásával szerezzenek meg még nem publikált közleményeket és kereskedjenek azok alapján. A hackereket jól megfizették, az értékpapírszámlán halmozódó nyereség felét megkapták.

Dubovoy-t 2015 augusztusában letartóztatták, majd a következő évben bűnösnek találták.

Forrás: Bloomberg

Hasonló hírek

Ő volt a manchesteri robbantó: 22 embert végzett ki

Mazsi

Véletlenül áthajtott autójával a legjobb barátja koponyáján, de nem sajnálja

Géza

Iszlám Állam – A kalifátust sikerült legyőzni, a terrorszervezetet nem

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------