Image default
Külföld

A lelkész, az üzletember és a bróker: milliárdokat kerestek tőzsdei csalással

Egy ukrán üzletember, aki az építőipartól kezdve a jégkrémekig számos üzletben benne volt, egyszercsak elkezdett érdeklődni a részvénypiaci befektetések iránt.

portfolio

Arkadiy Dubovoy a tőzsdén is megcsinálta a szerencséjét, hatalmas hozamokat produkált, ami a felügyeletnek is feltűnt. Kiderült, hogy ez nem annyira szerencse volt, inkább annak volt köszönhető, hogy brókerekkel, hackerekkel és egy lelkésszel összejátszva nem publikus közleményeket szereztek meg cégekről. Több mint 20 millió dollárt (5,6 milliárd forint) kerestek ezzel.

2011 és 2015 között hackerek segítségével vállalati közleményeket lopott egy csapat. De nem Dubovoy maga kereskedett, hanem fizetett a Philadelphia külvárosában dolgozó szláv evangélikus baptista egyház lelkészének, Vitaly Korchevsky-nek, hogy kereskedje le a tőzsdéken a “lopott” információkat.

A Marketwired, a PR Newswire és a Business Wire számítógépes hálózatát törték fel hackerek, főként gyorsjelentésekre, a vállalati eredményekre és egyéb, a cégek pénzügyeire vonatkozó információkra vadásztak. Még nem publikált közleményeket szereztek meg többek között az Align Technology-ról, a Caterpillarról, a Hewlett Packardról, a Home Depotról, a Panera Breadről és a Verisignról.
Dubovoy bűnösnek vallotta magát a brooklyni szövetségi bíróságon: tisztában voltunk azzal, hogy mit teszünk – hogy illegális dolgokat művelünk – mondta.

Az üzletember és a lelkész mellett egy brókert, Vladislav Khalupsky-t is bűnösnek találtak, csalással és összeesküvéssel gyanúsítják őket. Az ügyészek szerint illegálisan használták fel a negyedéves jelentésekből információkat arra, hogy kereskedjenek azok alapján és ajánlásokat fogalmazzanak meg.

Az üzletember elmondta, hogy egy barátján keresztül ismerte meg 1999 nyarán Korchevsky-t és Khalupsky-t és fizetett a lelkésznek, hogy a nevében kereskedjen – először még úgy, hogy nem jutottak lopott információkhoz. Dubovoy azzal magyarázta, hogy ő akkor még nem tudta, hogy hogyan működik a részvénypiac.

A 2010-es évek elején ismét felvették a kapcsolatot, amikor az ukrán üzletember bátyja azzal az ötlettel állt elő, hogy hackerek bevonásával szerezzenek meg még nem publikált közleményeket és kereskedjenek azok alapján. A hackereket jól megfizették, az értékpapírszámlán halmozódó nyereség felét megkapták.

Dubovoy-t 2015 augusztusában letartóztatták, majd a következő évben bűnösnek találták.

Forrás: Bloomberg

Hasonló hírek

Agyonverte újszülött kislányát, mert fiút akart volna

Mazsi

Lassan nehéz döntéseket kell meghoznia Putyinnak

Edit

Hatalmas a készültség Franciaországban

Géza